Autor Wątek: Kubek szary  (Przeczytany 10387 razy)

Offline Mężczyzna DiDżej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.10.2013
Odp: Kubek szary
« 19 Cze 2018, 21:59 »
  Ta 105 ...
... właśnie ten typ tak ma
potrzebuje ciut więc czułości i zainteresowania
j.
Ja w sumie też mam 105 od 3 lat i nigdy nic nie wzbudzało mojego niepokoju. 2x11
Wręcz bardzo jestem zadowolony.
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 15 Kwi 2019, 06:48 »
Emes, możesz proszę sprawdzić, czy po wciśnięciu przedniego hamulca a następnie przy próbie poruszenia przednim kołem obecny jest luz? U mnie jest taki efekt i początkowo byłem pewny że coś ewidentnie jest nie tak, ale wyczytałem że "centerlock tak ma". Nie do końca jestem jednak przekonany.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 15 Kwi 2019, 18:40 »
Sprawdziłem. Ani odrobiny luzu, hamulec trzyma mur-beton i jedyny ruch to sprężystość widelca.

Sprawdź stery, bo tam zazwyczaj pojawiają się jakieś luzy. Teoria o centerlocku jakoś mi się nie widzi, bo to oznaczałoby że tarcza rusza się względem koła, a taki numer doprowadziłby do awarii w ekspresowym tempie. Za duże siły działają w tym miejscu, żeby coś mogło być luźno.

Ewentualnie mogą się ruszać klocki. W AWOLu tak mam, że jest na klockach minimalny dystans i przy silnym hamowaniu przód sobie "cyka" z dużą częstotliwością. Regulowałem, wymieniałem klocki, bez zmian. Ale w Cube nic takiego nie mam, wszystko spasowane.

Offline Mężczyzna byczys

« 15 Kwi 2019, 19:15 »
Dzięki. Tak jak myślałem, nie jest to normalne, ale wiele osób się skarży na ten problem. Ja właśnie odkryłem, że ten sam efekt pojawił się na tylnym kole. Wcześniej na pewno było ok.

Mam dokładnie to samo co jest przedstawione na tym filmie:
https://youtu.be/QbnlHPp_kjQ

Sama tarcza ani drgnie. Luz występuje między elementami piasty. Najlepiej można to zaobserwować chwytając ręka za koło przy zablokowanym hamulcu.

Napiszę do sklepu, zobaczymy co odpiszą.

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 15 Kwi 2019, 23:44 »
A pancerze wewnątrz ramy nie hałasują?

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
« 29 Sie 2019, 17:18 »
Dzięki. Tak jak myślałem, nie jest to normalne, ale wiele osób się skarży na ten problem. Ja właśnie odkryłem, że ten sam efekt pojawił się na tylnym kole. Wcześniej na pewno było ok.

Mam dokładnie to samo co jest przedstawione na tym filmie:
https://youtu.be/QbnlHPp_kjQ

Sama tarcza ani drgnie. Luz występuje między elementami piasty. Najlepiej można to zaobserwować chwytając ręka za koło przy zablokowanym hamulcu.

Napiszę do sklepu, zobaczymy co odpiszą.

Hej. Co sklep odpisał?
Udało się znaleźć przyczynę i rozwiązać problem luzu w kole?

Offline Mężczyzna byczys

« 2 Wrz 2019, 15:12 »
Ostatecznie nie pisałem do nich - znalazłem na zagranicznych forach opinie, że centerlock tam ma. Ten sam efekt pojawił się na tylnym kole. Jedyną uciążliwość jaką z tym mam, to podczas hamowania na nierównej powierzchni przednim hamulcem (kostka, bruki), na kole powstają wibracje które się przenoszą na kierownicę. Obecnie mam przejechane 7 tys. i nic się nie pogłębia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum