Autor Wątek: Upgrade roweru  (Przeczytany 5944 razy)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Odp: Upgrade roweru
« 7 Mar 2018, 18:38 »
Można mieszać.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 7 Mar 2018, 19:08 »
Można mieszać typy hamulców między przednim a tylnym kołem?
Można. Są nawet teorie, że taki mix, szczególnie tarcze z przodu V-ki z tyłu to optymalne rozwiązanie w turystyce.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 7 Mar 2018, 19:10 »
jeśli chodzi o dłuższe dystanse, to fajnie mieć możliwość przełożenia działającego hamulca na przód ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 8 Mar 2018, 06:32 »
Gdyby autor nie podjął jeszcze decyzji którą tylną przerzutkę kupić to mam na dwóch rowerach obie Alivio - serii M i serii T.

T to dokładnie to samo co deore kilka lat temu, kiedy jeszcze było na 9 rzędów. Dobry mechanizm, jednak ma tendencję do zacierania się na sprężynie przy śrubie mocującej przerzutkę do haka. Rozbieranie i serwis tego elementu są możliwe ale i upierdliwe z powodu mocno naciągniętej sprężyny, którą trzeba potem utrzymać w ryzach przy składaniu tego do kupy.

M ładniejsza, ale ma tragicznie słabą sprężynę "główną" (tą, która pracuje na boki) i przy nawet niewielkim zabrudzeniu pancerzy przerzutka ma problem z przełamaniem oporu linki i zaczyna niechętnie zrzucać na wyższe (mniejsze) zębatki.

Offline Mężczyzna gkeb

• Miasto: Kórnik
  • Na forum od: 11.08.2016
« 8 Mar 2018, 08:48 »
Gdyby autor nie podjął jeszcze decyzji którą tylną przerzutkę kupić to mam na dwóch rowerach obie Alivio - serii M i serii T.

T to dokładnie to samo co deore kilka lat temu, kiedy jeszcze było na 9 rzędów. Dobry mechanizm, jednak ma tendencję do zacierania się na sprężynie przy śrubie mocującej przerzutkę do haka. Rozbieranie i serwis tego elementu są możliwe ale i upierdliwe z powodu mocno naciągniętej sprężyny, którą trzeba potem utrzymać w ryzach przy składaniu tego do kupy.

M ładniejsza, ale ma tragicznie słabą sprężynę "główną" (tą, która pracuje na boki) i przy nawet niewielkim zabrudzeniu pancerzy przerzutka ma problem z przełamaniem oporu linki i zaczyna niechętnie zrzucać na wyższe (mniejsze) zębatki.

Sedymen wcześniej pisał, że M jest bardziej delikatna w konstrukcji (Shadow) a T wypada bardziej masywnie. Łącząc to z Twoją wypowiedzią skłaniam się bardziej do serii T. Upierdliwość przy serwisowaniu mi mniej przeszkadza niż dziwne zachowania po zabrudzeniu na trasie. Jazda ma być przyjemnością a nie walką z mechanizmem.

Offline Mężczyzna gkeb

« 13 Mar 2018, 08:53 »
Trochę post pod postem ale tak wyszło.
Ostatnio rozmawiałem ze znajomym o tym i stwierdził, że może byc problem z "niedopasowaniem" starej korby do nowej przerzutki z tyłu. Czy to może być duży problem? No i co z łańcuchem? Zmieniając na taki pasujący do 9-rzędowej tylnej (one są chyba trochę cieńsze) to przednie blaty nie bedą robic problemów?

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 13 Mar 2018, 09:42 »
Trochę post pod postem ale tak wyszło.
Ostatnio rozmawiałem ze znajomym o tym i stwierdził, że może byc problem z "niedopasowaniem" starej korby do nowej przerzutki z tyłu. Czy to może być duży problem? No i co z łańcuchem? Zmieniając na taki pasujący do 9-rzędowej tylnej (one są chyba trochę cieńsze) to przednie blaty nie bedą robic problemów?
Głowy nie dam, że będzie dobrze, ale moim zdaniem, kłopoty nie są pewne.
Fakt, że podobno zdarzały się jakieś problemy, opisywane w internecie, ale bez poznania szczegółów nie odważę się zająć stanowiska, bo zbyt wiele czynników może powodować złą pracę napędu.
Faktem też jest, że istniały korby (np. chyba M470), które były stosowane w montażu fabrycznym zarówno w napędach 7/8, jak i 8/9s.
Osobiście nie spotkałem się z jakimś drastycznym (to od Wilka przejąłem ;)) niedopasowaniem.
Jeśli zatem nie marzy Ci się wymiana korby, to spróbuj na obecnej. Jak coś będzie nie tak, to kupisz jakąś używkę, np. M570 i będzie ok.

Nie pamiętam, czy pisałeś jaką masz korbę. Jaką?

Offline Mężczyzna gkeb

« 13 Mar 2018, 11:54 »
Z tego co kojarzę to SR Suntour XCC 48/38/28T. Wiem, że to nic specjalnego. Planowałem zmianę po sezonie na coś lepszego razem z całym suportem.

Offline Mężczyzna gkeb

« 14 Mar 2018, 11:33 »
Jeżeli bym suportu nie wymieniał i został przy tym co mam (na kwadrat) to najlepszą opcją moim zdaniem jest Acera FC-M3000 lub Acera FC-T3010. Chyba niewiele się między sobą różnią poza wielkością blatów. Obecnie mam 48/38/28T a te maja po 40-30-22T i 44 x 32 x 22T. Wersja z Acera FC-T3010 44 x 32 x 22T wydaje mi się najbardziej rozsądna. Jak myślicie?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 14 Mar 2018, 11:40 »
M3000 to octalink, ta trekkingowa powinna pasować, nawet długość osi jest podobna, jak w tym xct.

Offline Mężczyzna gkeb

« 14 Mar 2018, 12:56 »
Faktycznie FC-M3000 to octa. Czyli wybór tylko jeden. No i nawet lepiej, bo cenowo trochę taniej ;) Pomału trzeba by robić zakupy i kompletować podzespoły.
Znajomy ocenił klamki Avidy jako słabe i zaproponował Alivio ST-M4000 Rapidfire Plus. To lepsze rozwiązanie?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 14 Mar 2018, 13:11 »
Tylko jeśli chcesz pozostać przy klamkomanetkach. Co rozumie przez słabe?

Offline Mężczyzna gkeb

« 14 Mar 2018, 13:39 »
Do końca nie określił. Użył nawet słowa na G ;) Ja nie miałem okazji nawet macać tych klamek, więc nie mam swojego zdania na ten temat.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 14 Mar 2018, 15:42 »
Twój znajomy raczej też nie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat