Autor Wątek: Breezer Radar Expert  (Przeczytany 39742 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Breezer Radar Expert
« 9 Gru 2019, 12:35 »
Ale należy Ci się to, jak psu buda...
Według Ciebie. Ja tu widzę jednak "użytkowanie niezgodne z przeznaczeniem". A rowerek przeglądy serwisowe miał? Tylko pierwszy? To słabo. Na stronie X jest napisane, ze powinny być dokonywane "regularnie". Jak nie było to niewątpliwie to jest przyczyną awarii.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 9 Gru 2019, 12:57 »
Miałem identyczną sytuację w szosie z Decathlona, obręcz pęknięta przy co drugim nyplu - koło wymienione na nowe bez zbędnych dyskucji, pytań o użytkowanie itp.
Paweł.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 9 Gru 2019, 15:11 »
Ja tu widzę jednak "użytkowanie niezgodne z przeznaczeniem". A rowerek przeglądy serwisowe miał? Tylko pierwszy? To słabo. Na stronie X jest napisane, ze powinny być dokonywane "regularnie". Jak nie było to niewątpliwie to jest przyczyną awarii.

Sedymen, czy w Kodeksie Cywilnym jest określony obowiązek przeglądu? Raczej nie. Rękojmia jest przepisem prawa i jej zasady są określone w KC. Sprzedający nie ma prawa ograniczać rękojmi (takie zapisy w umowie sprzedaży będą uznane za nieważne). To, o czym piszesz, może dotyczyć gwarancji (producenta). Wtedy, okay. Ale, jak Felek zaznaczy, że jego roszczenia wynikają z rękojmi, to coś takiego nie przejdzie. Ale może niech się wypowie jakiś prawnik.
Co do "widzenia użytkowania niezgodnie z przeznaczeniem", no to chyba grubo przesadzasz, nie bardzo rozumiem, jak sprzedawca mógłby taką tezę uzasadnić. Chyba, że sklep niepoważny i chce brnąć w z góry przegrany konflikt.

Miałem identyczną sytuację w szosie z Decathlona, obręcz pęknięta przy co drugim nyplu - koło wymienione na nowe bez zbędnych dyskucji, pytań o użytkowanie itp.

Uznawanie reklamacji jest wielką zaletą Decathonu. Ja akurat nie reklamowałem obręczy, tylko zwykłe buty, ale i tak dostałem nowe.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 9 Gru 2019, 17:41 »
Tak, to jest plus Decathlonu chociaż to moloch i dlatego łatwiej im akceptować większość reklamacji. Buntu dzięki za poradę napisze jak radzisz, zobaczymy co wyniknie:)
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna alex62

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.01.2015
« 10 Gru 2019, 23:10 »
@ Bubu , nie jest tak do końca jak twierdzisz . Jeśli wystąpisz z tytułu rękojmi to sprzedawca zwraca się w tym momencie do producenta roweru / w imieniu producenta z reguły jest to serwis danego sprzętu - urządzenia / . Jeśli w karcie gwarancyjnej był zapis o przeglądzie a on nie był przeprowadzony to sprawa jest przegrana . Decathlon ze względu na to że jest dużym sklepem z reguły nie wchodzi w spór z klientami tak samo jak na przykład Ikea , ale to nie ma nic do rzeczy bo taką mają politykę . Spróbuj kupić nowy samochód i nie robić przeglądów a zażądać naprawy , życzę powodzenia . Co nie znaczy że nie uznają jeśli będą mieli taką chęć .

Offline Mężczyzna Bubu

« 11 Gru 2019, 12:18 »
No nie wiem.
KC nic nie mówi o producencie.
Art. 556. Rękojmia za wady fizyczne i prawne rzeczy
Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę fizyczną lub prawną (rękojmia).
Zauważ, że wyraźnie jest zapis o odpowiedzialności sprzedającego.

I teraz, wada fizyczna:
Art. 5561. Wada fizyczna rzeczy
§ 1. Wada fizyczna polega na niezgodności rzeczy sprzedanej z umową. W szczególności rzecz sprzedana jest niezgodna z umową, jeżeli:
1) nie ma właściwości, które rzecz tego rodzaju powinna mieć ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub przeznaczenia;
[...]
§ 3. Rzecz sprzedana ma wadę fizyczną także w razie nieprawidłowego jej zamontowania i uruchomienia, jeżeli czynności te zostały wykonane przez sprzedawcę lub osobę trzecią, za którą sprzedawca ponosi odpowiedzialność, albo przez kupującego, który postąpił według instrukcji otrzymanej od sprzedawcy.

I dalej - krótko mówiąc, jeśli obręcz pęka od jazdy rowerem, to chyba ewidentnie podpada to pod ten punkt?

I jeszcze to - bardzo istotne, ale to już chyba za późno, bo Felek kupował rower wcześniej, niż w przeciągu ostatniego roku:
Art. 5562. Domniemanie o chwili powstania lub istnienia wady rzeczy
Jeżeli kupującym jest konsument, a wada fizyczna została stwierdzona przed upływem roku od dnia wydania rzeczy sprzedanej, domniemywa się, że wada lub jej przyczyna istniała w chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego.

Dalej są jeszcze zwolnienia odpowiedzialności sprzedającego, ale to są szczególne przypadki i nic z tych rzeczy raczej nie dotyczy omawianego przypadku. Podobnie, nie jest możliwe ograniczenie uprawnień rękojmii (z wyjątkiem ściśle określonych przypadków), o ile kupującym jest konsument (chyba, że Felek kupił rower na fakturę, jako przedsiębiorca).

Najlepiej, by się wypowiedział jakiś prawnik jednak.

Offline Mężczyzna Felek

« 21 Sty 2020, 21:40 »
Zgłosiłem wadę z rękojmi i sklep rozpatrzył to pozytywnie, w zasadzie nie chcieli nawet oglądać kół tylko wystarczyły im zdjęcia więc tu duży plus dla sklepu (Activia - www.rower.com.pl), stary komplet kół pozwolili mi sobie zostawić.

Dziś otrzymałem nowy komplet kół, nie są te same (tamte mogą nie być już produkowane, w zeszłym roku ten model roweru miał już inne koła). Koła jakie otrzymałem to Oval Concept 200 disc na QR: https://www.randombikeparts.com/collections/snow/products/oval-concepts-200-29er-700c-mtb-bike-wheelset-disc-qr-8-11s-32h-shimano-new

Nie jest to zapewne rewelacja, chociaż w mojej opinii zestaw zbliżony jakością do tego jaki był zamontowany w Breezerze.

Bubu, bardzo dziękuję za podpowiedź odnośnie rękojmi, chociaż po ocenie rozmowy ze sklepem wynikało, że zwykłą reklamację też by rozpatrzyli.

Wilku, dziękuję za sugestię by jednak zgłosić tę wadę, dzięki temu otrzymałem nowy komplet kół:)

Offline Mężczyzna Bubu

« 23 Sty 2020, 15:21 »
Zacnie, sklep zachował się poprawnie, super. No, to masz nowe kółka - korzystaj :). Szprychy w zapas, a piasty możesz opylić na OLX ;)

Offline Mężczyzna Felek

« 24 Sty 2020, 06:32 »
Mam jeszcze pytanie, o jakość tych kół marki Oval. W tym roku planujemy z żoną i trójka dzieci podróż wzdłuż wybrzeża Bałtyku. Przewidywany bagaż w sakwach oraz z namiotem to okoł 30 kg, plus przyczepka rowerowa z naciskiem na dyszel około 5 kg, moja waga to 65 kg - łącznie 100 kg plus waga roweru okoł 15 kg, czy te 32 szprychowe koła powinny wytrzymać 115 kg, czy może sprzedać je i kupić coś bardziej pancernego?

Offline Mężczyzna Felek

« 5 Cze 2020, 07:53 »
Nowe koła z gwarancji doczekały się podmiany, przy okazji po 12 tkm nowa kaseta, łańcuch i zmiana blatów z 48/32 na 36/22, jadę dalej:

« Ostatnia zmiana: 5 Cze 2020, 08:05 Felek »

Offline Mężczyzna walsodar

• Miasto: Łańcut/Ząbki
  • Na forum od: 11.03.2013
« 13 Cze 2020, 14:21 »
Co to za koszyki na bidony?

Offline Mężczyzna Felek

« 14 Cze 2020, 20:43 »
Co to za koszyki na bidony?

Są to koszyki marki XLC o nazwie King Kong. Butelki siedzą stabilnie, nawet jadąc w umiarkowanym terenie, mogę polecić.

Offline Mężczyzna walsodar

• Miasto: Łańcut/Ząbki
  • Na forum od: 11.03.2013
« 7 Wrz 2020, 01:45 »
Dzięki - w międzyczasie nabyłem Topeaka Modulę XL, zobaczymy jak się będzie sprawował (pasek już spisuję na straty :)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 8 Wrz 2020, 15:39 »
Spokojnie. Ja używam już 3 rok i pasek się trzyma. Zatem nie jest powiedziane, ze zaraz musi paść.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 8 Wrz 2020, 22:39 »
Musi się rozpaść - to zbyt sztywna guma. U mnie nie wytrzymał chyba nawet 1k km, a zastąpiłem go jakimś silikonem z aliexpressu i działa ;P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum