Autor Wątek: Rowerem przez Czechy  (Przeczytany 2913 razy)

Offline Mężczyzna JakStr

• MAMIL ;-)
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.03.2018
Rowerem przez Czechy
« 29 Mar 2018, 19:08 »
Cześć
Wie ktoś może dlaczego Google Maps nie wyznacza tras rowerowych przez Czechy? Chciałem wyznaczyć trasę do Dunaju na granicy niemiecko - austriackiej i każe mi jechać przez Niemcy. Przez Czechy to tylko samochodem lub pieszo  :(

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010

RDK

• Gość
Odp: Rowerem przez Czechy
« 29 Mar 2018, 19:30 »

Offline Mężczyzna JakStr

• MAMIL ;-)
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.03.2018
« 29 Mar 2018, 23:54 »
Dzięki za odzew, ale chodziło mi raczej o odpowiedź na pytanie o Google Maps, raczej jako ciekawostka, a nie o to gdzie wytyczyć trasę  ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Mar 2018, 00:15 JakStr »

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 30 Mar 2018, 00:57 »
A kto ich tam wie? Google to korporacja. Podejmuje dziwne decyzje i się z nich nie tłumaczy ;)

Możesz wytyczyć trasę dla samochodu. Ale jeśli planujesz jeździć po ścieżkach rowerowych, lepiej jednak sprawdź narzędzia polecone wyżej przez kolegów. Ja polecam broutera.

Może jeszcze:
https://zikes.website/

Offline Mężczyzna Waldic

« 30 Mar 2018, 07:07 »
Nie wszystkie kraje Google obsługuje rowerkiem :) . Na Litwie też nie pojeździsz :)
Generalnie w Czechach, mając takie narzędzie jak mapy.cz nawet nie myślałem o mapach Googla.

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
« 30 Mar 2018, 08:28 »
W Maroko także nie pojedzież na rowerze a i miejscowi odradzali przejazd rowerem pewnej równiny na przestrzeni 2 km. Okazało się, że jest to była fajna droga szutrowa. Nie przejmowałbym się takimi sprawami tylko brałbym inne narzędzie albo, tak jak poprzednicy, wyznaczałby trasę samochodową ale ta z kolei może prowadzić po autostradach i drogach głównych co nie jest sensowne. A Czechy mają mnogość szlaków rowerowych poprowadzonych po lokalnych drogach. Planując trasę przez Czechy wystarczy tylko mieć zarys trasy a póżniej już tylko jechać po szlakach, które Cię pięknie prowadzą do kolejnego celu.

Offline Mężczyzna Waldic

« 30 Mar 2018, 10:05 »
A Czechy mają mnogość szlaków rowerowych poprowadzonych po lokalnych drogach. Planując trasę przez Czechy wystarczy tylko mieć zarys trasy a póżniej już tylko jechać po szlakach, które Cię pięknie prowadzą do kolejnego celu.
I to właśnie daje mapy.cz Planujesz trasę rowerową, zaznaczasz unikanie głównych dróg, prowadzenie po drogach rowerowych. Potem tylko prosty zrzut do GPS i można jechać. Zdjęcia lotnicze w dużo większej rozdzielczości niż Google. Na Słowacji to samo.

Offline Mężczyzna sierra

• Na forum od: 06.09.2017
« 30 Mar 2018, 10:12 »
https://en.mapy.cz/  - planowanie - rower

Dzięki za wskazówkę  :)
Zapodałem jako cel wycieczki: Wielanowo i puścił mnie przez przeprawę promową przez Mikoszewo i prawie 300 kaemów w jedną stronę z czasem prawie 22 godzin (wg gugla jest tam znacznie bliżej i szybciej)  ;)
ale generalnie fajny pomysł i muszę częściej z niej korzystać  ;)

a dziś po robocie polecimy do Ostródy  ;D

Offline Mężczyzna Waldic

« 30 Mar 2018, 10:54 »
Zapodałem jako cel wycieczki: Wielanowo i puścił mnie przez przeprawę promową przez Mikoszewo i prawie 300 kaemów w jedną stronę z czasem prawie 22 godzin (wg gugla jest tam znacznie bliżej i szybciej)  ;)
:D
Ale czego nie zrozumiałeś? mapy.cz dotyczą tylko Czech i Słowacji. Resztę Europy obsługują na podstawie OSM. Chciałbym w Polsce mieć taka mapę jak mają w Czechach.

Offline Mężczyzna sierra

• Na forum od: 06.09.2017
« 30 Mar 2018, 11:08 »
:D
Ale czego nie zrozumiałeś? mapy.cz dotyczą tylko Czech i Słowacji. Resztę Europy obsługują na podstawie OSM. Chciałbym w Polsce mieć taka mapę jak mają w Czechach.

To chyba frustracja, że ładowarka jeszcze nie dotarła i garmin nie żyje, a na horyzoncie kilka dni na rowerowe kręconko  ;D
Mapa jest całkiem spoko i pewnie da się na podstawie jej wskazań popedalić nie tylko w Czechach i Słowacji  ;)

Offline Mężczyzna Waldic

« 30 Mar 2018, 11:16 »
Mapa jest całkiem spoko i pewnie da się na podstawie jej wskazań popedalić nie tylko w Czechach i Słowacji
Owszem, ale inne kraje to raczej dodatek do aplikacji mobilnej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum