Jedenastka jakoś dla mnie wciąż zbyt droga, by weń wchodzić (zwłaszcza nie mając potrzeby).A nie obliczałeś wagi kasety zamawiając zwykłą używkę w dobrym stanie u nas, a z chin lekkie przełożenia w postaci aluminiowych zębatek dokręcić?
@worek_foliowy Chciałeś chyba napisać, że 12rz przerzutka może działać z 11rz manetką, co jest prawdą. W drugą stronę raczej to nie działa. 11rz przerzutka nie obsługuje dobrze tak dużych zębatek jak 51, trzeba stosować adaptery. 11rz łańcuchy też raczej nie działają dobrze na napędach 12rz. Jak komuś nie potrzeba 10z na kasecie to spokojnie zbuduje tańszy napęd 11s.
Za 12rz przerzutkę i manetkę xt, kasetę 10-51, korbę z tarczą i łańcuch slx, oraz bębenek microspline od dt swiss zapłaciłem łącznie 1400pln. Ceny są bardzo podobne do wersji 11s.
Nie przyszło mi do głowy aby wliczyć koszt hamulców do rozważań o cenach napędu, pewnie dlatego, że mam wersje na obejmach;)
Nie przyszło mi do głowy aby wliczyć koszt hamulców do rozważań o cenach napędu, pewnie dlatego, że mam wersje na obejmach;) Napęd 12s, w momencie gdy go kupowałem był około 150pln droższy niż jego odpowiedniki 11s, plus dodatkowo koszt zakupu bębenka 250pln.
Worek, jakby 11 na dole wystarczyło to nie byłoby rozmowy o 1x12.