Autor Wątek: Jaki lepszy ?  (Przeczytany 3652 razy)

Offline Sojusz

• Miasto: Lubliniec
  • Na forum od: 15.02.2010
Jaki lepszy ?
« 15 Lut 2010, 20:33 »
Witam. :) Od jakiegoś czasu przykładam się do kupna szosówki w przedziale 2-3 tys. Chciałbym zapytać czy lepiej podróżowałoby się na szosówce czy raczej na czymś innym. Tu na forum przeczytałem, że dosyć popularny jest Author Stratos. Napiszcie na czym się najlepiej podróżuje, co jest najmniej awaryjne, jaki jest komfort jazdy itp. rzeczy. Z góry dzięki za odpowiedź :D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Jaki lepszy ?
« 15 Lut 2010, 21:09 »
mnie np bardzo dobrze się jeździ szosówką choć na żadnej wyprawie takową nie jechałem.... ale zastanawiam się czy na następną wyprawę nie pojechać właśnie na szosówce. Wygoda to kwestia indywidualna - mnie jest bardzo na szosie wygodnie... Jedyny minus to kiepska pozycja do podziwiania widoków  :?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Jaki lepszy ?
« 15 Lut 2010, 21:11 »
Waxmund, ale uprzedź kolegę, że Ty masz przyczepkę i że bez przyczepki z bagażem na soszówce nie pojedzie.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Jaki lepszy ?
« 15 Lut 2010, 21:15 »
w niektórych szosówkach są uchwyty na bagażnik (choćby http://rowery.onet.pl/4,35,136854,11703,giant_scr_2_0,sprzet.html są dolne, na górze trzeba by mocowanie), ew można kombinować z obejmami.... już niejednego sakwiarza na szosówce spotkałem...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Sojusz

Jaki lepszy ?
« 15 Lut 2010, 21:16 »
Właśnie. Co do tych przyczepek, szukałem takich na allegro i nie znalazłem, mógłby ktoś dać linka do przykładowej ?

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Jaki lepszy ?
« 15 Lut 2010, 21:18 »
http://www.extrawheel.com/

na mojej stronce masz trochę zdjęć z przyczepką :P

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Jaki lepszy ?
« 16 Lut 2010, 07:41 »
Pod sakwy to przydałaby się raczej turystyczna szosówka, niż rower wyścigowy.
Tu masz chyba jedyną i największą galerię : Fully Loaded Touring Bicycles
Poszukaj sobie inspiracji.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
Jaki lepszy ?
« 16 Lut 2010, 18:54 »
Cytat: "Waxmund"
mnie np bardzo dobrze się jeździ szosówką choć na żadnej wyprawie takową nie jechałem.... ale zastanawiam się czy na następną wyprawę nie pojechać właśnie na szosówce. Wygoda to kwestia indywidualna - mnie jest bardzo na szosie wygodnie... Jedyny minus to kiepska pozycja do podziwiania widoków  :?

No ja jechałem na wycieczki powiedzmy, założyłem że wyprawa to dłużej niż 5 dni.
Podpisuję się pod tym obiema łapami. Co nie znaczy że każdemu będzie też tak zajefajnie na szosówce jechać. Trzeba to koniecznie sprawdzić.  
Co do samego bagażu to problem najczęściej jest bo to-to nie ma bagażnika. A plecaczka to ja NIE polecam gorąco :) Da się to jakoś jednak rozwiązać. Popełniłem właśnie takie świętokradctwo  i zaczepiłem bagażnik.  No i z tym rozglądaniem się to sprawę rozwiązałem zakładając krótki i zadarty dosyć do góry mostek. Siedzi się fajnie, tak turystycznie 8)
Nawet widać coś poza asfaltem.
 Musisz też pamiętać że na takich kołach co to mają ze 3 szprychy jak są wszystkie to raczej ciężarów nie powieziesz daleko.  No i że w piaski jakieś też lepiej nie jechać bo to cienkie koło wkroi się jak żyletka i tyle będzie.
Edit:
Mała uwaga.  Kolarki mają krótki widelec tylny i koło jest na styk z rurą podsiodłową.
Przez to żeby nie zaczepiać butami o sakwy trzeba było je odsunąć do tyłu, tak na oko ich środek ciężkości wypada jakieś 5 cm za tylną osią.  Może to o sobie nieprzyjemnie dać znać i to wcale nie na górkach.   A mam małą nogę. Gorzej jak ktoś ma np. 45 rozmiar, musiałby odsunąć jeszcze dalej.  Zapewne lepiej byłoby przód potraktować jako główną część nośną.
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline Sojusz

Jaki lepszy ?
« 16 Lut 2010, 20:02 »
A jak się jeździ z przyczepką. Lepiej rower obładować czy z przyczepką lepiej się jeździ? Jak to wygląda w praktyce? :)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Jaki lepszy ?
« 16 Lut 2010, 20:36 »
Cytat: "Sojusz"
A jak się jeździ z przyczepką. Lepiej rower obładować czy z przyczepką lepiej się jeździ? Jak to wygląda w praktyce? :)

Ci co mają przyczepki napiszą Ci że lepiej z przyczepką a ci co sakwy że sakwami :)
to zależy czy będziesz więcej jeździł po górach,asfaltach, czy po płaskich bezdrożach,
ja uważam że sakwy lepsze bo lżejsze ;) Zresztą był już dość rozlegle poruszany ten temat na forum.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Jaki lepszy ?
« 17 Lut 2010, 09:00 »
zestaw przednich sakw + tylnych będzie lżejszy o może jakiś 1-2 kg.... przy ogólnej wadze roweru + bagażu + Twojego to nie jest jakaś znacząca różnica :wink:  ja sobie cenię przyczepkę :P tak jak napisał Domel, każdy chwali to co ma :mrgreen:

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Jaki lepszy ?
« 17 Lut 2010, 19:16 »
Cytat: "Waxmund"
każdy chwali to co ma :mrgreen:

Lub na to klnie ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Jaki lepszy ?
« 18 Lut 2010, 07:19 »
Waxmund napisał/a:   
każdy chwali to co ma :mrgreen:

Lub na to klnie ;)

ooo tak :lol:
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Sojusz

Jaki lepszy ?
« 24 Lut 2010, 19:40 »
Spytam jeszcze: lepsza szosówka czy trekingowy? :)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Jaki lepszy ?
« 24 Lut 2010, 20:21 »
nie ma odpowiedzi na te pytanie,  
na szose szosa
a do turystki trekingowy
ale można za równo podróżować na szosówce jak i na góralu czy składaku.
Zależy co kto lubi.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum