Autor Wątek: Bagażnik dla fulla  (Przeczytany 8787 razy)

Offline LordRuthven

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 12.01.2010
Bagażnik dla fulla
« 28 Kwi 2010, 10:58 »
Cytat: "Bart74"
Jutro załoze bagaznik do fulla i Ci pokaze jak to wyglada.
Wytrzymalosc ma spoko ok 30kg.
tu masz producenta:
http://www.oldmanmountain.com/Pages/RackPages/RackGalleries/Pages/csRear_gallery.htm

ja uzywam do rocky mountain element i dziala wysmienicie, montuje go do piwotów, uzywam go takze do sztywnych ram tyle tylko zeby mialy piwoty.

To się nadaje do sakw? Nie chwieje się?

Offline rrozak

• Miasto: Kłodzko
  • Na forum od: 21.02.2010
Bagażnik dla fulla
« 2 Maj 2010, 10:45 »
Cytat: "Bart74"
Jutro załoze bagaznik do fulla i Ci pokaze jak to wyglada.
Wytrzymalosc ma spoko ok 30kg.
tu masz producenta:
http://www.oldmanmountain.com/Pages/RackPages/RackGalleries/Pages/csRear_gallery.htm

ja uzywam do rocky mountain element i dziala wysmienicie, montuje go do piwotów, uzywam go takze do sztywnych ram tyle tylko zeby mialy piwoty.

Fajny ten bagażnik. Możesz zdradzić ile Cię kosztował z transportem ?
Pozdrawiam,
Robert

Offline rrozak

Bagażnik dla fulla
« 2 Maj 2010, 10:53 »
Witam,

Potrzebuję wyposażyć rower FS do przewiezienia części ekwipunku. Myślę, lekkie sakwy, max 5 kg. Czy ktoś używał może któregoś z bagażników na sztycę jak niżej. A może polecacie jakieś inne bagażniki na sztycę, które sprostały by moim wymaganiom. Do podawanego przez producentów obciążenia jakoś sceptycznie podchodzę ;)

http://allegro.pl/item1011875443_sport_arsenal_art_209_bagaznik_na_rure_podsiodlowa.html

http://allegro.pl/item1017526381_bagaznik_pod_sakwy_monotowany_do_sztycy_siodelka.html

http://allegro.pl/item1019273283_bagaznik_alu_na_sztyce_author_acr_160_krajek_pl.html
Pozdrawiam,
Robert

Offline szyroki

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 04.03.2010
Bagażnik dla fulla
« 2 Maj 2010, 10:55 »

Offline rrozak

Bagażnik dla fulla
« 4 Cze 2010, 12:41 »
Witam,

Rozwiązanie http://www.oldmanmountain.com/Pages/RackPages/RackGalleries/Pages/csRear_gallery.htm  zainspirowało mnie do pokombinowania, z takim oto efektem, jak na zdjęciach.

Tuleja dystansowa przykręcana do ośki jak również obejmy są dostępne na allegro lub w ofercie czeskiej firmy Sport Arsenal. Sprzedają to jako adaptery do rowerów z hamulcami tarczowymi. Jeśli ktoś posiada spawarkę bez trudu wykona tego typu adapter samodzielnie.

Mam co prawda pewne obawy, czy taka konstrukcja nie będzie zbyt dużym obciążeniem dla tylnej ośki, ale i tak wydaje mi się pewniejsza niż wożenie czegokolwiek na bagażniku montowanym na sztycy.
Pozdrawiam,
Robert

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Bagażnik dla fulla
« 5 Cze 2010, 15:39 »
Czy bagaż w takim przypadku nie oddziałuje na pracę zawieszenia? Bo to że cały bagaż się rusza to pomijam, bo się rusza...

Offline rrozak

Bagażnik dla fulla
« 5 Cze 2010, 20:04 »
Trzeba by jakieś wektory porysować :)

Na pewno jakoś oddziaływuje - przecież bagaż opiera się na osi tylnego koła, które jest amortyzowane.

Co masz na myśli pisząc, że bagaż się rusza? Bagażnik jest zamontowany w dwóch punktach które między sobą są stałe.

W każdym razie zapakowałem dzisiaj do sakw 15kg książek i pojeździłem po górkach i nie jest źle. Jakoś to się trzyma :)
Pozdrawiam,
Robert

Offline Ralson

• Miasto: Koszalin
  • Na forum od: 25.05.2010
Bagażnik dla fulla
« 7 Cze 2010, 11:58 »
Witajcie!
Chciałbym trochę wprowadzić tu ładu w ta dyskusję.
Jestem użytkownikiem fula od lat... odbyłem nim dwie długie wyprawy i na moim bagarzniku wiozłem 30kg bez większego problemu. System mocowania wymyśliłem sam i jest bardzo zbliżony do tego ze zdjęć:
Moje mocowanie jest bardziej bezkompromisowe. Nie jest delikatne i lekkie, ale wcale mi o to nie chodziło. Chodziło o to by nie zawiodło podczas jazdy. I nie zawiodło.
Cały szkopuł w tym iż trzeba mieć rower z jednym wahaczem, jak np. Scott Gzero, lub czterozawiasowcda z Horst link lub coś w tym stylu. Jednozawiasowców nie da się w to zaopatrzyć!
Jeśli chodzi o charakterystykę zawieszenia i amortyzacji to nie ma to wpływu aż tak dużego. Cały ciężar wisi na osi koła dlatego jeżeli najeżdżamy na przeszkodę to koło się unosi a "dupsko" stoi w jednym poziomi. Gorzej jest kiedy zjeżdżamy z przeszkody, progu, wtedy masa bezwładności powoduje lekki uszczerbek. Ale ja osobiście nie wyobrażam sobie jazdy na sztywniaku po tych drogach jakimi jeżdżę.
Niestety nie mam zdjęć swojego mocowania, a tak naprawdę to trzeba system modyfikować do każdego roweru. Specyficzne kształty wokół osi i hamulców tarczowych, jeżeli takowe są, powoduje że każdy milimetr ma wielkie znaczenie. Nawet wielkość stopy raidera! Ja mam 45 a mój kolega 42 i już można było zaoszczędzić parę milimetrów na wysunięciu w tył.
Generalnie wykonanie samodzielnie takiego uchwytu nie jest łatwe. Ja to zleciłem koledze który wykonał mi wszystko z nierdzewki i dzięki temu trzecia wyprawa nie ma problemu "bagażnik"!
Z mojego doświadczenia wynika iż nie może występować żadne naprężenia w całym układzie. Wszystko musi idealnie pasować. Inaczej wygina się i zaczyna o coś ocierać, tak miałem na pierwszej wyprawie. Niestety nie ma tu kompromisów. Wyjazd jednodniowy to nie problem ale jeżeli strzela coś w trasie zaczyna się robić problem.
Mnie sam uchwyt kosztował klika ładnych dni myślenia i projektowania i stówę za wykonanie.
Co do bagażnika to tubus i wszystko jasne. Kupa kasy ale też bez kompromisów. Wolę siedzieć na skałce i podziwiać widoki niż wysilać mózgownicę na pustyni co z tym fantem zrobić. Ale taśmę PCV i zippy zawsze ze sobą mam!
A tak wyglądam z pakunkami i rowerem, chyba nikt nie ma wątpliwości, ze to działa?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Bagażnik dla fulla
« 7 Cze 2010, 12:12 »
a jak to jest z torbą na kierownicę ? Przez jakieś kamienie/dziury normalnie się przednie koło przenosi, torba tego nie utrudnia ?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Ralson

Bagażnik dla fulla
« 7 Cze 2010, 13:08 »
Torba na kierownicy dociąża przód. Właśnie jestem po lekturze wyższości czteropaku na dwu pakiem, czyli czy wozić sakwy na przód. Myślę że to dobra opcja. Ja w przedniej wożę lustrzankę, mam taki głupi kaprys! I to ona zajmuje 80 procent pojemności. Poza tym są tam rodzynki mandarynki czekoladki i... zapasowy łańcuch. Mi to nie przeszkadza co mi wisi z przodu a takie pierdołki mam na wyciągnięcie ręki.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Bagażnik dla fulla
« 7 Cze 2010, 13:31 »
Cytat: "Ralson"
Torba na kierownicy dociąża przód (...) są tam rodzynki mandarynki czekoladki i... zapasowy łańcuch. Mi to nie przeszkadza (...) a takie pierdołki mam na wyciągnięcie ręki.

Słusznie, mnie też zawsze brakowało zapasowego łańcucha pod ręką!
 :D

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Bagażnik dla fulla
« 7 Cze 2010, 21:50 »
Cytat: "Ralson"

Niestety nie mam zdjęć swojego mocowania

No właśnie, coś nam straszliwie tych zdjęć żałujesz. Taki problem je wykonać, choćby komórką?
Czy może zamierzasz opatentować to rozwiązanie? ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Ralson

Bagażnik dla fulla
« 8 Cze 2010, 07:33 »
Zdjęć nie żałuję ale obecnie wszystko leży w częściach i nie mam jak ich zrobić. Co do patentu to całkiem dobry pomysł. Teraz sobie jeżdżę bez bagażnika. Ale tak jak pisałem wyżej ja musiałem do swojego roweru wykonać niezłe wygibasy które w innych nie są potrzebne.
Można opisać ten system w skrócie jako uchwyty do osi koła by zamocować dół bagażnika. Są to odpowiednio wycięte blachy z nierdzewki 2mm. Uchwyty są mocowane zaciskiem koła co niezwykle ułatwia obsługę, montaż i ewentualna naprawę koła.
 Z drugiej strony chodzi o uchwyt do przednich ramion bagażnika. I tu to samo, zależy to od kształtu i wyglądu górnej części wahacza. Ja mam tam prosty czworobok, chodzi o przekrój poprzeczny, więc mam obejmę z uchwytem do prętów bagażnika.
Uwierzcie mi , że to rozwiązanie nie jest skomplikowane. Ale żeby je zrobić trzeba miec rower w rękach i dopasować dokładnie wszystko do danego roweru.
Za chwile będziemy koledze robić mocowanie do Cube'a MMS a tam jest inaczej.
Jeżeli ktoś ma chęć skorzystać z mojego doświadczenia najlepiej niech mi prześle zdjęcia roweru to coś podpowiem , doradzę.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Bagażnik dla fulla
« 8 Cze 2010, 09:44 »
Dobra, widzę, że to naprawdę musi być rozwiązanie indywidualne i na specjalne zamówienie ;) Grunt, że się da - to mi przywraca wiarę w sens rozglądania się za fullem :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline rrozak

Bagażnik dla fulla
« 8 Cze 2010, 13:49 »
Co full to inny wynalazek, to i o jedno rozwiązanie trudno :)

Nie mam specjalnie interesu żeby komuś robić reklamę, ale facet który sprzedaje wspominane adaptery na na allegro, gdybyś mu wysłał zdjęcie roweru, na pewno chętnie doradzi czy w ogóle się da zamontować, jak, i który adapter wybrać.

Na pierwszy rzut oka może się to wydawać drogo, za kawałek płaskownika z przyspawaną tuleją 16 zł ale jak miałbym się wozić po okolicznych ślusarzach to pewnie wyszło by tyle samo ;)

Ralson, a nie strzeliła Ci nigdy ośka przy takim obciążeniu? Ja zamierzam wozić ze sobą zapasową - wydaje mi się, że właśnie ośka to jedyny newralgiczny punkt tego wynalazku ;)
Pozdrawiam,
Robert

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum