Autor Wątek: Adventure bike na lata ;)  (Przeczytany 26991 razy)

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Odp: Adventure bike na lata ;)
« 3 Wrz 2019, 23:01 »
Felek jak nie "zaryzykujesz" to nie wygrasz. Jak w totka czasem jest sukcesu a czasem nie. To ty musisz orzec. Nikt za ciebie tego nie zrobi.

Cześć, ryzyk fizyk i przysłali nową ramę, WujTom jestem Ci winien przysłowiowe "piwo", Twoja korespondencja zmotywowała mnie do rozebrania roweru i wysyłki ramy:)

Wczoraj odebrałem nową ramę. W między czasie zmieniła się jednak koncepcja i mam zamiar zakupić ramę z mocowaniami pod tarcze (prawdopodobnie accent nordkapp), tak by mogła stworzyć rower na sezon zimowy i być biorcą wyeksploatowanych części z innego roweru (letniego).

Szukałem w internecie nowych ram tej firmy, ale nie znalazłem tego modelu. Czy moglibyście oszacować wartość takiej ramy? Jest to aluminiowa Kross Trans 5.0 model na 2019 z piwotami pod hamulce v-brake w rozmiarze L (21"):

Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 3 Wrz 2019, 23:17 »
Obstawiam ze 300 zł, chyba, że Ci się poszczęści to więcej. V-brake nie są już w modzie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 4 Wrz 2019, 07:54 »
Wystaw na OLX, jak nie pójdzie to obniż cenę i tak do skutku.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 4 Wrz 2019, 08:31 »
Ale się mój wątek rozrasta przypadkiem ;P

Jesień to nie jest moment na sprzedaż roweru - lemingi nie kupio.
Jak chcesz ją opylić, to poczekaj do wiosny, wtedy się znajdzie jakiś chętny ;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 4 Wrz 2019, 08:46 »
Ale się mój wątek rozrasta
I jakoby zmienia. Miał być Adventurebike na lata a wątek zszedł "jak pozbyć się Adventurebike na części". Piękna ewolucja :)

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 3 Paź 2019, 15:27 »
Cieszę się że mogłem pomóc. ;)

Koncepcja jakaś być musi zawsze. Grunt aby po mysli.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 3 Paź 2019, 18:20 »
Rama już sprzedana, kupiłem Accent Nordkapp i na jego podstawie powstanie adventure bike na lata:)
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

« 12 Wrz 2023, 02:30 »
Latem otrzymałem z PRC kałbonową wersję corner bar'a, wreszcie znalazłem motywację by ją zamontować i przy okazji wymienić linki oraz pancerze.

Z ogólnych wrażen:
  • początkowo wydawała się okrutnie wiotka, jak wiklinowa witka przełożona przez mostek, lecz po kilku zjazdach idzie przywyknąć
  • z klasyczną manetką zostaje mało miejsca do operowania wajhami
  • trudno rozsądnie zastosować owijkę - która wizualnie jakoś bardziej mi się podoba, choć mam w zanadrzu miękkie gripy oraz dziadkowe pianki, może kiedyś przetestuję
  • górny chwyt "na flatbara", mocno niestabilny, czas potrzebny na oderwanie rąk i przełożenie ich na klamki hamulcowe niepokojąco długi
  • Najważniejsze - brakuje chwytu "na łapach"   :'(
    niby jest coś podobnego, ale to jakbym trzymał klamkomanetki od spodu z palcami pod klamką, a nie na jej kapturze... a kapturów przecież nie ma

« 12 Wrz 2023, 12:46 »
Moim zdaniem ta kierownica traci sens w związku z pojawieniem się tanich klamkomanetek hydraulicznych. Do tego nowe grupy mają już 12-rz, więc nie ma już powodu żeby korzystać z osprzętu mtb.

Baranek jest ładniejszy :(
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 12 Wrz 2023, 15:50 »
Moim zdaniem ta kierownica traci sens w związku z pojawieniem się tanich klamkomanetek hydraulicznych. Do tego nowe grupy mają już 12-rz, więc nie ma już powodu żeby korzystać z osprzętu mtb.

Baranek jest ładniejszy :(

Hmm... ale w klamkach hydraulicznych się ciężko linkę do zacisków przeciąga  ::)
No i nie chce mi się zmieniać napędu w rowerze, którym robię może z 500km rocznie...
(Pomijając fakt, że mi się dosyć znudził, więc tym bardziej inwestowanie weń dla samego przejścia w 12x jest mało kuszące)

« 12 Wrz 2023, 22:59 »
Bardziej piszę tu o zamyśle producenta. W pewnym momencie kierownica była ciekawą alternatywą, teraz kierownica nie robi szału jak dwa lata temu.

Indywidualne potrzeby i eksperymenty, to osobna sprawa. Sam bym może taką założył, ale szeroki baranek jest trochę ładniejszy.

« 13 Wrz 2023, 07:39 »
Indywidualne potrzeby i eksperymenty, to osobna sprawa. Sam bym może taką założył, ale szeroki baranek jest trochę ładniejszy.

Szerokiego barana może kiedyś zakupię, gdy będę gruntownie przerabiał/budował nowy rower ;)
Tylko najpierw muszę znaleźć odpowiedni frameset z odpowiednio touringową goemetrią, równocześnie przyjmujący szersze opony. Taki niby monster na slickach mógłby powstać  8)

Offline Mężczyzna Piterski

• Na forum od: 21.06.2023
« 24 Wrz 2023, 21:05 »
No i nie chce mi się zmieniać napędu w rowerze, którym robię może z 500km rocznie...
(Pomijając fakt, że mi się dosyć znudził [...]
Co Ci w nim nie odpowiada, jakie cechy Cię do niego zniechęciły, pytam bo tak się trochę nieśmiało rozglądam po forum co można zbudować i na jakiej ramie.

« 24 Wrz 2023, 22:18 »
Co Ci w nim nie odpowiada, jakie cechy Cię do niego zniechęciły, pytam bo tak się trochę nieśmiało rozglądam po forum co można zbudować i na jakiej ramie.

Odpowiada mi responsywność napędu, praca całego framesetu na wybojach i podczas hamowania oraz w miarę zaufanie, gdyż o dziwo jeszcze mi się nie rozkraczył.

Ale mam go od 2018, więc mocno mi się znudził wizualnie...
Pozycja wyszła mi nań dość wyprostowana, trochę jak na trekkingu, montaży nieco brakuje by powiesić koszyk na piwo co 15 cm, a, no i oryginalny lakier jest strasznie miękki...

Offline Mężczyzna Piterski

• Na forum od: 21.06.2023
« 26 Wrz 2023, 16:00 »
Czyli generalnie rama się sprawdziła, a jak wypada masa całego roweru?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum