Autor Wątek: Przyczepka na wyprawę  (Przeczytany 5871 razy)

Offline Mężczyzna dominik58

• Miasto: mazury
  • Na forum od: 03.05.2016
Przyczepka na wyprawę
« 4 Mar 2018, 22:21 »
Witam wszystkich, chciałem prosić o radę. Jeździmy systematycznie na wyjazdy ok 14 dni w grupie 3-4 osoby i tylko ja "noszę spodnie". Jesteśmy towarzystwem 60+ i oprócz  rozkoszy podróży rowerowych wymagamy odrobinkę luksusu, który niestety waży. Dotychczas ciągnąłem zawsze przyczepkę, taką dla dwójki dzieci na której była cała kuchnia i wyposażenie kempingowe. Przyczepka sama w sobie pusta waży ok 18 kg. Po przejechaniu trasy z Pragi do Lincu w Austri przez góry stwierdziłem, że to za ciężko ciągnąć taki wehikuł nie mówiąc o trudnościach związanych z szerokością składu i z tym, że przyczepka nie trzyma śladu i robi problemy na wąskich ścieżkach. Zamierzam kupić przyczepkę na jednym kółku, coś takiego http://allegro.pl/przyczepka-rowerowa-towarowa-turystyczna-torba-2w1-i6769621526.html . Pytanie jak to się ciągnie może odezwie się ktoś z takim doświadczeniem. Pozdrawiam :)     
« Ostatnia zmiana: 6 Mar 2018, 06:36 dudi »

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Odp: Przyczepka na wyprawę
« 5 Mar 2018, 07:34 »
dominik58 mam dwie opcje dla Ciebie:

1 - zrezygnuj z przyczepki, przejrzyj rzeczy dokładnie, zrób sobie listę rzeczy na wyjazd i wywal co niepotrzebne, albo też zmień na lżejsze. Nie wiem co wozisz, ale czasem sam jestem zaskoczony po wielu latach, że coś może zastąpić co dotychczas uważałem za niezbędne. Choć sam lubię odrobinę luksusu i też nie należę do tych co mało rzeczy wożą. Do ultralight mi daleko.

2- jeżeli musisz przyczepkę to może lekką extrawheela? Lekkie to jest mniej niż 3 kg. Ta Twoja waży 18 kg piszesz,  to zyskujesz 15 kg.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 5 Mar 2018, 07:46 »
EASYRIDER77 ma rację.
Bez tej przyczepki poczujesz spory kawał luksusu

« 6 Mar 2018, 00:11 »
Bardzo dziękuję za wskazówki, nie chcę dyskutować czy brać przyczepkę czy nie. Pytanie było czy znajdzie się ktoś kto ciągał oba typy przyczepek i może coś powiedzieć na ten temat. Nie chcę wydać choćby 3 stów na sprzęt który będzie bezużyteczny. Z przyczepką taką dla dzieci przejechałem parę tysięcy kilometrów i wiem co o tym myśleć. Nie ma ona najmniejszego wpływu na stabilność roweru. Przyczepka na jednym kółku zawieszona na osi koła może dokuczać, ale jak bardzo?

Offline EASYRIDER77

« 6 Mar 2018, 09:29 »
osobiście ciągam przyczepkę dwókołową dla dziecka oraz jednokołową też ciągałem extraheela.
Jakbym miał wybrać w kategorii szybkość jazdy i odczuwanie masy, to jednokołowa lepsza. Na zakrętach się kładę i można lecieć z nią szybko.

Wadą jest trudniejsze, wolniejsze rozpakowywanie/pakowanie jednokołowej. No ale tam wkładam rzeczy które co chwila nie wyciągam. Obciążona trudniej się stawia rower na podpórce.

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 7 Mar 2018, 19:05 »
Nie kupuj tej z Allegro. Jest tania, pojemna i ładna ale parę osób je testowało i rozpadały się po drodze. Jeśli już to podobną ale jakiejś znanej firmy (chyba to był BOB ale nie pamiętam dokładnie). Koszt dwa razy większy (może jeszcze nie starczyć) ale jakość odpowiednio lepsza. Jeśli nie potrzebujesz wrzucać dużych gabarytowo sprzętów to najlepsza (ale też i najdroższa) będzie Extrawhell.
Paweł.

Offline tater

• Miasto: Jura Krakowsko - Częstochowska
  • Na forum od: 13.09.2009
« 7 Mar 2018, 21:39 »
Z przyczepką jednokołową przejechałem kilkanaście tyś. km na kilku wyprawach w terenach górzystych praktycznie bez większych awarii. Przyczepka zakupiona na Allegro 2010 roku jest trochę inna od tej co linkujesz podobna jest do przyczepki BOB. Po 6kk wymieniłem koło bo nie smarowałem reszta bezawaryjna. Przy normalnej jeździe ( do 50 km/h )bardzo stabilna. Maksymalny ładunek jaki na niej woziłem to około 23 kg.
Marek

« 7 Mar 2018, 23:22 »
Dzięki za konkretne opinie. Link wrzuciłem jako przykładowy wózek. Z byle chałturą nie wybiorę się na wyprawę to kosztuje dużo nerwów, czasu, euro i wybija z planu. To się zwyczajnie nie kalkuluje. Pozdrawiam :)

Offline Kobieta Magia

• Użytkownik forum
  • Miasto: Strzelce Opolskie
  • Na forum od: 17.03.2014
    • Magia
« 8 Mar 2018, 00:00 »
Ja też używałam przyczepki Bob Yak

Byłam zadowolona. Łatwo się wpina i wypina. Pojemna torba w zestawie. Przyczepka sprawdziła się w przeróżnym terenie. Na wierzch polecam rozpiąć siatkę samochodową, ułatwia przewóz dodatkowych rzeczy.

Offline Mężczyzna lepiotrek

• Więcej uczy cudza głupota niż własny rozsądek
  • Miasto: Sochaczew
  • Na forum od: 23.04.2014
« 8 Mar 2018, 09:31 »
Kiedyś wybraliśmy się z kolegą do Budapesztu, ja normalnie na ciężkim rowerze z sakwami on wpadł na pomysł lżej obciązonego roweru z naciskiem na większe obciążenie extrawheela - I wersja.  Skutek tego był taki że "woziło" nim po drodze, szybkie zjazdy odpadały, poza tym extrawheel jest dość słabą konstrukcją, przy dużym jej obciążeniu pękają "wąsy" łączące ją i osią roweru - jemu pękły po drodze dwa razy.
Zatem kupując extrawheela z zamysłem obciążenia jej a nie roweru możesz zyskać to co wyżej opisałem. Wg mnie można jej używać jako dodatkowe miejsce przewozu lekkiego ale wymiarowo dużego bagażu - namiot, karimaty, kurtki, jednakże pod warunkiem, że będzie ciągnięta przez cięższy wagowo rower.
Oczywiście to moje doświadczenia, dużo ludzi z nimi jeździ i chwali taki zestaw.

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014
« 9 Mar 2018, 09:44 »
Mnie zawsze zastanawiało jak to jest że jedni są w stanie się spakować na 2 tygodnie pod namiot w torby do backpackingu a inni na podobny wyjazd potrzebują przyczepki?
Nie chodzi mi o OPa tylko tak ogólnie.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 9 Mar 2018, 09:58 »
I co, przeprowadziłeś jakąś kwerendę w tym temacie? Próbowałeś powiązać wielkość bagażu z miejscami, gdzie się jeździ, z klimatem, dostępem do zaopatrzenia albo z zasobnością portfela?

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 9 Mar 2018, 12:08 »
Jeżeli przyczepka na bagaż to tylko Extrawheel.
Komfort jazdy jest najwyższy. Przyczepka pochyla się razem z tobą w zakrętach i jeździłem z nią i 50km/h na zjazdach. Powyżej tej prędkości czasami pojawiały się oscylacje. Jest też najlżejsza z dostępnych jednokołowych.
Jeżeli możesz zastąpić przyczepkę sakwami to bym zastąpił. Jeżeli nie możesz zastąpić sakwami to bym brał Extraweela. Jeździłem z Extraweelem z 40kg bagażu bo też jeździłem z kobietą co nie woziła żadnych sakw i miałem wielki ciężki namiot dla 3 osób z przedsionkiem dla rowerów. Rozstałem się z kobietą to rozstałem się z Extraweelem.

Offline EASYRIDER77

« 12 Mar 2018, 08:21 »
dominik używanego extrawheela kupiłem za 250 zł

Offline Mężczyzna Franciszek

• Miasto: Łęczna
  • Na forum od: 27.03.2018
« 27 Mar 2018, 23:34 »
   Witam, ja też myślę o zakupie przyczepki jednokołowej, z małym kółkiem-typu BOB Yak ale ona oksztuje ok1200zł, więc odpada. Wystarczy dobrze usiąść w necie i można coś fajnego wyszukać, nawet jakieś testy na niemieckiej stronie znalazłem. Mi przypadła do gustu przyczepka M_Wave 40, która kosztuje 600zł. Dobre opinie o niej krążą.. Ogólnie te przyczepki robione przez konkretne firmy sprawują się spoko. Te najtańsze z allegro odpadają.
Ja np. wybieram przyczepką bo chcę jej używać na rowerze szosowym, pytałem gdzieś użytkowników i mówili, że spokojnie można śmigać, nie obciążają tylnego trójkąta. Poza tym idą ślad w ślad za kołami roweru, także manewrowanie jest dobre. Koszt zakupu dobrych bagażników i sakw chyba przewyższy cenę 600zł, lub podobnie. Poza tym możesz dokupić drugie mocowanie do roweru, na oś i używać jej z kilkoma rowerami na raz.. Jak kupię to podzielę się uwagami..

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum