Autor Wątek: Wybór roweru trekkingowego  (Przeczytany 2094 razy)

Offline jarekJM23

• Miasto: Ostrowiec Św.
  • Na forum od: 21.02.2010
Wybór roweru trekkingowego
« 21 Lut 2010, 10:34 »
Mam prośbe do tych co juz maja doświadczenie i mogliby mi pomóc w  wyborze roweru.W sumie zaczynam dopiero swoją przygode z rowerem trekkingowym ale chciałbym go już kupic na jakiś czas.Waze 85kg.Upatrzyłem sobie rower unibika expedition lub globetrotter ale równiez interesuje mnie kettler monza a  ostatnio znalałem kettlera modena ,który mi się spodobał i zaciekawił  http://allegro.pl/item917343986_kettler_modena_sport_shimano_slx_wyprzedaz.html
Będe wdzięczny za podpowiedzi i odpowiedzi.

Offline Barteusz

• Miasto: By-ca Kł./Wrocław
  • Na forum od: 27.01.2010
« 21 Lut 2010, 11:27 »
Ja tam Ci nic doradzać nie będę, bo od tego są specjaliści, ale powiem jedno - jeśli szykujesz się do kupna nowego roweru to się spiesz żeby zdążyć przed nowym sezonem i załapać się jeszcze na spore obniżki rowerów z 2009 (tak jak w przypadku tego Kettlera) :) .

Offline Mężczyzna odlotowy.wu

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 22.10.2008
« 21 Lut 2010, 11:30 »
Witaj
Oba sprzęty Mają podobny napęd Kettler SLX a Unibike LX jest to ta sama grupa z tym, że
LX jest dedykowany do rowerów trekingowych a SLX to grupa MTB wywodząca się od LX
Kettler ma teoretycznie gorszą korbę bo Deore a unibike Lx-a. Macałem tą Deore i przez moment zastanawiałem się czy nie przepłaciłem za mojego slx-a.
Unibike ma dobrej firmy oświetlenie (BUSCH + MULLER LUMOTEC IQ FLY) polecane przez wielu. Co do Kettlera to się nie doszukałem.
Co do samej ramy to Kettler z tego co wiem ma je bardzo dobre. Bardzo długo zajmuje się spawaniem aluminium. A unibike-a ma parę osób na forum to niech się wypowiedzą.
Unibike ma bagażnik przedni więc odpada ewentualny zakup chociaż nie wiem co z jakością oraz posiada fajną kierownice(jak kto lubi) która zapewnia wiele chwytów

Osobiście brałbym Kettlera ponieważ bardziej mi się on podoba

a znalazłem jeszcze jedną dość istotną informacje Kettler ma 27biegów a Unibike 24(nie wypowiadam się który wariant jest lepszy bo to zależy kto co lubi)

Unibika Expedition nie brałem tutaj pod uwagę ponieważ generalnie był na gorszym osprzęcie według księgowych :lol:

Ok kończę bo ja tam się w końcu za bardzo nie znam

Pozdrawiam Anioł

Offline Mężczyzna Keto

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 10.06.2009
« 21 Lut 2010, 12:05 »
Witam,
z tą liczbą biegów w Unibiku zarówno w modelu Expedition jak i Globetrotter to są ciągłe przkłamania. Producent podaje uporczywie, że oba mają 24 biegi a w rzeczywistości jeden jak i drugi mają 27 biegów (3/9). Ot taka mała różnica.

JakreMJ23 jak chcesz to na priva mogę Ci podać parę uwag na plus i minus Globetrottera bo takowego ujeżdżam. Generalnie jestem z niego zadowolony, może poza jego stosunkowo dużą wagą, ale już się do tego przyzwycziłem.
Pozdr.

Offline jarekJM23

« 21 Lut 2010, 12:35 »
HejKeto.
Bardzo poproszę o wiadomości ,zawsze pomogą mi w wyborze choć nie jest on łatwy.Chylę czoła i dziękuję z góry za cenne uwagi.Powinienem mieć ramę 19 calową a kettler produkuje najnizsze męskie 20 calowe i to też trochę mnie nurtuje.
Pozdrówka.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 21 Lut 2010, 13:00 »
a ile masz wzrostu? ja mam 186 i jezdziłem na 22" MTB, teraz mam 20" rower z kołami 28" i nie obraziłbym się, jakby była ciut większa

Offline Mężczyzna Keto

« 21 Lut 2010, 13:02 »
Przy moim wzroście 180 cm jeżdżę na 21'' i jest OK. Do tej pory ujeżdżałem 19'' i też było dobrze. Przy zmianie na większa ramę dało się zauważyć mniejsze zmęczenie na dłuższych dystansach.
Pozdr.

Offline jarekJM23

« 21 Lut 2010, 13:33 »
Hej.Mam wzrostu 172.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 21 Lut 2010, 14:00 »
Myślę, że 20" dalby radę. Ale musisz przymierzyć ;)

Offline jarekJM23

« 21 Lut 2010, 14:11 »
Tego konkretnego nie dam rady przymierzyć bo za daleko jest ale jak w sklepach coś powystawiają to przymierzę coś konkretnie.Dzięki dud :wink:

Offline Mężczyzna Keto

« 21 Lut 2010, 14:23 »
Tylko rama ramie nie jest równa nawet w obrębie 20''. Różne firmy to oczywiście różne kąty i długości rur w ramie. Dlatego lepiej się przymierzyć żeby nie było rozczarowania. Jak nie możesz obejrzeć Unibike Globetrottera to może dasz radę gdzieś namierzyć Expeditiona. Generalnie to ta sama rama.

Offline Mężczyzna Keto

« 21 Lut 2010, 14:26 »
Unibike nie "robi" ram w rozmiarze 20'' tylko 19-stki i 21''.

Offline jarekJM23

« 21 Lut 2010, 14:38 »
Tak ramę kettlera miałem na myśli.W moim mieście jest expedition i przymierzałem go to 19 mysle że jest już max dla mnie.Ale własnie rama ramie nierówna i najlepiej przymierzyć.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum