Autor Wątek: Pierwsze wakacje na rowerze  (Przeczytany 2220 razy)

Offline Mężczyzna gkeb

• Miasto: Kórnik
  • Na forum od: 11.08.2016
Pierwsze wakacje na rowerze
« 20 Mar 2018, 15:37 »
W tym roku planuję pierwszy, dłuższy wyjazd na rowerze. Pomył jest by pojechać albo do Czech (pociągiem z Poznania do Kudowy i przejechać w okolicy Nachodu) albo Niemcy. Do zachodnich sąsiadów też pewnie jechalibyśmy pociągiem. Oba kraje maja bardzo dobrą infrastrukturę rowerową i to mnie bardzo przekonuje. Jest też zupełnie inna kultura jazdy i podejście do rowerzystów. Z tego co wiem to w Niemczech chyba łatwiej o nocleg z rowerem, prawda? Nie chcę spać pod namiotem jakby co. Z tego co czytałem jest ciekawy szlak wzdłuż Odry, więc może to być ciekawy pomysł na taką wycieczkę. Można podjechać do Frankfurtu i potem albo na północ albo na południe. Macie doświadczenie z tym szlakiem?

Offline Kobieta Magia

• Użytkownik forum
  • Miasto: Strzelce Opolskie
  • Na forum od: 17.03.2014
    • Magia
Odp: Pierwsze wakacje na rowerze
« 20 Mar 2018, 16:42 »
Szlak bardzo.. Wygodny i płaski. Na początku zachwyt, bo ładne widoki ale po paru godzinach znudziło mi się to tego stopnia, że dla urozmaicenia zjeżdżałam z wału i podjezdzałam.
Ja najmilej z pierwszych wypadów z sakwami wspominam Bory Tucholskie. Przyjemnie, spokojnie, natura.

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 20 Mar 2018, 18:39 »
A może Borholm? Wygodne drogi, dobra infrastruktura, samochodów prawie wcale. Tylko, że płasko i trochę nudno.
Równie rowerowa jest Austria, czy Szwajcara, a podejście do rowerzystów tak samo dobre jak w Niemczech. No i te góry. ;)
Paweł.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 20 Mar 2018, 18:44 »
Ano, płaskość nudzi się szybko :)

Gdybyś jednak zdecydował się na bardziej górskie tereny, to Kotlina Kłodzka jest dobrym miejscem startu. Sporo bocznych dróg gdzie nawierzchnie różne ale ruch niewielki, spora baza noclegowa od niedrogich agro po hotele z basenami. Stamtąd można wyskoczyć do Czech, albo na wschód w wysokie Jeseniki albo na zachód w prawie bezludne Góry Orlickie.

Tak się składa, że właśnie tam pojechałem pierwszy raz z sakwami :)

Jako teren pośredni między górami a płaskim można brać hurtem cały pas pojezierzy, w tym i Bory Tucholskie jak najbardziej. Ja polecam jeszcze Drawski Park Krajobrazowy i okolice.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 20 Mar 2018, 20:40 »
Polecam wyspy Uznam i Rugia oraz Meklemburgia. Masz jak chcesz - Niemcy i blisko i ciekawie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna gkeb

• Miasto: Kórnik
  • Na forum od: 11.08.2016
« 20 Mar 2018, 22:51 »
Ano, płaskość nudzi się szybko :)

Gdybyś jednak zdecydował się na bardziej górskie tereny, to Kotlina Kłodzka jest dobrym miejscem startu. Sporo bocznych dróg gdzie nawierzchnie różne ale ruch niewielki, spora baza noclegowa od niedrogich agro po hotele z basenami. Stamtąd można wyskoczyć do Czech, albo na wschód w wysokie Jeseniki albo na zachód w prawie bezludne Góry Orlickie.

Tak się składa, że właśnie tam pojechałem pierwszy raz z sakwami :)

Jako teren pośredni między górami a płaskim można brać hurtem cały pas pojezierzy, w tym i Bory Tucholskie jak najbardziej. Ja polecam jeszcze Drawski Park Krajobrazowy i okolice.
Kotlinę Kłodzką lubię ale nigdy tam nie byłem rowerem. Zawsze samochodem. I zawsze z takiej perspektywy ją widziałem. Jako nauczony jazdy po "wymagającej" płaskiej Wielkopolsce, teren górzysty trochę mnie onieśmiela. Chociaż sama kotlina chyba aż tak zła nie jest pod tym względem, prawda?

Polecam wyspy Uznam i Rugia oraz Meklemburgia. Masz jak chcesz - Niemcy i blisko i ciekawie.
O tych wyspach czytałem kiedyś i też wydaje się to ciekawe. Tylko jak tam dojechać w miarę sensownie z rowerami? Pociąg?

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 21 Mar 2018, 01:45 »
Jako nauczony jazdy po "wymagającej" płaskiej Wielkopolsce, teren górzysty trochę mnie onieśmiela. Chociaż sama kotlina chyba aż tak zła nie jest pod tym względem, prawda?

Na dole jest płasko ale atrakcje wizualne ograniczają się do paru miejscowości i dolin rzek. Po ciekawsze trzeba się wdrapać, a naprawdę warto. Poza głównymi atrakcjami będziesz miał ciszę i spokój od ludzi i od komarów (kolejny argument przeciw dolinom dużych rzek ;))

Jeśli się zdecydujesz, mogę doradzić conieco bo teren znam, wiem gdzie asfalt, gdzie dziury, a skąd ładny widok. Zresztą są na forum lepsi spece od tego regionu.

Dla niewprawnego sakwiarza Kotlina to temat na jakieś 4 dni, jeśli zjedzie z asfaltu. W zależności od dostępnego czasu na drugie danie można wybrać jakiś okoliczny region.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 21 Mar 2018, 02:14 »
A to też bardzo fajna opcja. Łagodnie i są zarówno góry jak i rzeka, dla porównania.

Offline Mężczyzna Radosny_Smok

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.01.2012
« 21 Mar 2018, 07:28 »
[
O tych wyspach czytałem kiedyś i też wydaje się to ciekawe. Tylko jak tam dojechać w miarę sensownie z rowerami? Pociąg?

Cześć, ze Świnoujścia kursują pociągi DB, z tego co pamiętam z jedną przesiadką jesteś w Stralsund (wjazd na Rugię), a z dwiema można dojechać do Rostoku :) Nie ma żadnego problemu z zabraniem rowerów.

btw: podzielam zdanie emesa - Kotlina Kłodzka ma to "coś";)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 21 Mar 2018, 09:19 »
Wielkopolaninowi to bym (dla kontrastu) doradził pokręcić się w Beskidzie Niskim :) Choć jednak najfajniej jest z namiotem, to da się też ogarnąć noclegi w schroniskach/bazach namiotowych/agroturystyce itp.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 21 Mar 2018, 09:30 »
"Wielkopolaninowi to bym (dla kontrastu) doradził pokręcić się w Beskidzie Niskim :) Choć jednak najfajniej jest z namiotem,"

Tyko wielkopolanin jest zwykle nieobyty z niedźwiadkami i górkami
i na pierwszy raz może stresować :D
W wielkopolsce bywasz i powinneś wiedzieć że u nas największe podjazdy to wiadukty.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 21 Mar 2018, 09:41 »
Może w waszej Wielkopolsce, w powiecie poznańskim :)

Beskid Niski to bardzo fajne miejsce, dojazd nie jakoś szczególnie tragiczny (około siedmiu godzin jazdy pociągiem z Poznania i parędziesiąt kilometrów z Tarnowa lub Dębicy rowerem), jest spokojniej niż w Bieszczadach, a w Dukli dają świetne żarcie :)

DSCF7989 by syn_szklarza, on Flickr

Offline Mężczyzna pz28

• Miasto: Głogów
  • Na forum od: 29.01.2016
« 21 Mar 2018, 09:52 »
Jeśli jednak Niemcy muszą być to warto rozważyć trasę nad Łabą do Drezna. Można także przy okazji zahaczyć o Szwajcarię Saksońską i jej czeską część. Ja jeździłem z Zitau (Żytawa) przez Hreńsko i dalej drogą rowerową do Drezna. Piękne widoki i wiele do zwiedzenia po drodze w kurortach, w których bez problemu znajdą się noclegi. Inna ciekawa trasa to "Szlak Ogórkowy" w Spreewald, z którego blisko do Berlina. Trasa nadodrzańska moim zdaniem najmniej ciekawa. Nic tam ciekawego nie ma oprócz wygodnej ścieżki rowerowej.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 21 Mar 2018, 09:57 »
...
btw: podzielam zdanie emesa - Kotlina Kłodzka ma to "coś";)
Ja też podzielam. Przez ładnych parę lat bywałem tam przynajmniej dwa razy w roku. Latem jeździłem na rowerze, zimą konno. Beskid Niski to kolejny świetny rejon. I Mazury Garbate świetne, i Jura, pojezierza i Pidlasie (jak mówi Łatoś). W ogóle Polska, to wspaniały kraj na rower. Tym wspanialszy, im dalej od asfaltu jadę, tak mi się wydaje, ale autor wątku pisze:
... Oba kraje maja bardzo dobrą infrastrukturę rowerową i to mnie bardzo przekonuje. Jest też zupełnie inna kultura jazdy i podejście do rowerzystów... Nie chcę spać pod namiotem jakby co...
Wiadomo też, że to pierwszy dłuższy wyjazd. Nie wiadomo jak długi. Nie wiadomo, czy autor wątku pojedzie sam, czy w towarzystwie i jak rowerowo ew. to towarzystwo jest wyrobione.
Ja tam bym zbyt pochopnie tego wspomnianego wcześniej Bornholmu nie skreślał.
Jak nie na pierwszy raz, to kiedy?  ;)
Byłem tam dwukrotnie, ostatnio w 2005r, więc teraz może być zupełnie inaczej, ale na krótki wypad relaksacyjny, ze świadomością krupówkowatości wyspy może chyba spełnić wymagania. Zwłaszcza jeśli jedzie się z dziećmi, albo żeby przekonać do roweru żonę (nawet niekoniecznie swoją).
Przy odpowiedniej organizacji można też zaliczyć całkiem spore dystanse. Północ wyspy nie jest tak nudna jak południe.
Nie zachwalam, ale też nie zniechęcam. Każdy się spotyka ze skrajnymi opiniami rowerzystów o Bornholmie i często się tam jeździ sprawdzić jaka jest prawda. Im wcześniej się tam pojedzie (w sensie doświadczenia), tym lepsze wspomnienia się przywiezie  :D
Pewnie jest wiele innych podobnych rejonów i chyba takie by należało tu podrzucić, bo gkeb ma takie oczekiwania i taki pomysł.
Myślę nawet, że "dzika" Polska jako druga wyprawa będzie smakować lepiej niż jako pierwsza.

ed.
Przegapiłem poprzedni post. Już gdzieś się spotkałem z dobrymi relacjami ze Szwajcarii Saksońskiej, to może nie być złe.
« Ostatnia zmiana: 21 Mar 2018, 10:03 RS »

Offline Mężczyzna pz28

• Miasto: Głogów
  • Na forum od: 29.01.2016
« 21 Mar 2018, 10:03 »
Kilka fotek z trasy przy Łabie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: