Autor Wątek: Mapy papierowe laminowane  (Przeczytany 3618 razy)

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Odp: Mapy papierowe laminowane
« 22 Lut 2018, 11:01 »
Generalnie jeżdżę z garminem, ale lubię mieć mapy. Ładne, niemal nieużywane. Przeglądanie tradycyjnych map sprawia mi atawistyczną przyjemność.
O to, to. Tez tak mam. Mapy trzeba czytać w domu. Żadna elektroniczna mapa nie da takiego oglądu sytuacji jak papier. A na dwór najlepiej nie wynosić, bo tam czyha woda.. I węgorze :D

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 11.02.2012
« 23 Lut 2018, 12:15 »
Stosuję taką samą metodę jak Voit i tak zmodyfikowana mapa wytrzymuje naprawdę sporo.

Generalnie jeżdżę z garminem, ale lubię mieć mapy. Ładne, niemal nieużywane. Przeglądanie tradycyjnych map sprawia mi atawistyczną przyjemność. I w domu, i na wyjeździe. Dlatego nie oszpecam :wink:  scotchem moich map tylko kupuję foliowane. A jeśli nie mogę kupić foliowanych, to kupuję zwykłe, tyle że 4 razy częściej  :icon_curve: .

Każdy ma na siebie pomysł. Mam znajomych którzy jak Ty, mapy traktuja swoje rowery "ładne, nieomal nieużywane". Jeśli chodzi o mapy, to bardziej niż na laminat, zwracam uwagę na szczegółowość mapy odwzorowanie terenu, jej przejrzystość, czytelność. Nie ukrywam że bardzo mi pasuję właśnie z Compassa oraz Demart. Niestety rzadko są laminowane.
Innym sposobem na mapę w podróży był atlas samochodowy formatu A4 na spirali z którego wybierałem interesujące mnie strony i wkładałem do koszulek, zaklejałem od góry taśmą zamykając w ten sposób koszulkę i te kilka, kilkanaście stron woziłem w zbiorczym etui. Można było wyjąc jedną z nich i wsunąć do mapnika.

Offline Mężczyzna boguś

• Miasto: Kalety
  • Na forum od: 05.01.2017
« 23 Lut 2018, 20:20 »
Pytanie do MichałD jakie mapy papierowe byś polecił na Jure , ale tylko na drogi asfaltowe .

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 23 Lut 2018, 22:22 »
Na jure i generalnie małopolskę to compass.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 24 Lut 2018, 08:23 »
Pytanie do MichałD jakie mapy papierowe byś polecił na Jure , ale tylko na drogi asfaltowe .
Co prawda pytanie nie do mnie, alem Małopolanin to się też wypowiem. :)
Jeśli chodzi o ilość szczegółowych informacji na mapach to moim zdaniem Compass wygrywa. Ale np. nie zamieszcza na swoich mapach odległości kilometrowych przy drogach.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 24 Lut 2018, 10:03 »

Trudne pytanie, gdyż asfaltowanie postępuje dość szybko i nawet na OpenStreetMap, czy Googlu sporo jest nieaktualnych nawierzchni.

Jednak jak powyżej już napisano - Jura oraz zachodnia Małopolska z rozszerzeniem na Wyż. Wieluńską i Dolinę Pilicy bezkonkurencyjny jest Compass. Na asfalt lepsza "setka", ale Jura tylko z asfaltu to jak stanie przed witryną cukierni... Zdecydowanie warto kupić jak najnowszą "50-tkę" - http://www.compass.krakow.pl/p/jura-krakowsko-czestochowska jest tam link gdzie można zobaczyć mapę on-line. Dobre odwzorowanie rzeźby terenu (przy "wprawie" czytania mapy cięcie poziomic wystarczające do sprawnego poruszania się "na przełaj"), treść aktualna i czytelna.
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna boguś

• Miasto: Kalety
  • Na forum od: 05.01.2017
« 24 Lut 2018, 15:07 »
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi .

Szególnie MichałD za relacje i zdjecia z Jury .
« Ostatnia zmiana: 24 Lut 2018, 18:26 boguś »

Offline Mężczyzna Pit55

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 19.03.2018
« 26 Mar 2018, 14:30 »
Przepraszam, że się podpinam. Próbowałem załožyć nowy wątek lecz coś mi nie udaje się.
Chciałem poinformować, że w informacji turystycznej w Bramie Wyżynnej obok lotu w Gdańsku można odebrać komplet darmowych map jak w linku. Dodatkowo można zakupić przewodnik kajakarski (10zł) i przewodnik z trasami rowerowymi (18zł).  Mapy są bardzo szczegółowe , laminowane no i przede wszystkim darmowe do wyczerpania nakładu. Niestety trzeba odebrać osobiście lub przez kogoś znajomego. Mi ledwo udało się "wyżebrać" drugi komplet map dla kolegi.

https://dt.pomorskie.eu/publikacje
« Ostatnia zmiana: 26 Mar 2018, 14:40 Pit55 »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum