Autor Wątek: Surly Ogre projekt  (Przeczytany 58004 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Surly Ogre projekt
« 6 Kwi 2018, 22:46 »
Korba Sram 39/26
Są takie ale w korbach na 10 biegów. Pytanie czy łańcuch 11x obsłuży korbę na systemu 10`xx. Pewnie tak ale doświadczenia empirycznego nie mam. Na logikę różnica w grubości blatów korb (o ile jest) jest pewnie pomijalna znikoma. Czytałem też, że wewnętrzna szerokość łańcucha w 9,10,11 jest ta sama. Zatem i korby powinny być tej samej grubości. pozostaje tylko odległość między blatami.
Jeszcze pytanie o pojemność zmieniarki przedniej.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

« 7 Kwi 2018, 12:39 »
Pragnę gorąco podziękować koledze JGKMARCIN za bezinteresowne przekazanie mi kierownicy Anoeba Borla, którą właśnie odebrałem z przesyłki. Bardzo, bardzo dziękuję.

Co do samej kierownicy to pierwsze wrażenia mam takie:
Ameba Borla, jest ciepła od złotych promieni słońca.Dotykam jej nieskazitelnej powierzchni i  gładzę subtelnie. Moja smukła czarnulka zmysłowo wije się pod każdym dotykiem. Sekunda po sekundzie, cal za calem odkrywa wstydliwie acz zdecydowanie swe zaoblone kształty. Jej linie, wznoszą się i opadające pod dotykiem opuszków palców. Na łukach dotykam nagle dwóch zmysłowych otworków, które wraz z zadziornie wzniesionymi zakończeniami intrygują i wciąż skrywają tajemnice. Teraz trzymam ją w  dłoniach mocno. Ściskam pewnie i patrzę prosto na nią. Wiem co czujemy. Myślę, że się zaprzyjaźnimy i pewnie wiele godzin przed nami wzajemnych zmysłowych kontaktów, uścisków i słów tych wypowiedzianych jak i nie wypowiedzianych kiedy będziemy chcieli razem, w tym samym momencie osiągnąć szczyt. Wiele spojrzeń wykonywanych przez jej oblicze, kiedy czarny asfalt lub szary pył umykać będzie w dal a ona prowadzić mnie będzie w dal, wciąż kusząc aby złapać jej smukły kształt jeszcze raz, znów poczuć to coś i odjechać razem w nieznane.
Jest z aluminium 6061, malowana proszkowo.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 7 Kwi 2018, 15:45 »

Ty, Sedymen, przywieź tego więcej na Zlot.
Egal jakim rowerem.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 7 Kwi 2018, 15:53 »

Ty, Sedymen, przywieź tego więcej na Zlot.
Egal jakim rowerem.
Pytanie tylko czy to coś jest legalne?

Bo później w wiadomościach podadzą że stado rowerzystów pod wpływem środków "xyz" jeździło po drogach publicznych. ;)
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 7 Kwi 2018, 18:30 »

Nie jest.
Kto weźmie, wrócić już nie będzie chciał.
Nazwę spotkania przemianujmy na Odloty '18.

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 7 Kwi 2018, 20:41 »
Taaa weź więcej,tylko z tą kierą do schodów się nie zbliżaj bo odjedziesz w nieznane ;D
Macaj macaj czekamy na foty ;)
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

« 8 Kwi 2018, 22:14 »
Kolejne rzeczy dotarły.
Wczoraj przybył bagażnik Tubus Logo i opony MAXXIS CrossMark 2,1".
Liczę jutro na Shutter Precision i obręcze DT SWISS. To pozwoli dać koła do zaplecenia. Kupiłem też klej do gwintów, średni, zamierzam go wykorzystac pierwszy raz do tarcz hamulcowych i mocowań akcesoriów do ramy.

Offline Mężczyzna Włod

• Na forum od: 04.04.2011
« 8 Kwi 2018, 23:01 »
Świetnie, że są osoby które finansowo mogą pozwolić sobie na budowę jednośladu do turystyki wg własnych upodobań.
Moim zdaniem kupowanie wysokiej klasy komponentów nie wniesie wiele w jeździe, raczej poprawę płynności działania. 
W sumie kazdy robi to po swojemu i niech tak zostanie.

Czekamy na zdjęcia po zakończeniu budowy.

« 9 Kwi 2018, 20:56 »
Dzisiaj postępy bardzo umiarkowane.
Z Bikestacja.pl przyszła obręcz. No właśnie jedna. Zadzwoniłem przeprosili powiedzieli, że natychmiast wyślą drugą. Oby. Ale i tak najszybciej w środę będzie.
Niemiaszki w weekend nie pracują i Shutter Precision utknął w ich centrum dystrybucyjnym DHL w piątek. Dopiero dzisiaj ruszył do PL.
Serwis, który ma zaplatać koła miał sam sobie kupić piastę Novatec. Nie kupił bo zbyt zajęci są. Sam sobie kupię.
W efekcie koła skompletują się w piątek i trafią do serwisu na zaplatanie.

Ale jutro D-Day. Przyjeżdża Pani Rama. A jak jest rama to jest rower. Już rozstawiłem stojak w garażu, żeby godnie ją powitać.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 10 Kwi 2018, 17:56 »
Surly Ogre to bardzo ciekawa rama, dobra podstawa na taki rower do wszystkiego z mocnym akcentem terenowym. Szkoda że mały wybór jest podobnych ram, no i pozostaje tylko stal przy bardzo dużej wadze, co w poważniejszym terenie nie jest takie fajne.

Ale jako taki rower wyprawowy na różne nawierzchnie - ciekawe rozwiązanie.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 10 Kwi 2018, 19:09 »
Ciekawe czemu akurat rama Surly'ego, a nie Salsy Fargo  :icon_twisted:   W sumie pozwala na to samo, a ładniejsza i chyba lżejsza ^^
Nie żebym sam nie spoglądał wielokrotnie w jej stronę, no ale ta waga zabija...

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 10 Kwi 2018, 19:35 »
Ile waży frameset?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 10 Kwi 2018, 19:49 »
Salsa nie pozwala zamontować zacisku tylnego hamulca wewnątrz trójkąta :)

Ile waży frameset?
Ti w rozmiarze L - 2,85 kilograma. Stalowa rama w wersji 2 sama waży prawie 2,7 kilograma.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwi 2018, 19:57 wojtek »

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 10 Kwi 2018, 20:35 »

Senks, wojtek.

« 10 Kwi 2018, 22:07 »
No i jest. Kolega Blondas dzisiaj dostarczył do Łodzi. Jest piękna. Wszystko jest z nią tak jak kolega twierdził.

Ktoś prosił o wagę. Jeżeli pomiar wagą łazienkową jest miarodajny (żona twierdzi, że waga kłamie; nie pytam w którą stronę bo za długo jestem po ślubie na takie głupie błędy) to rama waży 2,9kg a widelec 1,2kg.
Przymierzyłem jej geometrię do KogaMiyata Globetraveller (bardzo wygodny rower dla mnie) i w porównaniu z tamtą rama jest minimalnie krótsza w podsiodłówce ale nieco dłuższa na górnej rurze.
Do tej czerni czerwień będzie pasowała. Gripy i przerzutki wezmę z akcentami czerwieni, Sram takie ma, dam też linki do przerzutek czerwone, chwyty na kierownicę z elementem czerwieni i suport Accenta oksydowany na czerwono. Obręcze też mają elementy czerwonego. Wyjdzie taki czarny diabeł Boruta z czerwonymi różkami :)

Nie mogę namierzyć takich pierścieni co pod mostek się daje. Jak to się nazywa? Trochę ich potrzeba bo rura sterowa ma 13 cm, mostek standardowo 4 cm a obcinać na razie nie chcę. I kwestia nabicia gwiazdki. Jak dzisiaj nabiję a jutro obetnę? Może się problemik wyprodukować.

Dojechał w końcu Shutter Precision. Za to info o nadaniu drugiej obręczy z Bikestacja brak. Jutro trzeba dzwonić.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum