Autor Wątek: Breezer Radar Expert  (Przeczytany 39182 razy)

Offline Mężczyzna Krakonos

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 16.03.2014
    • Życie w Namiocie
Odp: Breezer Radar Expert
« 15 Lut 2018, 20:27 »
Ładna maszyna, widzę że gravele robią się coraz popularniejsze na forum.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 20 Lut 2018, 21:15 »
Dziś za mną pierwsze kilometry na "świeżym" powietrzu, odczucia z jazdy pozytywne - rower nabiera prędkości wyraźnie szybciej niż poprzedni, co po części jest pewnie zasługą jego mniejszej wagi, ale również bardziej - Alek, nie śmiej się - aerodynamicznej pozycji kierowcy.

Co do baranka wydaje mi się, że jestem w stanie się do niego przyzwyczaić, bardziej martwi mnie inny kąt widzenia - wydaje mi się jakbym w tej pozycji miał mniejszy kąt widzenia niż na trekkingu i przy podjeżdżaniu do skrzyżowań nie czuję się pewnie.

Sprawa, która trochę bardziej mnie nurtuje to lakier, pomimo praktycznie zerowego przebiegu mam już kilka ubytków "do żywego". W starym rowerze, przez ostatnie 3 lata z przebiegiem 16,5 TKM mam niewiele więcej podobnych uszkodzeń (jak coś tylko drobne przetarcia, ale nie do samego materiału ramy). Zastanawia mnie czy to kwestia dobrego lakieru w Kross'ie nakładanego proszkowo czy słabego w Breezer'ze. Poniżej kilka przykładów nowo nabytych "szram":

I jeszcze jedno, wiem że to tylko rower i z czasem przestanie "pachnieć" nowością jednak, jeżeli będę z niego korzystać jak z obecnego przez następne 3 lata to rama będzie wymagała nowego malowania:)
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 20 Lut 2018, 21:35 »
Ojej, ten lakier wygląda kiepskawo. Jeśli nie przydzwoniles jakimś lomem, to wydaje się mega słaby.

Percepcja się poprawi, też tak miałem

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 20 Lut 2018, 21:48 »
Co do baranka wydaje mi się, że jestem w stanie się do niego przyzwyczaić, bardziej martwi mnie inny kąt widzenia - wydaje mi się jakbym w tej pozycji miał mniejszy kąt widzenia niż na trekkingu i przy podjeżdżaniu do skrzyżowań nie czuję się pewnie.

Przyzwyczaisz sie do wszystkiego. Początki z barankiem takie są. Pamiętam jak kupiłem swoją szosę i przywiozłem ją pociągiem. Pierwsza jazda z dworca do domu (jakieś 4,5 km) była z gatunku - "co ja tutaj robię". Najtrudniej przyzwyczaić się do hamowania, do tego że w górnym chwycie efektywność hamowania nie będzie taka jak dolnym. Inna sprawa, że przy hydraulice ten problem może nie występować.
Geometrii też nie masz jakiejś bardzo sportowej. Wysoka główka sterowa, slopingowa rama i do tego dość krótka. Powinno być wygodnie.

Sprawa, która trochę bardziej mnie nurtuje to lakier, pomimo praktycznie zerowego przebiegu mam już kilka ubytków "do żywego". W starym rowerze, przez ostatnie 3 lata z przebiegiem 16,5 TKM mam niewiele więcej podobnych uszkodzeń (jak coś tylko drobne przetarcia, ale nie do samego materiału ramy). Zastanawia mnie czy to kwestia dobrego lakieru w Kross'ie nakładanego proszkowo czy słabego w Breezer'ze. Poniżej kilka przykładów nowo nabytych "szram":

Moim zdaniem, to są bardzo poważne uszkodzenia. To nie jest normalne w nowej ramie. W moim Surlym, nie ma ani jednego podobnego uszkodzenia. Są zadrapania, odpryski ale nie ma ubytku do podkładu czy gorzej. A mówimy o rowerze, który przejechał 40 tys. km, kilka wypraw, i złamanie tylnego widelca.

Offline Mężczyzna Felek

« 20 Lut 2018, 23:38 »
Co robić w takim wypadku? Pod reklamację to raczej nie podlega, zresztą chyba i tak z tego powodu nie oddawałbym roweru do reklamacji.

Uszkodzenie z pierwszego zdjęcia powstało poprzez upuszczenie śruby do montażu uchwytu od u-locka, drugie od dociśnięcia ramienia od zacisku QR do ramy. Są to zdjęcia zrobione w trybie Makro więc dlatego mogą wyglądać "dramatycznie", ale martwi mnie to, że przeszły przez warstwę podkładu.

Czy powinno się zabezpieczać jakoś takie miejsca przed rdzą? Inna sprawa, że jeżeli lakier jest tak słaby uszkodzeń w trakcie normalnego użytkowania zrobi się dużo. Może lepiej przymknąć na to oczy i za 3 lata oddać ramę do profesjonalnego malowania?

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 21 Lut 2018, 00:09 »
Najlepiej udaj się do jakiegoś zaznajomionego jeśli masz tak owy zakładu lakierniczego i chłopaki opanują sytuację,ewentualnie www i w swoim zakresie to zabezpiecz.Można oko przymknąć bo prędzej czy później jak nie Ty to ktoś przydzwoni czymś i tak coś wyskoczy.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna M-kwadrat

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 31.07.2012
« 21 Lut 2018, 10:24 »
Pewnie ogarnięcie tego lokalnie lub z pomocą internetu będzie najłatwiejsze ale mimo wszystko napisałbym do producenta. Może coś poradzą a jak nie to chociaż będą świadomi problemu.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 21 Lut 2018, 13:53 »
Kurde wygląda jak kopia Marin 4 corner;D
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 25 Lut 2018, 23:35 »
Rower mi się bardzo podoba. Bardzo mi się też podobają fotki z początku tematu.
Jeśli chodzi o ubytki lakieru, to trudno mi ocenić ich wielkość. Jeśli są wielkości np. łebka zapałki, to lakier mi się wydaje dość gruby, co może skutkować jego małą elastycznością. Z drugiej jednak strony, niepokoi słaba przyczepność do podłoża.
Ja tam bym nie dramatyzował, tylko jeździł ile wlezie bez nadmiernej troski. Kupiłbym jakiś samochodowy lakier zaprawkowy w podobnym kolorze i co parę dni bym paćkał nowe odpryski. Za rok, dwa, trzy, albo więcej, można przecież zmienić lakier. Ważne, żeby nie dopuścić do głębokiej korozji, która mogłaby osłabić materiał.
Moim zdaniem, lekkie blizny nie pozbawiają roweru urody. Lubię oznaki intensywnego użytkowania.

Offline Mężczyzna Felek

« 26 Lut 2018, 13:48 »
Rower mi się bardzo podoba. Bardzo mi się też podobają fotki z początku tematu.
Jeśli chodzi o ubytki lakieru, to trudno mi ocenić ich wielkość. Jeśli są wielkości np. łebka zapałki, to lakier mi się wydaje dość gruby, co może skutkować jego małą elastycznością. Z drugiej jednak strony, niepokoi słaba przyczepność do podłoża.
Ja tam bym nie dramatyzował, tylko jeździł ile wlezie bez nadmiernej troski. Kupiłbym jakiś samochodowy lakier zaprawkowy w podobnym kolorze i co parę dni bym paćkał nowe odpryski. Za rok, dwa, trzy, albo więcej, można przecież zmienić lakier. Ważne, żeby nie dopuścić do głębokiej korozji, która mogłaby osłabić materiał.
Moim zdaniem, lekkie blizny nie pozbawiają roweru urody. Lubię oznaki intensywnego użytkowania.

RS dziękuję, czekałem aż ktoś tak napisze, serio:] To prawda, 'urazy' nie są duże więc z tym co napisałeś pewnie miałeś rację (zdjęcia poniżej). Moja reakcja może faktycznie była za mocna, ale z drugiej strony do tej pory miałem rower, który nie imał się żadnych uszkodzeń tylko tam malowanie powstawało natryskowo namagnezowanymi cząstkami farby a potem poddane obróbce termicznej.

Żona też powiedziała, korzystaj a jak za parę lat oznaki intensywnego użytkowania będą już zanadto widoczne dasz ramę do malowania.

Jeszcze raz dziękuję za Twoją opinię i pozdrawiam!

Minio29

• Gość
« 7 Mar 2018, 08:24 »
Rower ogólnie bardzo ładny, ale najbardziej urzekł mnie kolor po prostu świetny :D

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 7 Mar 2018, 08:32 »
Ale się przejmujecie odpryskami lakieru.
Rower, to nie samochód :)
Normalne ślady użytkowania.

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 7 Mar 2018, 12:40 »
No właśnie. "rower, to nie samochód"
Kto by się przejmował lakierem w samochodzie..  :) 

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 7 Mar 2018, 12:55 »
No właśnie. "rower, to nie samochód"
Kto by się przejmował lakierem w samochodzie..  :) 
Trzeba zachować pewien umiar, cóż znaczą takie małe odpryski?

Tutaj już można się przejmować korozją :)

Offline Mężczyzna Maciejej

• Miasto: Pomorze
  • Na forum od: 14.03.2018
« 14 Mar 2018, 13:15 »

hej , jaki to rozmiar, jak się spisuje rowerek , jakie masz odczucia po paru miesiącach użytkowania , zakupilbyś jeszcze raz czy poszedłbyś w cos innego ?
właśnie przymierzam się do kupna radara cafe :) pozdrawiam.
jedeny problem to taki ze nie wiem jaki wybrać rozmiar M czy L i nie mam możliwości przymierzenia się do roweru , może ktoś się orientuję gdzie w Warszawie moglbym się przymierzyć ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum