Autor Wątek: Surly Ogre projekt  (Przeczytany 58000 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Surly Ogre projekt
« 26 Lut 2020, 21:29 »
Jedziemy raczej tą samą trasą  ;), rowery identyczne, Ogry(z tym, że ja mam chyba inny napęd, mój to 3x10 z korbą 22/30/40 a Arek to chyba 2x??)
Napęd mamy niemal identyczny. 2x poszło do Toughroada. W Ogrze jest 3x10 z korbą 22-32-44.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 27 Lut 2020, 11:32 »
Znasz wagę framesetu Ogra, dop. masę systemu?
Ogrem do ro jeździsz? - Dlaczego?

Frameset mego cromo 26"/18o kg waży: rama ok. 3.4oo*, wideł ok. 1.35o*, rower w wersji heavy duty (na Andrach 30, z piastą R, amortyzowaną sztycą Thudbuster, stopką, oponami Schwalbe Marathon Extreme) gdzieś z 17.

*info producenta

ed.: + stopka
« Ostatnia zmiana: 27 Lut 2020, 11:52 łatośłętka »
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 27 Lut 2020, 11:57 »
Na tej przejażdżce będę wraz z moim Ogrem reprezentował skrajne skrzydło MAX.
Jestem najcięższy, rower sam w sobie też będzie najcięższy (stopka, dwa bagażniki stalowe i wiele innych dupereli), a do kompletu będę jechał z 4 sakwami bo mam duży(ciężki) namiot i zawsze za dużo rzeczy.

Będzie wesoło.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 27 Lut 2020, 12:41 »
Też nie ma co przesadzać, że różnice w osiągach między tymi systemami są powalające. To zależy od rodzaju trasy, na typowej sakwiarskiej trasie po Polsce wielkich różnic nie będzie. Ale na trasach z dużymi górami i dużymi dystansami już różnice myślę, że będą odczuwalne.

No i jak jedziecie w parę osób z mocno zróżnicowanymi zestawami na mocno górzystej trasie (a JBT na pierwszym odcinku jest bardzo górzysty) - to taka jazda może być upierdliwa, jak jedni będą sporo dłużej podjeżdżać, inni szybciej, chyba że się jeździ w systemie spotykania się co jakiś czas. Też są tam odcinki terenowe, głównie w dół, z opisu wygląda, że nawet i krótkie odcinki technicznego terenu, a to z sakwami słabo się jedzie, da się to przepchnąć w ten sposób, ale fun z jazdy taki nie będzie, bo w technicznym terenie z sakwami to już żadna jazda, a konieczność pchania czy przenoszenia roweru przez przeszkody to męczarnia. Pod koniec szlaku z kolei są odcinki z głębszym piachem, pchanie 4-sakwowego roweru przez piach to już jest męka.

A Jordania i inne tereny w tej strefie klimatycznej - to świetny rejon by poeksperymentować z bikepackingiem. Bo szansa zarówno na deszcz, jak i niskie temperatury jest bardzo znikoma, więc można znacznie ograniczyć ilość rzeczy, nie tracąc wiele na komforcie.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 27 Lut 2020, 13:48 »
Bo szansa zarówno na deszcz, jak i niskie temperatury jest bardzo znikoma, więc można znacznie ograniczyć ilość rzeczy, nie tracąc wiele na komforcie.

O ile na deszcz to faktycznie raczej nie ma co liczyć, o tyle niskie temperatury nocą mogą się jak najbardziej zdarzyć - nawet koło zera. Chyba, że to nie niskie ;)

Swoją drogą, imponujące zejście z masy zestawu :) Chociaż, lemondkę chyba bym zostawił, zawsze daje możliwość zmiany pozycji. Z drugiej strony, połowa drogi to różnego rodzaju "dirty", więc pewnie i tak się zbytnio nie przyda.

PS. Sedymen, zazdroszczę wyprawy, Jordania jest przepiękna. Czekam niecierpliwie na relację. Zaczynacie koszernie z Um Qais, czy z Ammanu?

Offline Mężczyzna DiDżej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.10.2013
« 27 Lut 2020, 15:26 »
Na początku był pomysł jazdy głównie R35, potem pojawił się JBT z opcją jak nam będzie szło tak sobie, to dość prosto możemy się przerzucić na asfalt. Zobaczymy jak będzie. Jedziemy dość dużą grupą, bo 6 osób to i tak ciężko jechać tym samym tempem. Pewnie będziemy jechać w wersji na spotkania, ale w sumie to nam się jakoś nigdzie bardzo nie spieszy. Jest jeden czy dwóch młodzieniaszków, ale reszta to już geriatria. ;D  Młodych się utemperuje, a my będziemy jechać dostojnie.  ;) :D
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
« 27 Lut 2020, 18:16 »
...Jest jeden czy dwóch młodzieniaszków, ale reszta to już geriatria.....Młodych się utemperuje, a my będziemy jechać dostojnie.

Jako jeden z tych "młodzieniaszków" - oficjalnie padłem   ;D ;D ;D
A na marginesie to Dzidżej jak zawsze kokietuje, by później wszyscy, ten "jadący dostojnie wzór geriatrii" z wywieszonymi jęzorami gonili pod górę (" bo ja nie umiem wolno podjeżdżać"...czy jakoś tak się zwykle nieudolnie tłumaczy)...

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 27 Lut 2020, 19:12 »
..." bo ja nie umiem wolno podjeżdżać"...

Padłem  ;D ;D ;D
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

« 27 Lut 2020, 20:15 »
Znasz wagę framesetu Ogra, dop. masę systemu?
Ogrem do ro jeździsz? - Dlaczego?
Frameset Ogra + wideł waży 4,1kg. Ile rama wydoli nie wiem, ale jeden komplket kółek ma 140kg a drugi 130kg, więc raczej pełnowymiarowe znoszą obciążenia. Do pracy jeżdżę "rowerem do pracy". Ogre jest do specjalnych zastosowań i z rzadka jeździ "wokół komina".
A Jordania i inne tereny w tej strefie klimatycznej - to świetny rejon by poeksperymentować z bikepackingiem. Bo szansa zarówno na deszcz, jak i niskie temperatury jest bardzo znikoma, więc można znacznie ograniczyć ilość rzeczy, nie tracąc wiele na komforcie.
Dokładnie wyszedłem z takiego założenia.
o tyle niskie temperatury nocą mogą się jak najbardziej zdarzyć - nawet koło zera. Chyba, że to nie niskie
Temperatury powyżej zera stopni nie mają znaczenia. Może być rześko, ale krzywdy nie zrobią.
Chociaż, lemondkę chyba bym zostawił, zawsze daje możliwość zmiany pozycji. Z drugiej strony, połowa drogi to różnego rodzaju "dirty", więc pewnie i tak się zbytnio nie przyda.
Tak myślałem rok temu, jak jechałem na Islandię. W Polsce, bardzo fajnie mi się z nią jeździło. Po Islandii wiem, ze to tylko kawał zbędnego metalu, jeszcze wysoko zawieszonego. Nie do takiego roweru jak Ogre i nie na takie trasy, dla których jest hodowany.
Jest jeden czy dwóch młodzieniaszków, ale reszta to już geriatria.
A kto, oprócz mnie, jest tym młodzieniaszkiem  ;D A doczytałem @Gerwazy. Ciekawe, czy też go strzyka tam gdzie mnie na zmianę pogody?

Teraz jadę w Tatry przypomnieć sobie jak śnieg wygląda. Jak wrócę to pakuję i ważę. Zobaczymy ile wyjdzie? I ile zabierze miejsca?
Jedno jest pewne. Będzie najmniej w historii  ;)

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 27 Lut 2020, 20:31 »
/.../ Do pracy jeżdżę "rowerem do pracy". /.../

Wobec możliwej kradzieży? / Z obawy przed kradzieżą?

« 27 Lut 2020, 21:11 »
Bo mam kilka rowerów; jednostkowy podział pracy; specjalizacja; zachowanie w znanym stanie technicznym;

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 28 Lut 2020, 14:44 »

Dziękuję / Przyjąłem

« 4 Mar 2020, 12:59 »
Spakowany na Jordanię w 100%. Jest możliwość transportu 5l wody i jest dużo wolnego miejsca w podsiodłówce i torbach na goleniach i jeszcze w trójkąt wejdzie. W sumie to jedną z toreb "goleniowych" mógłbym zdjąć i w to miejsce dać np. 2l butelkę. Ale po co tracić potencjalny luz.

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 4 Mar 2020, 13:16 »
Lol  :o wody to Ci nie zabraknie super

« 4 Mar 2020, 13:24 »
Nie wiem jak tam będzie z dostępnością na JBT? Najwyżej dwa koszyczki przejadą się rekreacyjnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum