Autor Wątek: Moje nowe cacko  (Przeczytany 2283 razy)

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Moje nowe cacko
« 21 Lut 2010, 07:59 »
Jak gdzieś tam już wspomniałem- trafiłem niedawno na ten rower na Allegro. Przyszedł, poregulowałem conieco, ubrałem Brooksa, hamulce i jazda. Rower ma Nexusa Inter 8, z przodu prądnicę, światła jakieś niemieckie z sensorem dnia/nocy :D Osłona na łańcuch Hebie Chainglider bardzo mi się podoba, bo zakrywa go w całości. Jednak 8 biegów wystarccza tylko po mieście i okolicy. Finalnie mam plan powiększyć w nim gamę przełożeń i podnieść poprzeczkę (kierownicę). Rama to ręcznie spawane cromo. Generalnie jestem mile zaskoczony stanem  roweru, sprawia wrażenie bardzo solidnego. Fakt, że swoje waży :lol: Szczególnie Nexus i Brooks. Potem dodam jeszcze parę słów i zdjęć.
PS używa ktoś może obręczy ALEXRIMS ACE 18? co o nich powiecie? Wydaje mi się, że moje się masakrycznie zdzierają od hamowania.
http://picasaweb.google.com/MaciekPaciek91/MaxcyclesTwentySix#
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Moje nowe cacko
« 21 Lut 2010, 08:56 »
Ciekawa konstrukcja, tam z tyłu to by Rohloff pasował. I masz taki bezobsługowy komplet :-)
Bardzo mi się podoba.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
Moje nowe cacko
« 21 Lut 2010, 10:50 »
Cytat: "MaciekPaciek91"
PS używa ktoś może obręczy ALEXRIMS ACE 18? co o nich powiecie? Wydaje mi się, że moje się masakrycznie zdzierają od hamowania.

Mam w rowerze z przodu tą obręcz i po około 15000km jest nieźle starta, rowek pokazujący zużycie jest ledwo widoczny. Koło nigdy nie było używane w rowerze z sakwami czyli wnioskuje, że przy większym obciążeniu będzie się szybciej ścierała.

Offline MaciekPaciek91

Moje nowe cacko
« 21 Lut 2010, 12:10 »
No właśnie. Popatrz tylko co się porobiło przy niepogodzie i dłuższym hamowaniu na zjeździe :shock:
http://picasaweb.google.com/MaciekPaciek91/MaxcyclesTwentySix#5440650337237805058
Ale to można wszystko zmienić po czasie- solidna baza w każdym razie jest- tylko ją dostosować do własnych wymogów :D
cinek88, to fakt, do tych rowerów ładują też rohloffy, ale to w baaaardzo (jak dla mnie) drogiej opcji. Pojeżdżę i jak Nexus się będzie dobrze zachowywał, dołożę zębatek z przodu i napinacz z tyłu. Jak nie będę zadowolony z piasty to zmienię na standardowy napęd z kasetą.
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Moje nowe cacko
« 21 Lut 2010, 12:11 »
Moje Alexrimsy wytarły się na wylot po niecałych 30.000 km.Chyba osobiście komentowałeś to na forum :D  Myślę, że to dobry wynik - jeździłem dużo po górach, na mokrych jezdniach itp. Nic nie jest wieczne :D

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
Moje nowe cacko
« 21 Lut 2010, 12:15 »
Żeby wióry się robiły podczas hamowania to coś nie tak. Może spróbuj innych klocków hamulcowych lub zobacz czy w te klocki nie powbijały się wióry lub jakieś kamyki. Jeśli są to je wyjmij i zobacz czy nadal lecą wióry.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Moje nowe cacko
« 21 Lut 2010, 12:21 »
Takie wióry to istotnie duża przesada. Nóż tokarski by tego lepiej nie zrobił. Koniecznie szukaj wg. wskazówek atlochowskiego.

Offline Kobieta anja

• Miasto: Żory / Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2009
    • http://picasaweb.google.pl/ania.jaskulska
Moje nowe cacko
« 21 Lut 2010, 12:49 »
Maćku, ale masz profesjonalne frędzelki przy kierownicy  :mrgreen:

Offline MaciekPaciek91

Moje nowe cacko
« 21 Lut 2010, 13:21 »
Cytat: "anja"
Maćku, ale masz profesjonalne frędzelki przy kierownicy :mrgreen:

:mrgreen: sam je zrobiłem. Jak chcesz to podam Ci przepis :lol:
Takie wióry to istotnie duża przesada. Nóż tokarski by tego lepiej nie zrobił. Koniecznie szukaj wg. wskazówek atlochowskiego.

NO właśnie od razu zajrzałem pod klocek i nic niepokojącego tam nie dostrzegłem. Zaraz sprawdzę dokładniej.
no i faktycznie: tkwił tam kawał metalu :oops:
ale skąd on się tam wziął- klocki były wczoraj nowe

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Moje nowe cacko
« 21 Lut 2010, 14:56 »
bardzo fajnie się prezentuje maszyna... frędzelki kowbojskie pierwsza klasa.... ostrogi też masz? [;

klocki mogły być i 10 sekund temu nowe... wystarczy mały niefart i już może się coś w nie wcisnąć...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Moje nowe cacko
« 21 Lut 2010, 17:08 »
A może klocki są kiepskie i zrobione są z jakiegoś ściernego materiału?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Moje nowe cacko
« 21 Lut 2010, 17:26 »
Fajny, unikalny rower. Kultowa grupa DX, no i cromo :D. Kiedyś miałem jakiegoś alexrimsa, ale niezbyt dobrze go wspominam.

Problem może leżeć w klockach hamulcowych. DX to grupa dedykowana do bmx-ów, o ile dobrze pamiętam.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline MaciekPaciek91

Moje nowe cacko
« 21 Lut 2010, 19:17 »
Zmieniłem klocki na inne i hamuje jak złoto :D a DX'y faktycznie są przeznaczone do BMX'ów. Ale hamują bardzo dobrze, polecam.

Offline mareK

• Na forum od: 23.03.2008
Moje nowe cacko
« 21 Lut 2010, 22:49 »
maciek to jest tak, ze jak sie komuś coś napsuje to potem wraca. Nie mydl oczy opini publicznej, ze to pech i światowy spisek. To za ten MÓJ mostek co go wczoraj popsułeś, za lx-a co mi z krystalicznej chciwości nie chciałeś sprzedać i za te podśmiechujki co do szerszego zastosowania taśmy izolacyjnej, a jak bym jeszcze dalej sięgnął, to za ten piórnik co mi go w gimnazjum po stokroć razy patroszyłeś.

A rower bardzo ładny, prawie tak jak mój: ) :*

Offline MaciekPaciek91

Moje nowe cacko
« 22 Lut 2010, 00:02 »
pomówienie na temat mostka dementuję podając za argument to, żeś sam go nachalnie przykręcał imbusem o kilkudziesięciu centymetrowym ramieniu do momentu zerwania gwintu :lol: Wszystko inne przyznaję- prawda. Piórnik patroszyłem przez parę lat, czego nie żałuję- zrobiłbym to jeszcze raz :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum