Autor Wątek: Odtwarzacz mp3 na długie trasy  (Przeczytany 46606 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Odtwarzacz mp3 na długie trasy
« 4 Lut 2010, 22:12 »
Cytat: "yoshko"
Przy czym dobrze jedzie się ...?

Z audiobooków? Zależy, co lubisz czytać "na papierze". Aczkolwiek jak dla mnie przy czymś lżejszym, bo nie trzeba się bardzo koncentrować. Na audio lubię kryminały, sensację, a na papierze rzadko po to sięgam. Ale generalnie ściągam wszystko, co tylko się da i sukcesywnie wszystko przesłuchuję :)

A jak masz 4GB wolnego miejsca, to szczęśliwie nie musisz bardzo "się decydować" przed wyjazdem ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline pi00

• Miasto: Bełchatów
  • Na forum od: 03.08.2009
« 4 Lut 2010, 22:14 »
Cytat: "aard"
No więc mam tego iRivera T60 [...]

Liczby co prawda na to nie wskazują, ale do mojego T10 nie podskoczy :) Proszę poczytać ile trzyma T10, niesamowity odtwarzacz.

T10 ma zasilanie z AA i trzyma około 48-53 h (zależy od poziomu głośności itp).

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 4 Lut 2010, 22:17 »
Minus jest taki, że T10 już nie produkują. ;)

Offline pi00

• Miasto: Bełchatów
  • Na forum od: 03.08.2009
« 4 Lut 2010, 22:34 »
Cytat: "yoshko"
Minus jest taki, że T10 już nie produkują. ;)

Zgadza się, ot taki mały szczegół :)

Mogę na priv podesłać linka z pewnego bardzo dobrego forum o takiej tematyce, gdzie ktoś sprzedaje T10 o połowę taniej niż na allegro (akurat idealna byłaby teraz nazwa alledrogo). Sam też z rzeczonego forum kupiłem swojego, używanego T10. Na ebayu też coś widzę, Jak ktoś bardzo chce to go jeszcze dostanie. Ja na swojego polowałem nie krótko. Ludzie sprzedają, bo te T10 mają bodajże pojemność od 512 MB do 2 GB. Ja akurat mam wersję mającą tylko 1 GB. Mam wrażenie, że z każdym rokiem ten 1 GB mojego playera będzie się zmniejszał :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 4 Lut 2010, 23:06 »
1 Gb to już dal mnie za mało ;)
Wolę jednak zainwestować w T60, bo samym czasem człowiek nie żyje. ;)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 9 Lut 2010, 19:21 »
Mój T30 zasilany AAA gra na porządnym aku do 30h. Przyciski bardzo solidne, z wyczuwalnym oporem, da się obsługiwać w polarowych rękawiczkach.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 9 Lut 2010, 20:19 »
nie zauważyłem wcześniej tego tematu
też od ok. tygodnia jestem posiadaczem iRivera, odtwarzacz jest świetny.
Do wad zaliczyłbym tez funkcje shuffle - jeśli będziemy chcieli się cofnąć, nie przeskoczymy do poprzedniego utworu, tylko do innego losowo wybranego. Będę musiał jeszcze popracować nad układem katalogów.
Co do przewijania, to chyba w opcjach da się ustawić jego szybkość, czy 10x to już max.?
Audiobooki to świetna sprawa, fajnie się z nimi jeździ, co prawda na ostatniej wyprawie miałem tylko jeden, pierwszy lepszy jaki znalazłem, w nocy przed wyjazdem. Ale i tak bardzo je sobie chwalę, na tyle że mam ich już 100h, co po dodaniu do tego 60 h muzyki, pozwoli mi pochłaniać nieograniczone dystanse ;) A umożliwiło mi to, jedyne (sensowne) 4GB na AAA, dostępne na rynku.
Co Miki zrobiłeś z Phillipsem? Oddałeś go do sklepu/Allegro/szuflada? ;) 90GB audiobookow?! ale większość po angielsku?

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
« 9 Lut 2010, 21:13 »
Hmmm. Tak piszecie że padły wszystkie Philipsy.  Ja też mam GoGear-a 4Gb  i akurat jestem całkiem innego zdania o nim. Używam go od  :roll: jakieś 1,5 roku. Wszędzie gdzie popadnie, praca, rower, las itd. Gra mi średnio 8 godzin dziennie. Rysek już kilka ma ale to dodaje mu uroku.
Uważam go za najlepszego grajka jakiego miałem i mam. Bo mam jeszcze awaryjnego jakiegoś chińskiego Logik-a 2Gb który też działa super, ale w porównaniu z Philipsem to głosu nie ma że tak powiem  :lol: No i słabe osiągi na baterii ma, nawet dnia nie pociągnie.
Acha, no i czajenie ma jak stary komp na nowym windowsie, zanim odpali to można zapomnieć że się go włączyło :mrgreen:
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 14 Lut 2010, 19:49 »
Cytat: "vagabond"

Co do przewijania, to chyba w opcjach da się ustawić jego szybkość, czy 10x to już max.?

Po dalszych obserwacjach i obliczeniach stwierdzam, że to nie jest 10x, a zaledwie 6x :roll:
Nie znalazłem regulacji prędkości w ustawieniach, a przejrzałem wszystkie :(

EDIT: Natchnąłeś mnie do przeczytania instrukcji - dotąd jakoś obywałem się bez, a okazuje się, że jednak warto. Jest regulacja prędkości przewijania, aż do sześciokrotności prędkości podstawowej, co daje już przyzwoite x30 lub nawet x36 (nie chce mi się dokładnie mierzyć ;) ). Znajduje się to w Settings --> advanced --> scan speed. Jest też inna ciekawa funkcja "study mode", która sprawia, że "skip" nie przesuwa do początku pliku, ale o zadany czas do tyłu/ do przodu. Od 10 do 180 sekund. To może być rozwiązanie problemu :)

Jeszcze się okaże, że joystick nie tyle jest nerwowy 'z natury", ile było jakieś ustawienie, które go takim czyniło ;)

W każdym razie już mi lepiej z tym zakupem :)

Aha, zapomniałem o tym wcześniej napisać, ale słuchawki są mega-badziewne. Nie pisałem o tym, bo i tak używam innych, a te sprawdziłem z czystej ciekawości jeno ;)

Co Miki zrobiłeś z Phillipsem? Oddałeś go do sklepu/Allegro/szuflada? ;)

Utylizacja. Kumpel go rozebrał i stwierdził, że jest w środku zardzewiały. Dlaczego? Nie wie nikt, bo wodą zalany był ten drugi :mrgreen:

90GB audiobookow?! ale większość po angielsku?

Bynajmniej, po angielsku jakieś 25% zaledwie. Jakbyś miał po drodze do Łodzi z przenośnym twardzielem, to służę :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

tomasz_parys

• Gość
« 8 Mar 2010, 19:36 »
ja mam od kilku lat (ok 5)juz ipoda nano i bardzo dobrze sie sprawdza nic sie nie psuje i na wyprawy nadaje sie idalnie maly tyle ze trzeba ma wbudowany akmulator wiec trzeba ladowac, ale jakos zwykle nie ma z tym wiekszego problemu bo zawsze sie ktos znajdzie chetny do pomocy

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 8 Mar 2010, 20:06 »
Ja również mam iPoda nano już kilka dobrych lat (1 generacja) i żałuję jego zakupu ;] W zasadzie jedyną wadą jest bateria która w tej chwili trzyma mi jakieś 4-5 godzin, więc na jakąkolwiek wyprawę to ustrojstwo się nie nadaje ;) W mieście sprawdza się całkiem nieźle, chociaż i tak jak zapomnę go podładować to mi pada w najmniej oczekiwanym momencie.

Z tego powodu na wyprawy zawsze zabierałem jakiegoś noname'a albo pożyczałem od kolegi Creative Muvo na baterie AAA.

Teraz rozglądam się za czymś nowym, ale niestety, jak zauważyliście już wcześniej, wybór odtwarzaczy z wymiennymi bateriami jest bardzo ograniczony.

Dlatego jak na razie skłaniam się ku iRiverowi E30 który wg. producenta potrafi grać nawet 52 godziny na jednym ładowaniu, jest dostępny z 8GB pamięci i kosztuje całkiem rozsądnie. Więcej informacji tutaj:

http://www.iriver.pl/54,features,produkty.php

A jak się komuś nie uda doładować przez te 50 godzin to zawsze można na wyprawie kombinować z czymś takim:

http://www.allegro.pl/item884375203_zasilacz_bateryjny_aa_miniusb_wiele_modeli.html

tomasz_parys

• Gość
« 8 Mar 2010, 21:09 »
ja mam nie wiem ktorej generacji ale bateria wystarcza na caly dzien jazdy i jeszcze troche a z tego co wiem to baterie mozna dokupic na allegro i wymienic ja jestem bardzo zadowolony po za tym jak sie uprzec to mozna ipoda przerobic na gps-a po za tym jesli ktos ma dynamo w piascie (nie mam) podlaczyc do niego ladowarke i w ten sposob ladowac ipoda lub telefon bez wiekszego problemu

E-busola

• Gość
« 25 Mar 2010, 16:39 »
Ja mam starego philipsa-oczywiscie mp3 z długą żywotnością baterii i w zupełnosci mi wystarcza. Pamiec to 1 giga,teraz mysle o zmianie na coś większego,ale bez zbędnych bajerów.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 24 Wrz 2010, 15:50 »
chyba wszystkie wymienione tu mp3'ójki, mają wbudowaną pamięć.... może mógłby ktoś podpowiedzieć jakiś odtwarzacz który by czytał karty (micro sd?) i najlepiej na paluszki był :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 24 Wrz 2010, 16:06 »
kiedyś szukałem, ale nie ma
są jakieś z wbudowanym akku, albo komórki
iRiver T60 to jedyny z moich trzech odtwarzaczy, który wytrzymał całą wyprawę (po raz pierwszy od 2008 miałem nielimitowany dostęp do muzyki i książek audio)
btw ja kompresuje muzykę do 64kbs, a książki do 32-48, dzięki czemu na 4GB miałem 200h słuchania

jak na złość Phillips który padł tuż przed ubiegłoroczną wyprawą na tej uciągnął do końca :| choć wyciągnąłem go po miesiącu jazdy i używałem ok. 2 tyg.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum