Autor Wątek: Upgrade roweru  (Przeczytany 5937 razy)

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
Odp: Upgrade roweru
« 7 Mar 2018, 11:11 »
Przy rozważaniu SRAMa, warto zwrócić uwagę, że SRAMowe triggery działają jednak nieco inaczej niż ich Shimanowskie odpowiedniki. Przestawienie się może i nie stanowi jakiegoś dużego problemu, ale jednak nie każdemu pasuje rozwiązanie SRAMa.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 7 Mar 2018, 11:31 »
Nie oczekuje górnej półki tylko dobrego sprzętu pod względem trwałości. No i cena by nie była za duża. Nie oczekuję kosmicznych technologii i nie ważę elementów by zyskać kolejne gramy, bo nie o to w tym chodzi.
{rzypomnę dyskutantom, że kolega tak określił swoje oczekiwania. A dyskusja, jak zwykle zmierza do omówienia przewagi Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem.
Wracając do korzeni, skoro napisałeś, że ma być trwale i tanio. To idź w grupę Alivio na 9rz. Ewentualnie manetki klasę wyżej Deore. Hamulce sobie odpuść bo jeżeli tarcze to dobrej klasy ale wtedy już tanio nie będzie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna gkeb

• Miasto: Kórnik
  • Na forum od: 11.08.2016
« 7 Mar 2018, 12:01 »
Tak czytam i szukam i czytam i porównuje. Wyszło mi coś takiego:
Klamki hamulcowe:

- Avid SD 7 - 100 za komplet - dużo lepsza?
- Avid FR 5 - 29 PLN pojedyncza lub 49 PLN komplet

Manetki:

- SHIMANO Alivio SL-M4000 - 73 PLN

Przerzutki tył:

- SHIMANO Alivio RD-M4000 - 115 PLN
- SHIMANO Alivio RD-T4000 - 115 PLN
Nie wiem która byłaby lepsza z tych dwóch.

Kaseta:

- SHIMANO Alivio CS-HG400 - 65 PLN

Koło:
Znalazłem coś takiego:
Koło tylne 28 x 1,75 cala, Rigida Zac 19, Shimano Deore 8/9 rz. - 230 PLN
Koło tylne 28 x 1,75 cala, Exal ZX 19, Deore 8/9 rz. - 233 PLN
Które lepsze?

Łańcuch:
Też nie wiem jaki najlepszy byłby do tego.

Pi razy oko trochę ponad budżet wychodzę (bez łańcucha) ale to do przełknięcia. Pytanie czy idę w dobrym kierunku?

« 7 Mar 2018, 12:21 »
Tak czytam i szukam i czytam i porównuje. Wyszło mi coś takiego:
Klamki hamulcowe:

Manetki:

- SHIMANO Alivio SL-M4000 - 73 PLN

Przerzutki tył:

- SHIMANO Alivio RD-M4000 - 115 PLN
- SHIMANO Alivio RD-T4000 - 115 PLN
Nie wiem która byłaby lepsza z tych dwóch.

Kaseta:

- SHIMANO Alivio CS-HG400 - 65 PLN

Koło:
Znalazłem coś takiego:
Koło tylne 28 x 1,75 cala, Rigida Zac 19, Shimano Deore 8/9 rz. - 230 PLN
Koło tylne 28 x 1,75 cala, Exal ZX 19, Deore 8/9 rz. - 233 PLN
Które lepsze?

Łańcuch:
Też nie wiem jaki najlepszy byłby do tego.

Pi razy oko trochę ponad budżet wychodzę (bez łańcucha) ale to do przełknięcia. Pytanie czy idę w dobrym kierunku?

Prerzutka M4000 to jest system Shadow. Shimano dedykuje je dla MTB. Generalnie jest mniejsza i wg mnie delikatniejsza. T4000 to typowa trekkingowa przerzutka. Masywniejsza mocniej zabudowana. Shadow nie używałem. Zwykłą tak i sprawuje się ok.
Zarówno Exal jak i Rigida to znani producenci i pewnie te kółka są podobnej klasy. Nie powinieneś się rozczarować żadnym z nich. Sam używam obręczy Exal, inny model i nie mam problemów.
Łańcuch to czym kupisz lepszy tym lepiej. To nie jest tak, ze łańcuch jest dedykowany dla określonej grupy.
« Ostatnia zmiana: 7 Mar 2018, 12:40 Sedymen »

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 7 Mar 2018, 13:22 »
Co do napędu, napisałem że mam najmocniejszy z możliwych. Czy to jest Acera czy inny dla mnie to nie jest ważne, dopóty, dopóki przejeżdżam na nim określoną liczbę kaemów. Uwierz, że dla mnie nie jest ważne czy to "plastelina", czy najtańsza opcja, bo mam inne priorytety.   

Ale to co się bierzesz do dawania rad komuś kto chce poważnie przerobić napęd - skoro ani nie wiesz co jest na rynku, ani nawet co masz we własnym rowerze? I jeszcze wszystko robi za Ciebie serwis? Do dawania rad jednak trochę wiedzy trzeba mieć, samodzielne serwisowanie roweru taką wiedzę właśnie daje.

Żeby to było zupełnie jasne.
Nie będę tolerował Twoich osobistych wycieczek.
To publiczne forum i każdy może zabrać głos (nawet jeśli się myli) i nikt nie ma prawa go w tym ograniczać.
Mam nadzieję, że do Ciebie to dotarło, choć jak widzę masz inne standardy od moich.
To co piszę, wynika z moich doświadczeń i dlatego je opisałem.
To Autor wątku podejmie decyzje. Bo to jego wybór i niekoniecznie musi się stosować do sugerowanych rozwiązań.
Tyle ode mnie.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 7 Mar 2018, 13:22 »
...
...

Nie mam doświadczenia z SD 7 (mają chyba dodatkową regulację), ale FR 5 są spoko. Ja bym wolał odrobinę zaoszczędzić na klamkach i dołożyć do dobrych klocków, lepszych szczęk (nie wiemy co masz) albo na jakiś inny drobiazg, choćby nowe pancerze.

Komplet FR 5 - 34,5 zł - zajrzyj do sklepu z linku od wojtka

Offline Mężczyzna gkeb

« 7 Mar 2018, 13:39 »
Jeszcze w sprawie samego koła. Czy piasta Deore 8/9 rz. jest warta dopłacenia do niej? Koło z tą samą obręczą ale np z piastami Shimano RM-30, RM-60 lub RM-70 miałbym o 60 zł taniej. Duża różnica między tymi piastami?

« 7 Mar 2018, 13:42 »
Zawsze warto dopłacić do piasty jeżeli możesz.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 7 Mar 2018, 15:44 »
Żeby to było zupełnie jasne.
Nie będę tolerował Twoich osobistych wycieczek.
To publiczne forum i każdy może zabrać głos (nawet jeśli się myli) i nikt nie ma prawa go w tym ograniczać.
To nie była żadna osobista wycieczka, żadnego argumentu ad personam nie użyłem, tylko czysto merytoryczna krytyka. Nie znasz się zupełnie na napędach, nie wiesz nawet czego sam używasz we własnym rowerze, strzelasz błędy w nazewnictwie (nie ma czegoś takiego jak V-break'i, są jedynie V-brake'i) - to jest merytoryczna dyskwalifikacja. I pisząc na publicznym forum takie teksty musisz się liczyć z tym, że ktoś to skrytykuje. Na tym polegają właśnie dyskusje w takich tematach, że ludzie z większą wiedzą krytykują wprowadzające w błąd teksty napisane przez ludzi bez takiej wiedzy jak Ty. Ludzi twierdzących że jednocześnie mają najmocniejszy napęd, ale nie mający pojęcia jaki to naprawdę jest napęd. I tyle w temacie, daruj sobie osobiste wycieczki, a moje posty komentuj merytorycznie.

Wracając do tematu.
Mieszania napędów Srama i Shimano bym nie radził, jeśli nie ma takiej potrzeby to lepiej kupować to od jednego producenta.

Co do przejścia na tarcze - to już są spore koszta, jak napisano lepiej nie kupować byle czego. Ewentualnie (jeśli planujesz taką zmianę w przyszłości) zrobić taką "podbudowę" pod tarcze, czyli kupując/składając nowe koło pod kasetę 9s - zrobić to z piastą pod tarczówki. Ttrzeba zwrócić uwagę by obręcz była pod hamulce obręczowe, wtedy takiego koła można używać w obu tych systemach. Podobną "podbudową" jest kupowanie osobno klamek i manetek, nie klamkomanetek. W razie gdybyś kiedyś chciał się przesiąść na tarcze hydrauliczne - nie musiałbyś wymieniać manetek.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 7 Mar 2018, 17:39 »
Otrzymawszy zgłoszenie pozwoliłem sobie usunąć niepotrzebne przepychanki niezwiązane z wątkiem.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 7 Mar 2018, 17:40 »
SD7 względem FR5, jeśli nie są używane z SD7/BB7 nie wnoszą nic. No dobra, masz czerwone pokrętło.
Co do kół - żadne z podanych przez autora tematu nie ma możliwości zamocowania tarczy, jeśli nie ma w planach hamulców tarczowych, to mogą być. Piasty deore 590 mają teoretycznie lepsze uszczelnienia i lepszy bębenek do tańszych (stare deore, alivio i inne takie), czy warto dopłacać? Nie wiem. Cena za manetki alivio to chyba tylko za sztukę, a nie za parę.

Otrzymawszy zgłoszenie pozwoliłem sobie usunąć niepotrzebne przepychanki niezwiązane z wątkiem.
Gdyby ktoś nie wiedział kogo hejtować za zgłoszenie - proszę bardzo, to ja. I dziękuję.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Mar 2018, 17:48 »
Jest jeszcze jedna kwestia na którą warto zwrócić uwagę, sporo piast na 7s jest na 130mm, a piasty na 8-10s już na 135mm. Ja tak miałem w starym rowerze - rama była zrobiona pod 130mm. Dało się założyć koło na 135mm, ale wymagało to lekkiego rozgięcia ramy i nie było optymalnym rozwiązaniem, bo koło miało przez to lekkie tendencje do ruszania się przy mocnych uderzeniach, też zdejmowanie i zakładanie koła było upierdliwe.

Możliwe, że w tym przypadku rama jest od razu pod 135mm, ale lepiej to sprawdzić, żeby później uniknąć przykrych niespodzianek.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 7 Mar 2018, 18:01 »
Tu raczej nie będzie problemu, bo to sama rama, która była w wyższych modelach, a tam były kasety z 8 i 9 zębatkami.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Mar 2018, 18:07 »
Wiele na to wskazuje, ale dla pewności zawsze warto zmierzyć.

Offline Mężczyzna gkeb

« 7 Mar 2018, 18:33 »
SD7 względem FR5, jeśli nie są używane z SD7/BB7 nie wnoszą nic. No dobra, masz czerwone pokrętło.
Co do kół - żadne z podanych przez autora tematu nie ma możliwości zamocowania tarczy, jeśli nie ma w planach hamulców tarczowych, to mogą być. Piasty deore 590 mają teoretycznie lepsze uszczelnienia i lepszy bębenek do tańszych (stare deore, alivio i inne takie), czy warto dopłacać? Nie wiem. Cena za manetki alivio to chyba tylko za sztukę, a nie za parę.
Nad hamulcami na razie się nie zastanawiałem. Zostawiam to na przyszłość. Tarcze nie są u mnie priorytetem. Można mieszać typy hamulców między przednim a tylnym kołem? Podobno nie ma głupich pytań ;)
Manetki faktycznie za sztukę, komplet to koło 140.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum