Ważne też, by następny dzień po intensywnym treningu był dniem wolnym od ćwiczeń. "Jeśli odczuwamy ból w partiach mięśniowych trenowanych dzień wcześniej, następnego dnia nie powinniśmy ich po raz kolejny forsować. Jeśli bardzo nam zależy na ruchu, to możemy się zdecydować na np. 20-30 minut lekkiego truchtu, dla lepszego dotlenienia mięśni"
Z jednym w tym artykule zgodzić się nie mogę i to zupełnie. Mając na uwadze swoją praktykę, ta porada jest błędnaCytujWażne też, by następny dzień po intensywnym treningu był dniem wolnym od ćwiczeń. "Jeśli odczuwamy ból w partiach mięśniowych trenowanych dzień wcześniej, następnego dnia nie powinniśmy ich po raz kolejny forsować. Jeśli bardzo nam zależy na ruchu, to możemy się zdecydować na np. 20-30 minut lekkiego truchtu, dla lepszego dotlenienia mięśni"Z mojej praktyki wynika że na następny dzień powinno się zapodać podobny lub nawet większy wysiłek. Jeśli sobie odpuścimy to przy dużych zakwasach ból i zmęczenie będziemy odczuwać przez kilka dni. Jeśli jednak zignorujemy ból to już po krótkim czasie przychodzi poprawa, zachowana zostaje całkowita ,,sprawność/ruchomość'' mięśni a po 3-4 dniach po zakwasach niema śladu.(czyli podobnie jak nie robiąc nic)
Z mojej praktyki wynika że na następny dzień powinno się zapodać podobny lub nawet większy wysiłek. Jeśli sobie odpuścimy to przy dużych zakwasach ból i zmęczenie będziemy odczuwać przez kilka dni. Jeśli jednak zignorujemy ból to już po krótkim czasie przychodzi poprawa, zachowana zostaje całkowita ,,sprawność/ruchomość'' mięśni a po 3-4 dniach po zakwasach niema śladu.(czyli podobnie jak nie robiąc nic)
Z mojej praktyki wynika że na następny dzień powinno się zapodać podobny lub nawet większy wysiłek.
Z czysto treningowego punktu widzenia to bzdura. Podstawą każdego dobrego treningu jest REGENERACJA.
Cytat: Wilk w 30 Mar 2018, 10:56Z czysto treningowego punktu widzenia to bzdura. Podstawą każdego dobrego treningu jest REGENERACJA. Dokładnie tak. Kiedyś się mówiło "Jak boli, to rośnie". A teraz mówi się "Jak odpoczywasz, to rośnie".
Sen to podstawa.
Cytat: Psotnik w 30 Mar 2018, 12:05Sen to podstawa.To tak a propo snu
Ponadto bardzo dotlenia organizm. (po basenie czujemy się bardziej wypoczęci niż przed)
Cytat: Psotnik w 30 Mar 2018, 09:06Ponadto bardzo dotlenia organizm. (po basenie czujemy się bardziej wypoczęci niż przed)chyba jakoś dziwnie pływam. Wlasnie wróciłam z treningu z basenu i ledwo dojechałam rowerem do chaty:D
(po basenie czujemy się bardziej wypoczęci niż przed)
Możliwe że pływasz niepoprawnie.