O tym pisałem wcześniej - o trudnościach w zdobyciu czegoś lepszego niż Alivio/Acera.W CR mamy maks. HG50/51 (Shimano) albo 850 (SRAM) - poziom bardzo podobny.
8 – dla wszystkich Chińczyków jest najkorzystniejszym numerem. W wymowie brzmi jak „dobrobyt”, „bogactwo”. Chińczycy słyną z tego że są w stanie zapłacić „duże pieniądze” za tablice rejestracyjne, numer telefonu, numer mieszkania z numerem 8.Kształt tego numeru przypomina kształt symbolu nieskończoności jest więc związany z „niekończącym się bogactwem” napływającym do przedsiębiorstw lub osób indywidualnych.Wiele lotów do i z Chin ma w numerze lotu trzy ósemki.Chińczycy wierzą, że pracując w 8 dzień ich piętnastodniowych obchodów chińskiego Nowego Roku przynosi powodzenie.Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego w 2008 roku Olimpiada w Pekinie rozpoczęła się 08.08.08, o godzinie 8.08 wieczorem?
Uważam, że ósemka to słuszna koncepcja.
Mój rower nie jest najwyższych lotów ale ma jedną, ważną zaletę. Jego geometria jest dla mnie idealna i bardzo dobrze czuję się na tej ramie.
Ale dlaczego wg Ciebie to błąd?
Mnie zastanawia jeszcze jedna kwestia. Cytat: gkeb w 5 Mar 2018, 14:17Mój rower nie jest najwyższych lotów ale ma jedną, ważną zaletę. Jego geometria jest dla mnie idealna i bardzo dobrze czuję się na tej ramie. Jeździłeś coś więcej na innych rowerach?
Inna jakość jazdy.
...Miałem 8 r i zamieniłem na 10 r w zwykłym crossie. ...
Ja powiem wprost.Miałem 8 r i zamieniłem na 10 r w zwykłym crossie. Rezultat?Inna jakość jazdy.
Już pisałem. Ósemka wychodzi z użycia i stanie się sprzętem w najniższym segmencie, czyli "plastelina" oraz dla kolekcjonerów i innych wariatów, którzy będą szukać ostatnich sztuk z dawnego lepszego sortu
To jest racja, kiedyś 7-8s było w topowych grupach, teraz spada powoli coraz niżej, już nawet Acera jest 9s. Tylko to samo czeka 9s, więc nie wiem czy jest sens robić taką zmianę. Lepiej IMO zrobić przeskok od razu do 10s, wtedy mamy gwarancję, że przez ładnych parę lat ten osprzęt będzie dostępny na rynku w lepszych grupach, no i w 10s są już trochę lepsze rozwiązania z zauważalnie większą ergonomią przerzucania. Jak ktoś się przesiądzie z poziomu 7-8s na 10s - to się to jednak czuje, inna jest kultura pracy. To o tym pisał Monarch, pamiętam też jak Turysta, zawsze jeżdżący na napędach 7-8s wsiadł po raz pierwszy na przełaja z 10s od Srama, reakcja była od razu "Jak to działa!". Topowa jest 11s, ale to już jest kłopotliwa wymiana, bo ta kaseta wymaga szerszego bębenka, czyli trzeba zmieniać jeszcze tylną piastę, natomiast grupy 8-10 działają na tym samym bębenku.