Nie oczekuje górnej półki tylko dobrego sprzętu pod względem trwałości. No i cena by nie była za duża. Nie oczekuję kosmicznych technologii i nie ważę elementów by zyskać kolejne gramy, bo nie o to w tym chodzi.
Tak czytam i szukam i czytam i porównuje. Wyszło mi coś takiego:Klamki hamulcowe:- Avid SD 7 - 100 za komplet - dużo lepsza?- Avid FR 5 - 29 PLN pojedyncza lub 49 PLN kompletManetki:- SHIMANO Alivio SL-M4000 - 73 PLNPrzerzutki tył:- SHIMANO Alivio RD-M4000 - 115 PLN- SHIMANO Alivio RD-T4000 - 115 PLNNie wiem która byłaby lepsza z tych dwóch.Kaseta:- SHIMANO Alivio CS-HG400 - 65 PLNKoło:Znalazłem coś takiego:Koło tylne 28 x 1,75 cala, Rigida Zac 19, Shimano Deore 8/9 rz. - 230 PLNKoło tylne 28 x 1,75 cala, Exal ZX 19, Deore 8/9 rz. - 233 PLNKtóre lepsze?Łańcuch:Też nie wiem jaki najlepszy byłby do tego.Pi razy oko trochę ponad budżet wychodzę (bez łańcucha) ale to do przełknięcia. Pytanie czy idę w dobrym kierunku?
Cytat: sierra w 6 Mar 2018, 23:16Co do napędu, napisałem że mam najmocniejszy z możliwych. Czy to jest Acera czy inny dla mnie to nie jest ważne, dopóty, dopóki przejeżdżam na nim określoną liczbę kaemów. Uwierz, że dla mnie nie jest ważne czy to "plastelina", czy najtańsza opcja, bo mam inne priorytety. Ale to co się bierzesz do dawania rad komuś kto chce poważnie przerobić napęd - skoro ani nie wiesz co jest na rynku, ani nawet co masz we własnym rowerze? I jeszcze wszystko robi za Ciebie serwis? Do dawania rad jednak trochę wiedzy trzeba mieć, samodzielne serwisowanie roweru taką wiedzę właśnie daje.
Co do napędu, napisałem że mam najmocniejszy z możliwych. Czy to jest Acera czy inny dla mnie to nie jest ważne, dopóty, dopóki przejeżdżam na nim określoną liczbę kaemów. Uwierz, że dla mnie nie jest ważne czy to "plastelina", czy najtańsza opcja, bo mam inne priorytety.
...- Avid SD 7 - 100 za komplet - dużo lepsza?- Avid FR 5 - 29 PLN pojedyncza lub 49 PLN komplet...
Żeby to było zupełnie jasne.Nie będę tolerował Twoich osobistych wycieczek.To publiczne forum i każdy może zabrać głos (nawet jeśli się myli) i nikt nie ma prawa go w tym ograniczać.
Otrzymawszy zgłoszenie pozwoliłem sobie usunąć niepotrzebne przepychanki niezwiązane z wątkiem.
SD7 względem FR5, jeśli nie są używane z SD7/BB7 nie wnoszą nic. No dobra, masz czerwone pokrętło. Co do kół - żadne z podanych przez autora tematu nie ma możliwości zamocowania tarczy, jeśli nie ma w planach hamulców tarczowych, to mogą być. Piasty deore 590 mają teoretycznie lepsze uszczelnienia i lepszy bębenek do tańszych (stare deore, alivio i inne takie), czy warto dopłacać? Nie wiem. Cena za manetki alivio to chyba tylko za sztukę, a nie za parę.