Autor Wątek: Dookoła II RP  (Przeczytany 1384 razy)

Offline Mężczyzna Kamil Dopke

• Miasto: Trójmiasto
  • Na forum od: 03.11.2016
    • FB
Dookoła II RP
« 30 Mar 2018, 13:52 »
Jak doskonale wszyscy wiemy, od odzyskania przez Polskę niepodległości mija w tym roku 100 lat. Z  tego powodu, chodzi mi po głowie wypad rowerowy wzdłuż granic II RP.

Czy spotkaliście się z jakimiś materiałami, które opisywałby podobną eskapadę? Szukam inspiracji w kontekście planowania dokładnej trasy.
facebook.com/kamil.dopke

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
Odp: Dookoła II RP
« 30 Mar 2018, 14:02 »
Świetny pomysł. Kupujesz reprint mapy II RP, załatwiasz wizę na Białoruś i jedziesz.

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 30 Mar 2018, 14:02 »
Nie współczesne, ale na X rocznicę zorganizowano rajd pieszy
http://muzhp.pl/pl/c/1180/w-526-dni-dookola-polski

Inicjatywa bardzo ciekawa, tylko jak już ruszycie, to nie przemieszczajcie się zbyt blisko granicy, bo masałki dadzą wam popędź ;)

RDK

• Gość
« 30 Mar 2018, 14:10 »
Tylko świtają mi jakieś wycieczki typu: wzdłuż granic zaborów - chyba było coś takiego z 10 lat temu koło Legionowa. Wypraw nie.
Był też poruszony wątek "gminny" :)

A to może się przyda: https://widgets.scribblemaps.com/sm/?d=true&z=true&l=true&id=IgOBNSTwcx

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 30 Mar 2018, 22:23 »
Fajna inicjatywa, ale planować to raczej trzeba indywidualnie, ale to też będzie niezła zabawa

Offline Mężczyzna Waldi

• Miasto: Września
  • Na forum od: 30.08.2018
« 30 Sie 2018, 22:58 »
Witam, my w tym roku 11 listopada kończymy wyprawę wzdłuż granic II RP , projekt rozpoczęliśmy w 2015 roku , jeśli ktoś jest zainteresowany szczegółami to proszę pytać , chętnie podzielimy się informacjami.

Offline Giovanni

• bikestats
« 30 Sie 2018, 23:02 »
Jestem zainteresowany, dzielcie się :)

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."

Offline Mężczyzna Waldi

« 30 Sie 2018, 23:28 »
W pierwszym roku zrobiliśmy odcinek granicy zachodniej od Kępna do Gdyni i od Przemyśla południową cześć obecnej Ukrainy a następnie wschodnią granicą II RP skończyliśmy w Sarnach pod granica białoruska. W następnym roku przejechaliśmy całą białoruska cześć granicy IIRP od Pinska aż pod granice litewska i odcinek od Gdyni do Sejn . W ubiegłym roku wracając z Petersburga przejechaliśmy cześć granic IIRP na obecnej Łotwie i Litwie do Sejn. W tym roku przejechaliśmy odcinek południowe granicy od Ustrzyk Górnych do Cieszyna. Został nam jeszcze tylko reszta granicy zachodniej od Cieszyna do Kępna i będzie projekt zamknięty.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 30 Sie 2018, 23:47 »
A Zaolzie którym wariantem?

Offline Mężczyzna Waldi

« 31 Sie 2018, 08:48 »
Zaolzie sobie odpuściliśmy bo to był epizod graniczny.      Nie zakładaliśmy sobie żadnego limitu odległości od granicy , gdyż byliśmy uzależnieni od dróg, nieraz było to 5 km , nieraz i 30 km , po prostu inaczej nie było możliwości. Najbardziej wbrew pozorom wiernie z granicą nasza trasa przebiegała na Ukrainie , Białorusi i Litwie bo tam jedynymi drogami pozostały drogi wytyczone w II RP.  Gdybyśmy chcieli objechać dokładnie granice II RP trzymając się określonej odległości to myśle , ze na 100 lecie byśmy nie zdążyli . Cała długość granic IIRP wynosiła 5 529 km, a dla porównania długość obecnych granic to 3 511 km. Do tego dojdzie jeszcze zmienność ukształtowania terenu , górki , bagna , rozlewiska rzek . Pewnych naturalnych przeszkód nie pokonasz na rowerze nie wiem jak mocno byś chciał to zrobić .                                                             

Offline Giovanni

• bikestats
« 3 Wrz 2018, 06:44 »
A zdjęcia? Mapka jakaś?
pzdr

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 3 Wrz 2018, 08:27 »
Co to jest 5.5kkm, teraz ludzie robią trasę dookoła Polski, czyli 3kkm, w 10 dni ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum