Autor Wątek: W widłach Białki i Pilicy  (Przeczytany 588 razy)

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
W widłach Białki i Pilicy
« 5 Mar 2018, 22:11 »
W końcu po 3 tygodniach niesprzyjającej pogody, w tym kończącym się właśnie tygodniem ciągłych całodobowych mrozów grubo poniżej -10stC, ociepliło się na tyle że można myśleć o rowerze jako przyjemności ;)
Kierunek wyjazdu to wypadkowa satelitarnych zdjęć pokazujących gdzie leży śnieg, totalnego rozleniwienia i braku siły do jazdy, oraz w pewnym sensie pokłosie niedawnego wyjścia w okoliczne lasy. Przypomniałem sobie o starym młynie w dolnym biegu Białki Lelowskiej, gdzie swobodnie chodzi się tylko zimą, lub suchym latem oczywiście jak komuś nie straszne roje namolnych owadów, zielsko po uszy i woda w butach...
Pierwotnie planowałem jeszcze przejazd na teren PK Stawki, jednak trochę za długo chodziłem nad Białką, a rozmarzające szutry średnio zachęcały do jazdy.

Dystans: 90km, czas całej wycieczki ok. 7h
Trasa: Włodowice - Bliżyce - Lelów - Biała Wielka - Grochlin - Kuźnica Wąsowska - Bógdał - Tęgobórz - Bonowice - Browarek - Wygoda - Włodowice

Pełna fotorelacja: http://jurapolska.com/wycieczki/rowerowa_04032018.php

Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Odp: W widłach Białki i Pilicy
« 6 Mar 2018, 12:19 »
Dzięki za relację. Jura, jak zwykle urokliwa.

Offline Mężczyzna Muchal

• Miasto: Kakonin
  • Na forum od: 20.02.2017
« 14 Mar 2018, 12:38 »
Twoje relacje są dla mnie bardzo inspirujące bo pokazują moje otoczenie :) Ponidzie już na mnie czeka  i nocleg przy grodzisku Stradów. Mało znane, wręcz zapomniane a niesamowite miejsce. http://roadtripbus.pl/sredniowieczne-grodzisko-stradow/

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 14 Mar 2018, 13:44 »
Miło przeczytać :D
Moje trasy są w pewnej części wcześniejszą znajomością terenu, częściowo pokłosiem lektury różnych opracowań i map, częściowo wynikają z jazdy gdzie oczy poniosą, ale w równie dużym stopniu inspirowane wyjazdami innych i ich netowymi relacjami.

Czy Stradów jest mało znany? jeżeli chodzi o typowych niedzielnych turystów (nie w sensie negatywnym broń Panie Boże) to tak. Jednak wśród regionalistów, miłośników archeologii/historii, czy też ogólnie pisząc wśród turystów z głębszym zacięciem poznawczym jest znany.
Miejsce niesamowite, bardzo nawet, acz nie jedyne w swym klimacie i podobnych znajdzie się więcej między Nidą a Przemszą.
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum