Można mieszać typy hamulców między przednim a tylnym kołem?
Gdyby autor nie podjął jeszcze decyzji którą tylną przerzutkę kupić to mam na dwóch rowerach obie Alivio - serii M i serii T.T to dokładnie to samo co deore kilka lat temu, kiedy jeszcze było na 9 rzędów. Dobry mechanizm, jednak ma tendencję do zacierania się na sprężynie przy śrubie mocującej przerzutkę do haka. Rozbieranie i serwis tego elementu są możliwe ale i upierdliwe z powodu mocno naciągniętej sprężyny, którą trzeba potem utrzymać w ryzach przy składaniu tego do kupy. M ładniejsza, ale ma tragicznie słabą sprężynę "główną" (tą, która pracuje na boki) i przy nawet niewielkim zabrudzeniu pancerzy przerzutka ma problem z przełamaniem oporu linki i zaczyna niechętnie zrzucać na wyższe (mniejsze) zębatki.
Trochę post pod postem ale tak wyszło.Ostatnio rozmawiałem ze znajomym o tym i stwierdził, że może byc problem z "niedopasowaniem" starej korby do nowej przerzutki z tyłu. Czy to może być duży problem? No i co z łańcuchem? Zmieniając na taki pasujący do 9-rzędowej tylnej (one są chyba trochę cieńsze) to przednie blaty nie bedą robic problemów?