Autor Wątek: Wędka do 50cm dlugosci transportowej.  (Przeczytany 22040 razy)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Wędka do 50cm dlugosci transportowej.
« 19 Sty 2011, 07:40 »
Cytat: "xArEs"
Niestety w wiekszości krajów europejskich zabroniony jest amatorski połów ryb bez wedziska..
tak jakby to miało wpływ na skutecznośc :) Minimalna długośc to chyba ze 30 cm tak mi się zdaje.

Różnie bywa. W takiej pełnej rybnych jezior Finlandii - dla przykładu - nie dość że wolno łowić bez wędziska, to jeszcze można to robić bez żadnych opłat i zezwoleń. Licencję opłacić należy dopiero gdy... używa się kołowrotka (sam kij z żyłką też za darmo).

Najlepszą metodą dla podróżujących wydaje mi się spinning. To metoda aktywna, nie zmuszająca do długiego zatrzymywania się w miejscu, a do tego przynęty są sztuczne, więc mało kłopotliwe. O wędkę spinningową składaną do 50cm trudno, ale przy 75cm można już znaleźć dwuczęściowy kij pozwalający na całkiem dalekie rzuty przynętą.

A jak ktoś lubi na spławik, to niech wozi zestaw nawinięty na szpulkę i nóż. Kij zawsze można w kilka minut wyciąć z leszczyny lub innego krzaka :)

Offline Mężczyzna xArEs

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 15.02.2010
« 26 Sty 2011, 09:11 »
Też jestem za spiningiem. Mam taki króciutki teleskopowo składany ma chyba ze 30 cm długości + mały kołowrotek. Na spining jest zawsze szansa złapania czegoś dużego na obiad bo na bata to płoteczki dla zabawy.
mały oftop.
Finlandia fajny kraj dla wedkarzy ... w Polsce za to robia wszystko aby skutecznie odstraszyć amatorów nie dość że opłaty zaczynają być kosmiczne to  wymyśłili jakiś czas temu rejestr połowów - który trzeba wypełnić nawet jak nic nie złowisz -  musisz jeżdzić nad wodę z biurem :))
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
« 26 Sty 2011, 12:24 »
wymyśłili jakiś czas temu rejestr połowów - który trzeba wypełnić nawet jak nic nie złowisz - musisz jeżdzić nad wodę z biurem

Od przeszło 10 lat? Może i dłużej.

A czy ktoś poważnie na wyprawy zabiera wędkę?
I ma ktoś rozpiskę w jakich krajach są konieczne opłaty, jak wysokie itp.?
let's make it big :)

Offline djabli

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 24.09.2009
« 26 Sty 2011, 16:21 »
Niestety w wiekszości krajów europejskich zabroniony jest amatorski połów ryb bez wedziska..
tak jakby to miało wpływ na skutecznośc :) Minimalna długośc to chyba ze 30 cm tak mi się zdaje.

Za to w większości krajów europejskich połow w morzu jest bezpłatny (w PRL, tzn. w RP około 50 PLN za rok łowienia). Bezpłatny oczywiście używając wędki, a i ryby są. U nas niestety ryb mało, ale to z winy położenia M.Bałtyckiego. W maju belona i dorsz z kutra, bo troć w morzu to już wyczyn na cały kraj :-)

Offline Mężczyzna xArEs

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 15.02.2010
« 28 Sty 2011, 11:39 »
Cytat: "bix"

Od przeszło 10 lat? Może i dłużej.

hm .... mi sie kojaży że oficjalnie rejestr w amatorskim połowie ryb  wszedł ze  4-5 lata temu a od zeszłego roku jest tak naprawde egezekwowany przez SR.

Ja wedke biore tylko i wyłacznie jak jeżdżę w jedno miejsce tzn jest to wyjazd rowerowo -wędkowy.
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
« 28 Sty 2011, 12:07 »
hm .... mi sie kojaży że oficjalnie rejestr w amatorskim połowie ryb wszedł ze 4-5 lata temu a od zeszłego roku jest tak naprawde egezekwowany przez SR.

Wiesz, możliwe że to zależy od zbiornika i okręgu.
Nie jestem z tym ostatnio na bieżąco.
let's make it big :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum