Autor Wątek: Powerbank w mostku  (Przeczytany 2858 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Powerbank w mostku
« 18 Lut 2018, 18:59 »
Ciekawy pomysł dla zaspokajania głodu wszelakiej elektroniki  ;)
http://nrgstems.com/

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Powerbank w mostku
« 18 Lut 2018, 19:14 »
trochę bez sensu miejsce, w rurce sterowej jest o wiele więcej miejsca, żeby upchnąć kilka ogniw i elektronikę.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 18 Lut 2018, 19:26 »
trochę bez sensu miejsce, w rurce sterowej jest o wiele więcej miejsca, żeby upchnąć kilka ogniw i elektronikę.

Zgadzam się.
W sterowej można upchnąć nawet 6800mah@3,7V w mostku tyle nie upchasz.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 18 Lut 2018, 19:32 »
Tylko jak to zamontujesz w rurce sterowej? To by musiało być zintegrowane z widelcem. A przy mostku jest sporo prościej, do tego jest dobrze widoczny wskaźnik naładowania, wygodny dostęp do gniazda.

To na razie tylko projekt, ważne jak to będzie działać, czy gniazdo w takim miejscu nie będzie korodować, ale pomysł całkiem niegłupi, na małego powerbanka koło 6000mAh pozwalającego zrobić trasę koło 1000km mostek to IMO sensowne rozwiązanie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 18 Lut 2018, 19:34 »
W sterowej można upchnąć nawet 6800mah@3,7V w mostku tyle nie upchasz.

6600mAh to są dwa ogniwa 18650 ledwie, myślę, że wejdą bez problemu. A przy bateriach o innym kształcie, dedykowanych do mostka wejść może i więcej.

• blog podróżniczy
« 18 Lut 2018, 19:37 »
Tylko jak to zamontujesz w rurce sterowej? To by musiało być zintegrowane z widelcem. A przy mostku jest sporo prościej, do tego jest dobrze widoczny wskaźnik naładowania, wygodny dostęp do gniazda.
Jeśli byłbym producentem, to zintegrowałbym taki wkład z "gwiazdką", czy tam rozpórką podobną do tych co daje się w karbon i wsadzał od góry.
Samoróby wsadza się od dołu (każdy widelec ma przelot na dół), a górą tylko kabelki lub wtyczkę wystawia

W mostku, zwłaszcza krótkim, naprawdę nie ma szału z miejscem, góra na jedno standardowe ogniwo.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
« 18 Lut 2018, 19:41 »
Ja kiedyś zrobiłem taki wynalazek do ładowania z dynama:

Przełącznik światło/off/ładowanie

widok od dołu:

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 18 Lut 2018, 19:56 »
Jeśli byłbym producentem, to zintegrowałbym taki wkład z "gwiazdką", czy tam rozpórką podobną do tych co daje się w karbon i wsadzał od góry.
Samoróby wsadza się od dołu (każdy widelec ma przelot na dół), a górą tylko kabelki lub wtyczkę wystawia
Mnie w tym miejscu nie przekonuje bateria, od dołu syf leci, żeby zdemontować trzeba stery luzować, to już mniej bujania jest ze zwykłym powerbankiem

W mostku, zwłaszcza krótkim, naprawdę nie ma szału z miejscem, góra na jedno standardowe ogniwo.

Takie gadanie :). Mam mostek Canyona 100mm pusty w środku i włożyłem tam dwa ogniwa, a przy mostku dedykowanym pod powerbanka, minimalnie szerszym wejdą i 3 ułożone w piramidkę, czyli 10000mAh, tak więc na upartego da radę i dużo pojemność zmieścić. Ale w tym projekcie nie chodzi o wielki powerbank, ale taki, który mamy w rowerze cały czas i który pozwoli doładować Garmina czy niewielką baterię Di2

• blog podróżniczy
« 18 Lut 2018, 20:05 »
Mnie w tym miejscu nie przekonuje bateria, od dołu syf leci, żeby zdemontować trzeba stery luzować, to już mniej bujania jest ze zwykłym powerbankiem
Fun fact. Jeśli masz założony mostek i odkręcisz kapsel, totalnie nic się nie stanie! Możesz go włożyć do szuflady i zostawić w domu.
To mostek gwarantuje docisk łożysk sterowych, kapsel służy tylko i wyłącznie do regulacji, zanim dokręcisz śruby mostka.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 18 Lut 2018, 20:06 »
Ciekawy pomysł dla zaspokajania głodu wszelakiej elektroniki  ;)
http://nrgstems.com/
Mi się podoba takie rozwiązanie. Pozostaje kwestia kosztów i dostępności mostków o określnej długości i wzniosie, tak, żeby móc zastąpić swój standardowy.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
« 18 Lut 2018, 20:12 »
...Mam mostek Canyona 100mm pusty w środku i włożyłem tam dwa ogniwa...

Jakie ogniwa?

18650 ma średnicę 18,5mm a długość 65,3mm.

W mostku 100mm użyteczna długość wewnątrz mostka to około 72mm.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 18 Lut 2018, 20:25 »
Jakie ogniwa?

18650 ma średnicę 18,5mm a długość 65,3mm.

W mostku 100mm użyteczna długość wewnątrz mostka to około 72mm.

Tak dwa ogniwa 18650, jak wspominałem sprawdzałem to przed chwilą, siedzą ciasno, ale się mieszczą. A to jest zwykły mostek, a nie dedykowany do takich rozwiązań.

Zresztą nie łapiecie chyba idei tego rozwiązania - to ma być wygodny i zawsze dostępny niewielki powerbank, a nie jakaś wielka kobyła na 20000mAh. To nie jest sprzęt na wyprawy, tylko do jazdy po mieście, żeby doładować komórkę czy do ścigania się. Mostek i tak zawsze ze sobą musimy mieć, a jeśli to ma pojemność koło 6000mAh to już na maratony typu BBT pozwoli ogarnąć zasilanie Garminów. Po co wozić 20000mAh w rurze sterowej jak z takiej pojemności korzystać nie będziemy?

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
« 18 Lut 2018, 20:47 »
Takie rozwiązanie nie jest dla mnie. Ale każdy z nas ma inne potrzeby i wymagania. Więc na pewno znajdą się chętni na zakup. Jeżeli tylko będzie ono w sprzedaży bo jak rozumiem na razie są tylko plany.

Co do power banków w rurze sterowej to tam na pewno nie można mówić o pojemnościach aż 20k raczej max 8k ponieważ rozwiązanie powinno pasować do większości rowerów na rynku.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 18 Lut 2018, 22:41 »

W pierwszej chwili pomysł mi się spodobał ale... konieczność przyciągnania roweru do gniazdka już mi się przestał podobać.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 18 Lut 2018, 22:45 »
Wsadzanie ogniw do mostka jest o tyle bez sensu, że jest bardzo wiele rozmiarów. Masowo dużo łatwiej byłby zrobić coś wsadzanego do środka widelca, np. coś w rodzaju gwiazdki z ogniwami.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum