Autor Wątek: ogniwa 18650 do convoy s2  (Przeczytany 12089 razy)

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
Odp: ogniwa 18650 do convoy s2
« 14 Mar 2018, 22:45 »
Wszytko poza jednym punktem jest dla mnie jasne i zrozumiałe.

Co do punktu "nie należy dopuszczać do rozładowania akumulatora poniżej napięcia 2,5V" jak można to zrealizować w praktyce? Np. przy korzystaniu z ogniw w lampce rowerowej nocą należałoby sprawdzać miernikiem co jakiś czas napięcie? Nie mogę sobie wyobrazić tego punktu w praktyce.

Convoy ma wbudowany układ monitorujący napięcie ogniwa. Jeśli napięcie spadnie poniżej 2.7V (chyba, nie pamiętam dokładnie) lampa zaczyna mrugać.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 14 Mar 2018, 23:04 »
Convoy ma wbudowany układ monitorujący napięcie ogniwa. Jeśli napięcie spadnie poniżej 2.7V (chyba, nie pamiętam dokładnie) lampa zaczyna mrugać.
Convoy to nazwa hosta  (obudowy) a nie konkretnej latarki, w środku mogą być sterowniki z zabezpieczeniem lub bez. Zabezpieczenie różnie też może działać: albo odcina całkiem prąd, albo zmniejsza jasność.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 15 Mar 2018, 06:18 »
Zabezpieczenie ogniwa chroni przed zwarciem i przekroczeniem napięcia ładującego.
To jest ważne - przy zwarciu lub przekroczeniu nap. ładującego, bateria może wybuchnąć.
Rozładowanie poniżej 2.7V tylko degraduje ogniwo.
« Ostatnia zmiana: 15 Mar 2018, 07:33 sinuche »

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 15 Mar 2018, 07:12 »
Wprawdzie nie miałem convoy'a (jakaś inna chińszczyzna za ok. 200 biedronek), ale nie miałem problemu z ładowaniem (tych niezabezpieczonych). Nabyłem też u nich w drodze zakupu ładowarkę do nich i raczej nie spotkało mnie nic o czym mowa w ostrzeżeniach. Wówczas używałem takich dwóch latarek i musiałem mieć kilka ogniw w zapasie. Sama latarka, zdaje się że też miała jakieś zabezpieczenia (jak i ładowarka). Generalnie chodziło o nieprzeładowanie oraz niedopuszczenie do nadmiernego rozładowania i o tym bylem ostrzegany zanim się na nie zdecydowałem. Patrząc na ceny, to wtedy kosztowały znacznie mniej niż obecnie.   
« Ostatnia zmiana: 15 Mar 2018, 08:40 sierra »

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 15 Mar 2018, 07:17 »
Dziękuję, nie mam więcej pytań.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 15 Mar 2018, 07:33 »
w środku mogą być sterowniki z zabezpieczeniem lub bez.
@worek: A spotkałeś się z latarką bez zabezpieczenia, czy tylko teoretyzujesz?  :wink:

http://lygte-info.dk/  - tu są chyba najlepiej zrobione testy ogniw i ładowarek. Niczego lepszego w sieci chyba nie ma.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna tomek

• Na forum od: 01.06.2014
« 15 Mar 2018, 07:42 »
Convoy to nazwa hosta  (obudowy) a nie konkretnej latarki, w środku mogą być sterowniki z zabezpieczeniem lub bez. Zabezpieczenie różnie też może działać: albo odcina całkiem prąd, albo zmniejsza jasność.
Zgoda.
Ale jesteśmy na podrozerowerowe.pl a nie na swiatelka.pl

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 15 Mar 2018, 07:53 »
@worek: A spotkałeś się z latarką bez zabezpieczenia, czy tylko teoretyzujesz?
Jakieś zabezpieczenie jest zawsze. Zabezpieczenie przed spadkiem napięcia, to już niekoniecznie. Np Fenix BT20 nie ma, a instrukcji jest zakaz stosowania ogniw unprotected.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 15 Mar 2018, 15:13 »
Skoro temat gorący, to ja spytam o dwie sprawy:

1. Rozebrałem baterie laptopowe i mam zestawik ogniw. Jak mogę z grubsza ocenić ich kondycję? Napięcia sprawdzę miernikiem, a pojemność? Do głowy przychodzi mi po prostu zapalenie latarki i sprawdzanie co kwadrans czy jeszcze świeci.

2. Mam ładowarkę modelarską z wejściem na balanser. Chciałbym hurtem ładować po kilka ogniw ale brak mi stosownego koszyka. Google nic nie wynajduje, może źle szukam. Ktoś wie, gdzie takie coś dostanę? Chodzi o coś takiego, tyle że obecnie nie mam ani czasu ani warsztatu na takie prace (ew. drobne lutowanie w celu wymiany wtyczki mogę zrobić).

« 15 Mar 2018, 19:09 »
Skoro temat gorący, to ja spytam o dwie sprawy:

1. Rozebrałem baterie laptopowe i mam zestawik ogniw. Jak mogę z grubsza ocenić ich kondycję? Napięcia sprawdzę miernikiem, a pojemność? Do głowy przychodzi mi po prostu zapalenie latarki i sprawdzanie co kwadrans czy jeszcze świeci.

2. Mam ładowarkę modelarską z wejściem na balanser. Chciałbym hurtem ładować po kilka ogniw ale brak mi stosownego koszyka. Google nic nie wynajduje, może źle szukam. Ktoś wie, gdzie takie coś dostanę? Chodzi o coś takiego, tyle że obecnie nie mam ani czasu ani warsztatu na takie prace (ew. drobne lutowanie w celu wymiany wtyczki mogę zrobić).

Ad.1. Pomysł wydaje się dobry, doświadczalnie sprawdzisz na ile świecenia wystarczy dane ogniwo. Cyfry mają mniejsze znaczenie. Możesz ew. potem porównać ze ogniwem o znanej  i pojemności i coś ekstrapolować :)
Ja w ten sposób oszacowałem moje ogniwa z rozbiórki pakietu laptopowego na ok 2000 mAh. Teraz mam ładowarkę z testerem, która podaje wartości bardzo bliskie moim szacunkom.

Ad.2. Koszyki takie? https://www.elektronikom.pl/koszyk-na-4-baterie-typu-18650-p-265.html

Może we Wrocławiu  macie jakąś giełdę elektroniczną? Na krakowskiej bywają takie koszyki.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 15 Mar 2018, 19:16 »
Ad.2. Koszyki takie? https://www.elektronikom.pl/koszyk-na-4-baterie-typu-18650-p-265.html

No właśnie nie takie. Brakuje wyjścia na balanser, czyli odgałęzienia pomiędzy każdymi dwoma spośród szeregowo połączonych ogniw.

Oczywiście można to wykorzystać jako bazę i dolutować wszystko, tylko że miałem nadzieję na jakiegoś ładnie ogarniętego gotowca ;)

« 15 Mar 2018, 19:20 »
Może kup odpowiednią ilość podwójnych koszyków :wink:

Ew. ładnie ogarniętego gotowca masz tutaj:
https://www.fasttech.com/product/3730504-authentic-liitokala-lii-500-2-9-lcd-4-slot ;)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 15 Mar 2018, 19:27 »
Pojedynczych koszyków! :)

A dobrą ładowarkę już mam, kolejna mi niepotrzebna. Chciałbym tylko dodać do niej koszyk na ten właśnie specyficzny typ ogniw litowych.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum