Autor Wątek: Odtwarzacz mp3 na długie trasy  (Przeczytany 46625 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Odtwarzacz mp3 na długie trasy
« 14 Lis 2012, 22:51 »
Planuje kopić taki bank. nawet niedrogie to można dostać :)
Sansę używam ze względu an jakość muzy i nie mam zamiaru zmieniać. :D

z dx: http://dx.com/p/dual-usb-rechargeable-5000mah-emergency-mobile-power-battery-pack-with-cell-phone-adapters-white-72135?item=1

z comp4you: http://www.comp4you.eu/Nav.Action.Products.aspx?pageno=2&data=power+bank&indescr=0&

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 14 Lis 2012, 23:07 »
yoshko, masz Clip czy Clip+? Ile godzin Ci trzyma?

Piszą, że rzeczywiści daje radę 15h. Jeśli tak może lepszym rozwiązaniem jest Sansa ładowana z paluszka od taniego odtwarzacza paluszkowego. Trzeba by wyliczyć co wyjdzie korzystniej wyjdzie wagowo ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 14 Lis 2012, 23:11 »
Jak kupowałem (12.2008) to jeszcze był tylko Clip :)

Bateria trzyma około 6 godzin. Obecnie kupiłbym Clip+ ze względu na możliwość użycia MicroSD, z powerbankiem to nie będzie miało znaczenia prądożerność :D

Offline Mężczyzna ŁukaszRze

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 11.06.2012
« 14 Lis 2012, 23:18 »
Posiadam Clip+ trzyma ok 10 godzin
Najczęściej przy głośności na full, to dane 15 godz. przy niższym zakresie mogą być realne

Właśnie zastanawiam się na tym http://allegro.pl/power-bank-omega-5000mah-5-0v-akumulator-wawa-fvat-i2730470377.html przy opcji podładowania odtwarzacza i awaryjnie telefonu używa ktoś może?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 14 Lis 2012, 23:20 »
jeśli chcesz też żywotności to graj pliki maks 128 kbps

Clip+ oryginalne oprogramowanie, z karty pamięci: 12 godzin 5 minut
Clip+ oryginalne oprogramowanie, z pamięci wewnętrznej: 14 godzin 40 minut
Clip+ oprogramowanie RockBox, z karty pamięci: 16 godzin, 22 minuty
Clip+ oprogramowanie RockBox, z pamięci wewnętrznej: 16 godzin, 55 minut

przy 160 kbps

E: Wgrałem tego RockBoxa do Sansy :D
« Ostatnia zmiana: 15 Lis 2012, 07:44 yoshko »

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 15 Lis 2012, 12:02 »
Fajny niskobudżetowy odtwarzacz, można by się kiedyś szarpnąć na taką kwotę :D Trochę przypomina Sansę Clip z tym, że ta ma tylko akumulator ale da się za to pograć w szachy :icon_smile2:

Próbowałeś wsadzać do tego kartę SDHC?
Doniesienia o tym, że z kartą SD szybciej rozładowuje baterię to prawda?

2 GB pamięci przy bitrate na granicy przyzwoitości (256 kbps) to tylko koło 17 godzin muzyki :(

nie próbowałem. te ~15h czy ile tam godzin, spokojnie wystarcza... wystarczy dobrze muzę sobie dobrać, żeby Ci się podobała i nie przewijać piosenek, i Ci starczy spokojnie ;) do tego możesz zabrać kilka kart SD ze sobą jakby co, i mieć muzyki do woli.

chcesz się dorzucić do wysyłki? ja kupiłem właśnie
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 15 Lis 2012, 12:07 »
@Worek, jak wgrałem nowy soft do Sany to też mogę grać w szachy i nawet zegarek mam :D

« 15 Lis 2012, 14:34 »
jeśli chcesz też żywotności to graj pliki maks 128 kbps
Aż tak to trudno się poświęcać. Nawet 192 kbps jest beznadziejne i nie do pomylenia z oryginałem :|

Clip+ oryginalne oprogramowanie, z karty pamięci: 12 godzin 5 minut
Clip+ oryginalne oprogramowanie, z pamięci wewnętrznej: 14 godzin 40 minut
Clip+ oprogramowanie RockBox, z karty pamięci: 16 godzin, 22 minuty
Clip+ oprogramowanie RockBox, z pamięci wewnętrznej: 16 godzin, 55 minut

przy 160 kbps
Rzeczywiście jakość ma duży wpływ na prądożerność?

Wszystko mam we flac/ape/wv, więc mógłbym śmiało dać w dowolnym formacie, który będzie się łatwo dekodował.

E: Wgrałem tego RockBoxa do Sansy :D
Kolejny nawrócony ;)

Miałem Sansę m250 ale do niej nie dało się wgrać RB, bolało mnie to zwłaszcza, że oryginalny soft się skopał i nie dało go naprawić (był problem z odtwarzaniem albumów w całości). Jedyną modyfikację jaką na niej dało się zrobić to zmiana regionu - odblokowanie radia.

chcesz się dorzucić do wysyłki? ja kupiłem właśnie
Przypomniałem sobie, że w odtwarzaczu potrzebuję efekt crossfeed :| Pewnie jedyna możliwość to odtwarzacz z RockBoxem.

W tym Twoim odtwarzaczu da się słuchać albumami?
Wznawia odtwarzanie utworu od miejsca zatrzymania po ponownym włączeniu?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 15 Lis 2012, 14:44 »
co to crossfeed?

jak się słucha 'albumami' ? można przeskakiwać między folderami, ale ogólnie ten odtwarzacz nie ma chyba zbytnio wybujałych funkcji... ja używam najwyżej przejścia do następnej/poprzedniej piosenki ;D więcej mi nie potrzeba

tak, wznawia odtwarzanie utworu od miejsca zatrzymania po ponownym włączeniu. ew można puścić od początku całość.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 15 Lis 2012, 14:57 »
co to crossfeed?
Efekt, który przetwarza sygnał żeby brzmiał tak jak odtworzony z głośników - przesłuch między kanałami i odpowiednie opóźnienia (uwzględniony rozstaw uszu).

Jeszcze by się przydał dobry equalizer ale na to już nie ma co liczyć :P

jak się słucha 'albumami' ? można przeskakiwać między folderami, ale ogólnie ten odtwarzacz nie ma chyba zbytnio wybujałych funkcji... ja używam najwyżej przejścia do następnej/poprzedniej piosenki ;D więcej mi nie potrzeba
W mojej Sansie tworzona była biblioteka na podstawie tagów. Mogłem sobie np. wejść w artist -> album i słuchać wszystkie utwory z albumu według kolejności.

Zawsze słucham cały album (no prawie), jak można inaczej? :P

tak, wznawia odtwarzanie utworu od miejsca zatrzymania po ponownym włączeniu. ew można puścić od początku całość.
Czyli jeszcze taki całkiem prymitywny nie jest, dawno temu miałem gorszy i kilka razy droższy.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 15 Lis 2012, 15:06 »

equalizer? dziadostwo :P choć czasem na słuchawkach zewnętrznych bas się potrafi gdzieś zgubić...

W mojej Sansie tworzona była biblioteka na podstawie tagów. Mogłem sobie np. wejść w artist -> album i słuchać wszystkie utwory z albumu według kolejności.

Zawsze słucham cały album (no prawie), jak można inaczej? :P

nadal nie łapię chyba, czym to się różni od zwykłego wejścia do folderu w którym masz album ;)

ja często słucham jakichś zbiorów luźnych piosenek...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 15 Lis 2012, 15:13 »
Różni się tym, że nie każdy utwór jest znakowany jako 01-xxx-yyy.mp3 ; 02-xxx-zzz.mp3 itd, a w tagach informacje o kolejności są zapisywane i wg tagowania "poleci" po kolei, a nie np alfabetycznie wg tytułów utworów. Chyba o to chodziło.

Rzeczywiście jakość ma duży wpływ na prądożerność?

Ma duży. Mi mój iriver H10 (ale to nie jest grajka na wyprawy :P) gra 1,5x krócej przy flakach czy ape, niż przy mp3 192kbps, mniejsza przepaść jest między 320kbps a flakiem, ale i tak zauważalnie.
Uwaga jest taka, że H10 to 20GB i dysk twardy, ale szykuję się do CFmoda, ewentualnie jakiś 60gb dysk wstawię :P
« Ostatnia zmiana: 15 Lis 2012, 15:19 oszej »

« 15 Lis 2012, 15:35 »

equalizer? dziadostwo :P choć czasem na słuchawkach zewnętrznych bas się potrafi gdzieś zgubić...

Po to :P

Jeszcze tylko efekt HRTF i jest holografia 8)

Od biedy można sobie wszystko w foobarze przepuścić przez DSP ale trochę z tym zabawy i głupio byłoby odtwarzać na innych słuchawkach albo tym bardziej głośnikach...

nadal nie łapię chyba, czym to się różni od zwykłego wejścia do folderu w którym masz album ;)

ja często słucham jakichś zbiorów luźnych piosenek...

Różni się tym, że nie każdy utwór jest znakowany jako 01-xxx-yyy.mp3 ; 02-xxx-zzz.mp3 itd, a w tagach informacje o kolejności są zapisywane i wg tagowania "poleci" po kolei, a nie np alfabetycznie wg tytułów utworów. Chyba o to chodziło.
Dokładnie.

M250 w ogóle nie widziała folderów a jedynie sortowała właśnie po tagach - dla mnie zdecydowanie lepsze rozwiązanie. Miała też możliwość tworzenia playlist co bardzo mnie cieszyło, choć nigdy nie wykorzystałem :P

Ma duży. Mi mój iriver H10 (ale to nie jest grajka na wyprawy :P) gra 1,5x krócej przy flakach czy ape, niż przy mp3 192kbps, mniejsza przepaść jest między 320kbps a flakiem, ale i tak zauważalnie.
Uwaga jest taka, że H10 to 20GB i dysk twardy, ale szykuję się do CFmoda, ewentualnie jakiś 60gb dysk wstawię :P
Ape to przy odpowiedniej kompresji potrafiło mi starego laptopa zwiesić na dłuższą chwilę ;)

Główna zaleta w odtwarzaniu formatów bezstratnych to brak konieczności ich zmiany przed wrzuceniem na odtwarzacz. Ostatnio w celu zachowanie trochę większego porządku używam embedded cuesheet i nie wiem czy już istnieje możliwość odtwarzania takiego pliku - jeśli nie, lepiej trzymać na odtwarzaczu pliki stratne. Różnica między mp3 320kbps (lub innym zbliżonym) a bezstratnym może być trudna do wychwycenia na sprzęcie przenośnym.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 15 Lis 2012, 15:40 »
Jak nie mam wykresu do swoich słuchawek to equalizer zbędny. ;)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 15 Lis 2012, 15:44 »
Ostatnio w celu zachowanie trochę większego porządku używam embedded cuesheet i nie wiem czy już istnieje możliwość odtwarzania takiego pliku
U mnie na RB idzie, ale jak proteza - leci całość, nie mogę wybrać poszczególnego utworu inaczej, niż przewijając.
Ja zgrywając albumy z płyt daję ostatnio do OGG vorbisowskiego, z prostego powodu - każda grajka którą mam, odtwarza ten format. Flaki mi chodzą tylko na H10, a przy rozładowanym aku chciałem tylko zgrać na inną mp3 muzykę i kończyło się niepoprawnym formatem, a to potrafi wkurzyć :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum