Autor Wątek: Jak pisać relację z wyprawy.  (Przeczytany 2948 razy)

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Odp: Jak pisać relację z wyprawy.
« 9 Kwi 2018, 20:44 »
Jeszcze podpowiedź ode mnie. Od kilku wypraw sporządzam notatki głosowe. Podczas podróży wieczorem przed snem nagrywam sobie na komórkę relację z każdego dnia - gdzie jechałem, co się wydarzyło, jaka była pogoda, jak się czuję, kogo spotkałem, jakie zakupy robiłem itp. Jest to bardzo wygodne, szczególnie, gdy po ciężkim dniu nie mam siły się ruszyć, a co dopiero pisać.
Na podstawie takich nagrań o wiele łatwiej napisać relację. To jest możliwe nawet po kilku latach :)

Minus jest taki, że jak mam podróż zapisaną w dźwiękach, to jest mniejsza motywacja, by to przelać na słowo pisane.
Rozmyślałem i o tym - ale nie zrealizowałem. Pewnie ze zmęczenia, intensywności przeżyć no i z obaw, że ściągnę niepożądanych gości - takie mamrotanie w krzakach lub pustostanie może zaciekawić i niedźwiedzia ;D

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 9 Kwi 2018, 21:22 »

Wstęp, rozwinięcie, zakończenie. Zdań nie rozpoczynaj "bo". W akapicie 1wszym naświetl, w 2gim wyzumuj, w 3cim rozbaw, w 4tym wzrusz, w 5tym przestrasz, w 6tym na wiatr ponarzekaj, koniec zaś machnij taki, by wszyscy się ściskali (hepi ma być end).

Tym razem, Was, drogie Forowiczki, Forowicze, zabieram w podróż na Bałkan - do Czarnej Góry. Nim to jednak nastąpi, zwyczajem, tradycją naszych ojców, dziadów (jestem konserwatystą), usiądźmy, proszę, przed podróżą. Nie wiem czemu nie wcześniej, może ...
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
« 9 Kwi 2018, 21:52 »

Wstęp, rozwinięcie, zakończenie. Zdań nie rozpoczynaj "bo". W akapicie 1wszym naświetl, w 2gim wyzumuj, w 3cim rozbaw, w 4tym wzrusz, w 5tym przestrasz, w 6tym na wiatr ponarzekaj, koniec zaś machnij taki, by wszyscy się ściskali (hepi ma być end).

Tym razem, Was, drogie Forowiczki, Forowicze, zabieram w podróż na Bałkan - do Czarnej Góry. Nim to jednak nastąpi, zwyczajem, tradycją naszych ojców, dziadów (jestem konserwatystą), usiądźmy, proszę, przed podróżą. Nie wiem czemu nie wcześniej, może ...
Zacne rady, chętnie na przykładzie bym się oparł  ;D Masz-li łatoś jakieś własne relacje? Większa ilość tego stylu w jednym miejscu może i obskoczyłaby za przypominacze lansowane przez Młodego :D

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 10 Kwi 2018, 07:08 »
Z własnych doświadczeń powiem, że nie warto szukać zbyt wyrafinowanego stylu ani być na siłe zabawnym, jeśli się nie ma do tego talentu :P.

Krótkie, niezłożone zdania i brak lania wody i tak poskutkują fajną relacją, jeśli wyprawa była ciekawa. Jeśli ktoś pisze po angielsku, to polecam: http://www.hemingwayapp.com/

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 10 Kwi 2018, 07:18 »
-na co zwrócić uwagę - opisy przyrody, zabytków czy raczej stanów świadomości
Podczas wyprawy nie zwracam większej uwagi na zabytki, nie rozmyślam też raczej nad sensem życia czy dwoistością natury ludzkiej (cyt. koleżanka z liceum:P). Nie przyszłoby mi więc do głowy pisać o tym w relacji - ostatecznie to relacja z mojej wyprawy :)

Jeśli wyprawa była skomplikowana logistycznie, warto napisać coś więcej, by oszczędzić kłopotu naśladowcom.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 10 Kwi 2018, 07:26 »
Z własnych doświadczeń powiem, że nie warto szukać zbyt wyrafinowanego stylu ani być na siłe zabawnym, jeśli się nie ma do tego talentu :P.

No tak. Nie każdy jest literatem.

Jestem raczej odbiorcą relacji (czytam), i szukam w nich informaji praktycznych, które wykorzystuję w moich wyjazdach.
Dla mnie wystarczy opisana galeria, fotki które można obudować tekstem (jak ktoś ma talent) :)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 10 Kwi 2018, 08:35 »
-który opis wyprawy polecilibyście za wzór
Jedyny, który jakoś mocniej utkwił mi w pamięci ;)

Nie lubię mentorskiego tonu, przepisanych fragmentów przewodnika i błędów; najbardziej bolą mnie błędy edytorskie i interpunkcyjne.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 10 Kwi 2018, 08:55 »
Zacne rady, chętnie na przykładzie bym się oparł  ;D /.../

Zaprawdę zacne, chętne i przykładne.

MOC, Dziadku, masz w sobie. Tę rozpoznaj a) 2" poniżej pępka, b) w okolicy splotu słonecznego, c) u nasady nosa.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna boguś

• Miasto: Kalety
« 15 Kwi 2018, 18:10 »
Przejżyj relacje MichałD o wycieczkach po Jurze .

http://jurapolska.com/wycieczki/rowerowa_08042018.php

Offline Mężczyzna mitam

• Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 05.03.2013
    • Rowerujemy Kędzierzyn-Koźle
« 25 Kwi 2018, 06:41 »
Ja myślę że pisząc  że on to w taki sposób jak sam chciałbyś czytać taka relacje.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum