Wszytko poza jednym punktem jest dla mnie jasne i zrozumiałe. Co do punktu "nie należy dopuszczać do rozładowania akumulatora poniżej napięcia 2,5V" jak można to zrealizować w praktyce? Np. przy korzystaniu z ogniw w lampce rowerowej nocą należałoby sprawdzać miernikiem co jakiś czas napięcie? Nie mogę sobie wyobrazić tego punktu w praktyce.
Convoy ma wbudowany układ monitorujący napięcie ogniwa. Jeśli napięcie spadnie poniżej 2.7V (chyba, nie pamiętam dokładnie) lampa zaczyna mrugać.
w środku mogą być sterowniki z zabezpieczeniem lub bez.
Cytat: tomek w 14 Mar 2018, 22:45Convoy ma wbudowany układ monitorujący napięcie ogniwa. Jeśli napięcie spadnie poniżej 2.7V (chyba, nie pamiętam dokładnie) lampa zaczyna mrugać.Convoy to nazwa hosta (obudowy) a nie konkretnej latarki, w środku mogą być sterowniki z zabezpieczeniem lub bez. Zabezpieczenie różnie też może działać: albo odcina całkiem prąd, albo zmniejsza jasność.
@worek: A spotkałeś się z latarką bez zabezpieczenia, czy tylko teoretyzujesz?
Skoro temat gorący, to ja spytam o dwie sprawy:1. Rozebrałem baterie laptopowe i mam zestawik ogniw. Jak mogę z grubsza ocenić ich kondycję? Napięcia sprawdzę miernikiem, a pojemność? Do głowy przychodzi mi po prostu zapalenie latarki i sprawdzanie co kwadrans czy jeszcze świeci.2. Mam ładowarkę modelarską z wejściem na balanser. Chciałbym hurtem ładować po kilka ogniw ale brak mi stosownego koszyka. Google nic nie wynajduje, może źle szukam. Ktoś wie, gdzie takie coś dostanę? Chodzi o coś takiego, tyle że obecnie nie mam ani czasu ani warsztatu na takie prace (ew. drobne lutowanie w celu wymiany wtyczki mogę zrobić).
Ad.2. Koszyki takie? https://www.elektronikom.pl/koszyk-na-4-baterie-typu-18650-p-265.html