Autor Wątek: hamak  (Przeczytany 125104 razy)

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Odp: hamak
« 24 Cze 2021, 13:25 »
... Nie pasuje Ci hamak? Nie drąż, ciesz się tym, co Ci zapewnia komfort.
Nie bardzo pasuje i dlatego jest do wzięcia  :)
A co do wiązania dyneemy to mam zrobioną pętlę i wcale nie wygląda jakby się miało rozwiązać.
Pozdrawiam,
Krzysiek

jendrzych

• Gość
« 28 Cze 2021, 12:40 »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 22 Lip 2021, 12:49 »
Jak sobie radzicie z bagażem podczas nocowania w hamaku?
No bo rower można przypiąć do drzewa i tak od razu nie odjedzie, ale sakwa?
Przypiąć nie bardzo jest jak, a nocować z sakwą w hamaku trochę słabo.
Czy po prostu zakładacie że tam gdzie śpicie nikt sakwy nie ukradnie w nocy?

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 4 Kwi 2022, 20:46 »
Takie coś mi wyrzucił internet, może komuś się przyda (wiadomość od Jarka Lipszyca, możecie go kojarzyć np. z projektu Wolne Lektury, osoba wiarygodna - natomiast nie jestem w stanie potwierdzić opinii o samych hamakach bo nie używam):

Kochani, sprawa jest następująca: moi znajomi z Charkowa mają małą firmę szyjącą zajebiste hamaki. Nazywa się Levitate. Mam od nich hamak, używam, i mogę ze szczerego serca polecić. Nie muszę tłumaczyć, w jakiej sytuacji się znaleźli obecnie. Po miesiącu udało im się ewakuować już uszyte hamaki do Przemyśla, a teraz usiłują uruchamić szwalnię. Potrzebują pomocy. Jeżeli więc  chcecie kupić sobie hamak najwyższej możliwej jakości, wesprzeć Ukrainę i ***** Decathlon - to lepszej okazji nie będzie. 

https://levitate.com.ua/en/
https://www.facebook.com/Levitate.Hammock/

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 23 Cze 2023, 14:47 »
Przeprowadzę wykopaliska wątku.
Chciałbym się bliżej zaprzyjaźnić ze "swoimi"lasami, póki jeszcze są :P I wpadłem na pomysł zakupienia hamaku. Mam 203 cm wzrostu, więc jak mniemam standard odpada. Na co zwrócić uwagę?
PS. Widziałem hamaki z moskitierą i w taki bym chyba celował, bo owadów to akurat ostatnio dostatek :(

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 23 Cze 2023, 16:52 »
Hamak najlepiej uszyć - to akurat banalna sprawa, a moskitierę kupić osobno.

Mając zintegrowaną moskitierę nie możesz poprawiać podpinki. Moim zdaniem zintegrowana tylko komplikuje, a w przypadku uszkodzenia cały zestaw jest wadliwy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Online Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 23 Cze 2023, 20:19 »
Hamak najlepiej uszyć - to akurat banalna sprawa, a moskitierę kupić osobno.
Aj Worek, Worek...
Dla człowieka co nie siedzi w szyciu taki tekst to mniej więcej tak jak ja bym powiedział osobie niejeżdżącej rowerem - 500km rowerem w dobę to nic trudnego  :lol:

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 23 Cze 2023, 22:34 »
Przeprowadzę wykopaliska wątku.
Chciałbym się bliżej zaprzyjaźnić ze "swoimi"lasami, póki jeszcze są :P I wpadłem na pomysł zakupienia hamaku. Mam 203 cm wzrostu, więc jak mniemam standard odpada. Na co zwrócić uwagę?
PS. Widziałem hamaki z moskitierą i w taki bym chyba celował, bo owadów to akurat ostatnio dostatek :(

Z takim wzrostem standard odpada zdecydowanie, bo będzie niewygodny. Moim zdaniem powinieneś szukać czegoś, co ma 330, a jeszcze lepiej 350 cm długości. W tym filmie gość, który ma wzrost podobny do Twojego, trochę opowiada o jednym ze swoich hamaków, konkretnie modelu Ursa od FlyHamaka, który ma właśnie 350 cm. Ale nie tylko FlyHamak szyje długie hamaki. Widzę, że np. Wydra 13 przy zamawianiu hamaka pozwala wybrać długość od 300 do 350 cm.
« Ostatnia zmiana: 23 Cze 2023, 22:53 maper »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 23 Cze 2023, 23:20 »
Na wzrost 180 zwykle polecano materiał 335 cm (przed obszyciem). Mowa o hamaku Gathered Ends. Czyli 350 cm byłyby już ok.

Im dłuższy hamak trudniej rozwiesić w ciasnych miejscach. Za to mając 2 metry wzrostu można sięgnąć niemal do koron drzew ;D

Aj Worek, Worek...
Dla człowieka co nie siedzi w szyciu taki tekst to mniej więcej tak jak ja bym powiedział osobie niejeżdżącej rowerem - 500km rowerem w dobę to nic trudnego 
A wiesz na czym polega szycie hamaka? Na wycięciu materiału i obszyciu brzegów. Większą trudnością jest wiązanie końców.

Faktyczne materiał jest PASKUDNY do szycia, bo jest bardzo cienki. Moja maszyna bardzo tego nie lubiła. Ale to temat dla krawcowej.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Online Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 24 Cze 2023, 08:46 »
A wiesz na czym polega szycie hamaka? Na wycięciu materiału i obszyciu brzegów. Większą trudnością jest wiązanie końców.

Właśnie o to chodzi, że nie wiem i nie mam najmniejszej ochoty by ten stan zmieniać  :lol:

Dla człowieka siedzącego w tematach szycia to pewnie banał, ale większość ludzi w szyciu nie siedzi, dlatego wstawianie im tekstów by hamak sobie uszyli to jest deczko zabawne. To już nie te czasy, gdy szycie było dość popularną umiejętnością, szeroka dostępność bardzo taniej odzieży spowodowała, że przestało to być potrzebne i coraz mniej osób ma ochotę na cerowanie czy samodzielne przerabianie odzieży (co w PRL było dość powszechną umiejętnością). Osobiście od czasów ZPT w podstawówce nabralem silnej niechęci di tego rzemiosła  :lol:

Offline Mężczyzna Patatay

• Miasto: Pomorskie
  • Na forum od: 22.11.2023
« 13 Sty 2024, 10:14 »
Wyszukałem sobie takieoto hamaki>
1.
https://tigerwood.pl/product/hamak-lekki-wazka-v1-z-moskitiera-khaki/
cena 255zł
300x150
Zintegrowana moskitiera o ściegu poniżej 1mm zapewnia odpoczynek wolny od owadów.

2.
https://www.olx.pl/d/oferta/2w1-lekki-hamak-kempingowy-300kg-zestaw-z-moskitiera-CID767-IDVze32.html
cena 169zł
290x140
Moskitiera przyszyta o drobnych oczkach.

3.
https://www.olx.pl/d/oferta/hamak-z-moskitiera-olive-ripstop-ultra-light-CID767-IDKpRz5.html
cena 280zł
300x150
Dzięki takiej moskitierze komary, meszki, oraz najmniejsze kleszcze nie mają szans.
Bardzo drobne oczka moskitiery : 1/10 milimetra

Mój wzrost 180cm.
Czy moskitiera w w tigerwoodsie i Naturefun jest wystarczająca? W ripstopie wydaje się drobniutka czyli odpowiednia. Czytałem tu na forum i niektórzy chwalą hamak tigerwoodsa ale nie znalazłem opinii dotyczących wbudowanej moskitiery.

Offline na_pogorzu_lajkonik

• Na forum od: 17.10.2021
« 13 Sty 2024, 12:38 »
Osobiście od czasów ZPT w podstawówce nabralem silnej niechęci di tego rzemiosła  :lol:

osobiście u mnie niechęć dopełniła się w trakcie haftowania richelieu w 3 klasie liceum.
To był cios
ULTRA to wyzwanie, a Adventure to przygoda.

Offline Mężczyzna Patatay

• Miasto: Pomorskie
  • Na forum od: 22.11.2023
« 13 Sty 2024, 14:58 »
Osobiście od czasów ZPT w podstawówce nabralem silnej niechęci di tego rzemiosła  :lol:

osobiście u mnie niechęć dopełniła się w trakcie haftowania richelieu w 3 klasie liceum.
To był cios

Ten pierwszy za trochę więcej jest jeszcze w wersji V2 Ripstop. Warto dopłacić?

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 13 Sty 2024, 15:06 »
Wypowiem się tylko co do trzeciej propozycji i to bez moskitiery. Mam,używam i jestem bardzo zadowolony. Chyba 6 sezonów po kilkanaście noclegów w każdym. Jak się zużyje to kupię ten sam produkt w tym  samym miejscu.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum