Często grzebię w starociach - mam parę tzw. retroMTB, czyli rowerów z lat 90-tych ub. wieku. Miewam spore problemy ze znalezieniem dobrej kasety 7 lub 8.
No co widać że doświadczenia są różne, ja za to bardzo sobie cenię 8-rzędowy napęd i nie mam problemów z kupnem kasety...
Może zabrzmi, to dość dziwnie, ale ja używam właśnie ósemki.Mój serwis twierdzi, że dziewiątkę (dziesiątkę) bym zbyt szybko zajeździł.Na ósemce robię ok. 18 kkm (nie dotyczy jazdy zimą-tu znacznie mniej).
Ósemka (nawet z najwyższej grupy), będzie tańsza w eksploatacji niż te o których piszą moi poprzednicy. Korba, to suport. Kupując kiedyś używaną XT, nie wiedziałem dlaczego tak szybko siada hollowtech II. Przyczyna była dość prozaiczna i wymiana na nową rozwiązała problem (wystarczy niewielkie wytarcie, by reanimacja suportu pojawiała się zbyt często). Mam kolegę, który zainwestował w zmianę z 8 na 9 i poza wyższymi kosztami eksploatacji (nie liczę samych komponentów do dziewiątki) zbyt wielkiej poprawy nie spowodowało. Oczywiście ma więcej elastyczności w czasie jazdy (nie brakuje mu łańcucha i przełożeń), ale per saldo nie jest zachwycony.
...Ósemka (nawet z najwyższej grupy), będzie tańsza w eksploatacji niż te o których piszą moi poprzednicy...
Możesz dać jakiś adres, pod którym można taką ósemkę kupić?To nie żadna prowokacja i nie mam nic złego na myśli.
Cytat: RS w 6 Mar 2018, 10:34Możesz dać jakiś adres, pod którym można taką ósemkę kupić?To nie żadna prowokacja i nie mam nic złego na myśli.Np. CR pokazuje, że 22 różne kasety ośmiorzędowe ma. =37156]https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/kasety-rowerowe/?attr[367]=37156
Na przykład allegro - jedna nowa shimano 950 w adekwatnej cenie i z ciekawostek - sram 11-48 za 1700...