Autor Wątek: Przyczepka na wyprawę  (Przeczytany 5872 razy)

Offline Mężczyzna Franciszek

• Miasto: Łęczna
  • Na forum od: 27.03.2018
Odp: Przyczepka na wyprawę
« 27 Mar 2018, 23:47 »
M-Wave 40
https://www.bike-discount.de/en/buy/m-wave-single-40-single-track-baggage-bicycle-trailer-228194

Ziflex bike trailer
http://cdon.se/sport/ziflex-bike-trailer-p42637819

VidaXL bibycle trailer
https://www.vidaxl.pl/e/8718475828624/wozek-rowerowy

Dałem linki do tańszych i tych, które ciężej znaleść w necie. Są jeszcze BOB Ibex, Topek Journey ale kosztują krocie...

Offline Mężczyzna dominik58

• Miasto: mazury
  • Na forum od: 03.05.2016
« 9 Gru 2018, 01:04 »
Założyłem ten wątek bo miałem wątpliwości jaką przyczepkę wziąć na wyprawę, dzisiaj jestem już dawno po urlopie. W związku z tym, że wątek miał ponad 1000 wyświetleń postanowiłem napisać swoją opinię. Przejechałem we wrześniu trasę z Royan nad Atlantykiem do Marsylii nad Śródziemnym z przyczepką na jednym kółku zaczepioną do osi tylnego koła. Taka przyczepka ciągnie się łatwiej niż dwukółka, w trudniejszym terenie jest o niebo lepsza ponieważ idzie śladem a nie po krzakach. W miejscach o dużym ruchu rowerów i pieszych jest dużo bezpieczniejsza. Minusem jest to, że mocno obciążona przewraca rower i trzeba być skoncentrowanym zwłaszcza przy małych prędkościach i ciasnych skrętach, uważać gdzie i jak się stawia rower. Ja jechałem z pełnym obciążeniem ok.20-25 kg i po 50 km gruntowej ścieżki pociętej w poprzek korzeniami platanów pękła rurka która stanowi obrotnicę, przed wyjazdem na krótkim teście pod workiem skawalonego cementu wyleciało dno. A nie była to najtańsza przyczepka z Allegro. Po prostu rozkład sił działa dużo bardziej destrukcyjnie niż na dwukółkę. Trzeba zaopatrzyć się w dobry sprzęt nawet używany ale z materiałów odpowiedniej jakości co gwarantują tylko renomowani producenci i nie pchać się w bardzo trudny teren. W 2019 planujemy 1000 km po Włoszech i wezmę przyczepkę jednokołową. Ma jeszcze jeden plus, że mieści się w torbie z rowerem i nie trzeba płacić dodatkowego bagażu  na samolot.
Pozdrawiam i życzę wspaniałych wspomnień po super wyprawach.

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 9 Gru 2018, 06:59 »
A nie myślałeś o zrobieniu takiej przyczepki ??? np na przegubie kulowym ??

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 9 Gru 2018, 12:11 »
Ja jechałem z pełnym obciążeniem ok.20-25 kg i po 50 km gruntowej ścieżki pociętej w poprzek korzeniami platanów pękła rurka która stanowi obrotnicę, przed wyjazdem na krótkim teście pod workiem skawalonego cementu wyleciało dno.

Ale mówisz o przyczepce typu Bob.
W Extrawheelu zupełnie inaczej to wygląda, inny jest rozkład sił. Koło jest dużo większe (co za tym idzie można je bezpośrednio obciążyć bagażem, a nie stosować jako podpórkę do platformy ładunkowej jak w Bobie), nie ma dna, tylko jest mocowanie na duże sakwy (lub siatki jak w starszych wersjach), cały zestaw jest sporo krótszy, więc i nie zmniejsza tak stabilności całości. A sama przyczepka jest chyba najlżejsza na rynku. Mieli swoje wpadki na początku działalności, ale obecnie poziom jakości jest dużo wyższy i nie słyszy się o awariach, choć niestety kosztem ceny, bo ostatnio bardzo podnieśli ceny. Ale podnieśli też jakość - stosują lepszą stal itd.

Nie rozumiem zupełnie potrzeby jazdy z przyczepkami na 2 tygodnie w Europie, 4 sakwy aż nadto starczą do bardzo komfortowego podróżowania (z wożeniem składanych krzesełek włącznie ;)) - ale jakbym miał wchodzić w przyczepkę to zdecydowanie Extrawheel.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 9 Gru 2018, 14:15 »
A nie produkuje ktoś przypadkiem przyczepek dla bikepackingu?
Chętnie bym kiedyś zabrał cały osprzęt ze sobą, na krótką trasę, pakując go na rower, a nie do plecaka  ::)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 9 Gru 2018, 14:56 »
Nie rozumiem zupełnie potrzeby jazdy z przyczepkami na 2 tygodnie w Europie, 4 sakwy aż nadto starczą do bardzo komfortowego podróżowania (z wożeniem składanych krzesełek włącznie ;))
A już myślałem że coś ze mną nie tak  ;)

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 9 Gru 2018, 16:10 »
Nie rozumiem zupełnie potrzeby jazdy z przyczepkami na 2 tygodnie w Europie, 4 sakwy aż nadto starczą do bardzo komfortowego podróżowania (z wożeniem składanych krzesełek włącznie ;)) - ale jakbym miał wchodzić w przyczepkę to zdecydowanie Extrawheel.

Jak połamałem drugi rower swoją masą kupiłem Extrawheela aby na nim wozić sakwy i to po Polsce.
Teraz mam mniejszą masę i "wytrzymalsze" rowery więc przyczepka lezy w piwnicy. Jak bym jednak przytył.

Co do samej przyczepki jest super i mogę spokojnie polecić jedynie cofanie i pokonywanie rowów/nasypów jest problematyczne.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 22 Gru 2018, 20:35 »
A nie produkuje ktoś przypadkiem przyczepek dla bikepackingu?

Przyczepka jest całkowitym zaprzeczeniem bikepackingu. Bo to pojęcie oznacza jazdę z torbami troczonymi bezpośrednio na rower, bez elementów pośrednich jak bagażniki czy tym bardziej przyczepki.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum