Autor Wątek: Surly Ogre projekt  (Przeczytany 58017 razy)

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Odp: Surly Ogre projekt
« 5 Gru 2018, 23:04 »
Dzięki, faktycznie wygląda na spory zapas.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 6 Gru 2018, 06:09 »
Zamówiłem Tubsa Tara BA z 20% rabatu w  cyber poniedziałek, stwierdziłem iż nigdy nie wiadomo czy nie będę kiedyś potrzebował wsadzić czegoś szerszego a cena jest ta sama. Jeżeli ktoś potrzebuje będę mógł zmierzyć to i owo jak przyjdzie czyli około końca grudnia (nie było go na stanie).

P.s. Czytałem tez na forum, ze kwestia szerokości zależy tez od montażu, pewnie zależy to od rozstawienia uchwytów montażowych.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 6 Gru 2018, 08:18 »

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 6 Gru 2018, 08:24 »
na stronie tubusa są podane wymiary [...]

No powiedzmy - jest, owszem, rozmiar opony, ale nie wynika z rysunku, ile zostaje miejsca.

Offline Mężczyzna JUREK

« 6 Gru 2018, 08:46 »
Mam logo evo , opony  2,25 miejsca wolnego 15 mm . Tubus zaleca ten bagażnik do 2,4  tak samo jak w Tara BA ,  logicznie prześwit powinien być ten sam. Te zalecenie nie brał z sufitu , tak myślę.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 6 Gru 2018, 08:48 »
Jak dojdzie to koniecznie zmierz lub wrzuć fotkę. Mój bagażnik ma zakończenie inaczej ukształtowane niż to na rysunku od Jurka. Na fotografii widać, że zakończenie raczej jest półkolem niz takim stożkiem jak na schemacie. Zresztą ja w tej chwili mam dosyć agresywną oponę 2.1 i sporo luzu a oni piszą, ze max 2.0. Może ja mam Big Apple? Nie kupowałem go osobno. Był z innym rowerem zatem może żyję w błogiej nieświadomości posiadania Apple?
Trzeba będzie go przenieś do salonu. Nie godzi się trzymać sprzęt Apple w garażu  ;D

Jurek. A u mnie jest ponad 1 cm z każdej strony. Zatem jak założę 2.25, co uczynić zamierzam w przyszłym sezonie to i tak prześwitu powinno zostać dużo więcej niż u ciebie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 6 Gru 2018, 08:58 »
Istotą różnicy jest długość bagażnika, szerokość jest taka sama. Ponieważ w Surly mocowanie jest przemyślane, wchodzą do Tary znacznie większe opony, niż w innych rowerach z montażem w oczku błotnika za osią.

Offline Mężczyzna JUREK

« 6 Gru 2018, 09:19 »

Jurek. A u mnie jest ponad 1 cm z każdej strony. Zatem jak założę 2.25, co uczynić zamierzam w przyszłym sezonie to i tak prześwitu powinno zostać dużo więcej niż u ciebie.

15 mm to więcej niż 1cm  :)
i tak jak napisał MCsubi, prześwt  zależy od odległości mocowania od osi koła.
W drugim moim rowerze z oponą 1,6 prześwit ma 27mm.

« 6 Gru 2018, 09:52 »
5 mm to więcej niż 1cm  :)
Dobre! Zatem wszystko ok.

« 3 Lut 2019, 22:09 »
Tym razem od Tomka (dług jak widać rośnie) wróciło przednie koło ze zmiany szprych i ponownego zaplotu. Tomek powiedział, ze było przesunięte o 2mm od osi. Zatem opisywany wcześniej problem ocierania szprych o zacisk hamulca znalazł swoje rozwiązanie. Dodam, że na niecentryczność koła, w momencie jak stwierdziłem, że się ociera składałem reklamacje, ale koło wróciło ze stwierdzeniem, ze wszystko jest idealnie  :-[

Offline Mężczyzna MCsubi

« 3 Lut 2019, 22:26 »
Przekaż tym debilom, że centrownicę również się ... centruje. Od tego jest regulacja pod ramionami :-)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 3 Lut 2019, 23:37 »
Wiesz, jakby co to ja oddaję koła do warsztatu jakiś kilometr ode mnie (a to już wiesz gdzie) i w zasadzie później nie dotykam.

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 4 Lut 2019, 07:57 »
Odnosząc się do jednego z wcześniejszych postów chcę podkreślić, że nie każda pomyłka serwisanta powinna skutkować obrzucaniem tegoż wyzwiskami. Tym bardziej na forum publicznym.
Jeśli zaś chodzi o centrownice, to nie każda ma możliwość kalibracji. Co więcej - nie jest to nawet konieczne gdy posiada się przymiar do sprawdzania centryczności koła (tzw. dishing tool)

Offline Mężczyzna MCsubi

« 4 Lut 2019, 11:53 »
Uważasz, że oddanie klientowi koła ocierającego szprychami o zacisk mieści się w dopuszczalnych ramach?
Uważasz też, że serwisant powinien składać klientom koła, często za kilka tysięcy, w obciętym widelcu z Rometa? Bo jakoś nie widzę wyciągania kilka razy koła z centrownicy do sprawdzenia centryczności na zewnętrznym przymiarze, gdybym miał to robić zawodowo. Choć oczywiście taki przymiar mam jako stary rowerzysta który serwisom się nie kłania.
Poza tym przekazanie sugestii anonimowemu serwisantowi to chyba nie jest obrzucanie błotem, a kolega Sedymen za przygody w Norwegii powinien tych, hmmm ... może być imbecyli?, podać do sądu.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 4 Lut 2019, 14:26 »
Uważasz, że oddanie klientowi koła ocierającego szprychami o zacisk mieści się w dopuszczalnych ramach?
1. Niekompetentny, nieuczciwy, nieprofesjonalny
2. Debil, kretyn, imbecyl

Widzisz różnicę?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum