Autor Wątek: Pierwsze wakacje na rowerze  (Przeczytany 2219 razy)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Odp: Pierwsze wakacje na rowerze
« 21 Mar 2018, 10:06 »
Tyko wielkopolanin jest zwykle nieobyty z niedźwiadkami i górkami
i na pierwszy raz może stresować

Podobno nawet wilki są...

I Beskid Niski jest niski :icon_smile:
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 21 Mar 2018, 10:13 »
O tych wyspach czytałem kiedyś i też wydaje się to ciekawe. Tylko jak tam dojechać w miarę sensownie z rowerami? Pociąg?
Pociągiem do Świnoujścia. Dalej poprzez Uznam na Rugię. Niemal cała trasa jest po drogach rowerowych. Wyspy są przepiękne. Baza noclegowa bogata a ceny akceptowalne. Sporo ofert typu niemiecka agroturystyka (przynajmniej na wyspach). Złożyć pokłony bóstwom w Arkonie i powrót poprzez ciąg parków narodowych Pojezierza Meklemburskiego (teren krajobrazowo podobny do naszego Pojezierza Pomorskiego, lasy, jeziora). Tutaj możesz spokojnie biwakować na dziko, bo dużo lasów a mało ludzi. Kończysz w okolicy Cedyni w PL. Można też odbić w końcówce na Berlin i zwiedzić miasto. Dalej do domu na kółkach lub pociągiem do granicy. Wycieczka ma też tą zaletę, że w każdej chwili możesz ją skończyć. Wsiąść w pociąg i przez Berlin wrócić do domu.
Osobiście uważam, ze jak na pierwszy raz to nie pchaj się w góry. Kotlina Kłodzka super, polecam linię czeskich umocnień sudeckich w Górach Orlickich, Czeska linia Maginota (jeżeli militaria Cię interesują) ale ogólnie odpuść sobie góry.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna gkeb

• Miasto: Kórnik
  • Na forum od: 11.08.2016
« 2 Kwi 2018, 13:41 »
Znalazłem opis czegoś takiego, jak Żabi Szlak (Froschradweg) i coś podobnego mam tutaj:
https://www.bikemap.net/pl/r/4355648/
To moja pierwsza planowana trasa w bikemap, więc pewnie są tam jakieś błędy :)
Ktoś zna okolice, którymi prowadzi ten szlak? Może coś warto zmienić, gdzieś zboczyć, coś ominąć bo nieciekawe? Łącznie wyszło 270 km, więc na kilka dni w zupełności starczy na spokojne zwiedzanie.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 4 Kwi 2018, 23:26 »
Znalazłem opis czegoś takiego, jak Żabi Szlak (Froschradweg) i coś podobnego mam tutaj:
https://www.bikemap.net/pl/r/4355648/
To moja pierwsza planowana trasa w bikemap, więc pewnie są tam jakieś błędy :)
Ktoś zna okolice, którymi prowadzi ten szlak? Może coś warto zmienić, gdzieś zboczyć, coś ominąć bo nieciekawe? Łącznie wyszło 270 km, więc na kilka dni w zupełności starczy na spokojne zwiedzanie.
Koło Drezna masz całą Saksonię Szwajcarską oraz Łuk Mużakowski i samo Drezno, które jest przepiękne. Nie wiem co to znaczy "planowana trasa". Ja wybieram sobie punkty, warte odwiedzenia. Trasa to wypadkowa miedzy nimi. Nigdy nie planuję drogi "zakręt po zakręcie". Może dlatego, że wciąż używam papierowych map do nawigacji. Polecam to. Ludzie często zamiast okolicy widzą ekran nawigacji. Rejon wybrałeś rewelacyjny. Teraz poszukaj co chcesz tam zobaczyć. A później tam pojedź.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 5 Kwi 2018, 00:06 »
Mnie tam najbardziej ciekawią te zbiorniki wodne. To chyba w dużej części wyrobiska po kopalniach węgla brunatnego?

Offline Aldi

• Miasto:
  • Na forum od: 05.04.2018
« 5 Kwi 2018, 17:16 »
A może Morawy? Można dojechać do Breclav pociągiem z Poznania i przesiadką w Katowicach.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 6 Kwi 2018, 20:12 »
Jako nauczony jazdy po "wymagającej" płaskiej Wielkopolsce, teren górzysty trochę mnie onieśmiela

bedzie onieśmielał 2 dni, po wyjezdzie tak na 90% nie bedziesz już chciał jezdzić tam gdzie płasko. Mój pierwszy wyjazd był na Jurę, wypluwałam płuca jeszcze będąc palaczką i to wielkopolską, a potem już się cieszyłam :)
głos na Czechy/Słowację! Blisko, ładnie, góry, a jak chcesz to i zamki i miasteczka. Ale Niemcy tez pewnie fajne. Jeszcze nie byłam. Bardzo możliwe że w najbliższych latach bede raczej mogła eksplorowac tych bliższych sąsiadów a nie dalszych, ale ci bliżsi są też ciekawi

Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 7 Kwi 2018, 10:30 »
A może Morawy? Można dojechać do Breclav pociągiem z Poznania i przesiadką w Katowicach.

Morawy, ale w odwrotnej kolejności, na rowerze na południe.
Wzdłuż rzeki Morawy (jeżeli pagórki Cię stresują :))
Od Szumperka, Olomouc, Kromeriż, Hodonin, (Brno ew.), Breclav, Znojmo (Telć), Valtice, i dalej do Dunaju (Wiedeń, Bratysława).
Stamtąd można powrócić pociągiem.

• Użytkownik forum
« 7 Kwi 2018, 10:57 »
Michał, ale w moim przypadku nie chodzi o ceny biletów, tylko o możliwość błyskawicznego powrotu.

A w temacie gdyby jednak Czechy lub Słowacja + planowanie na mapie papierowej to w naszej mapiarni  w pasazu apollo jest duzo map tych rejonów z zaznaczonymi traskami rowerowymi. W zeszłym roku byliśmy na troszkę w Czechach i Słowacji i mi się bardzo podobało. Jechaliśmy z Poznania do Zwardonia, w Zwardoniu nocleg w krzakach i rankiem już zjeżdżaliśmy do Czech.

PS. czemu nie chcesz z namiotem? Nie wtrącam sie w preferencje, ale namiot daję swobodę. Nie musisz go przeciez stosować każdej nocy:D

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 7 Kwi 2018, 11:00 »

.. w Zwardoniu nocleg w krzakach i rankiem już zjeżdżaliśmy do Czech.

Na Słowację :)

Jeżeli to mają być pierwsze wakacje, to może lepiej bez samolotu (i kopania sie z odprawą i nadbagażami)

• Użytkownik forum
« 7 Kwi 2018, 11:02 »
Tak, racja racja, na Słowację i stamtąd do Czech, pętelka tamże i potem znów na Słowację.:) Pierwsze zawadzenie o Słowację było potraktowane tranzytowo.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum