Autor Wątek: Dookoła Tatr- czewiec 2018  (Przeczytany 1325 razy)

Offline Mężczyzna banan307

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2017
Dookoła Tatr- czewiec 2018
« 12 Kwi 2018, 11:01 »
Witam wszystkich pasjonatów dwóch kółek!
Planuję pod koniec czerwca rundkę wokół Tatr (mapka poniżej) i mam prośbę w kilku kwestiach. Pierwsza jest taka, czy powinienem modyfikować jej przebieg, bo przeoczyłem coś wartego uwagi (czyt. piękne widoki  ;D) Druga dotyczy już samego dziennego kilometrażu. Zastanawiam się, jak trudna będzie to trasa ???. Nie mam doświadczenia w jeździe w górach, a chciałbym sensownie rozłożyć siły, żeby się nie spompować przesadnie. Poniżej jest również plan dzienny, ułożony pod mecze reprezentacji, bo akurat urlop zazębia się z dwoma meczami naszych orłów  :D

https://www.naviki.org/pl/naviki/zaplanuj-trase/?tx_naviki_pi_way[uid]=13142446#p=49.289754257523384,19.63531494140625&z=10

24.VI  (dzień meczowy: Polska vs Senegal godz. 20:00)
Warszawa- Nowy Targ autem ok. 5-6 h
Nowy Targ- Chochołów: 24 km
Nowy Targ
Czarny Dunajec
Podczerwone
Chochołów

25.VI
Chochołów- Liptovsky Trnovec: 54,7 km
Chochołów
Sucha Góra Orawska
Głodówka (Hladovka)
Witanowa (Vitanova)
Orawice (Oravice)
Zuberzec (Zuberec)
Liptowskie Matiaszowice
Brnice
Liptovsky Trnovec

26.VI
Liptovsky Trnovec- Stary Smokowiec: 65,8 km
Liptowski Trnowec
Liptowski Mikulasz
Podturen
Liptowski Gródek
Liptowski Peter
Wawrzyszów
Przybylina
Strbskie Pleso
Stary Smokowiec

27.VI
Stary Smokowiec- Małe Ciche/Murzasichle: 47 km
Stary Smokowiec
Wysokie Tatry
Tatrzańska Łomnica
Tatrzańska Kotlina
Zdziar
Jaworzyna Tatrzańska
Łysa Polana
Polana
Małe Ciche/Murzasichle

28.06  (dzień meczowy: Polska vs Japonia godz. 16:00)
Małe Ciche/Murzasichle- Nowy Targ: 30 km
Małe Ciche/ Murzasichle
Mur
Stasikówka
Groń
Leśnica
Gronków
Nowy Targ

Offline Mężczyzna marshalo

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 11.01.2018
    • Dookoła Podkarpacia
Odp: Dookoła Tatr- czewiec 2018
« 12 Kwi 2018, 11:40 »
Witaj. Nie wiem,jak duzo jezdzisz, ale przebiegi dzienne 30-65 km wydaja sie spokojnie do przejechania. Sam fakt, ze przeznaczyles na wyjazd 5 dni moze swiadczyc o mocno rekreacyjnym charakterze wycieczki  :) Ja wraz z kolega planuje podobna trase w lipcu. Bedziemy jechac z Krosna na Podkarpaciu juz na rowerach, a petle dookola Tatr zamierzamy zaczac tez od Nowego Targu. W pierwszy dzien chcemy dojechac od Knurowa przed Nowym Targiem do Liptovskiego Trnovca, drugi do Starej Lesnej i trzeci juz kierunek na Szczwanice. Odpowiednio te 3 dni to 90km/74km/90km. Co do trudnosci, troche poczytalem inne relacje i wiadomo, greenvelo - a przynajmniej jego wschodni odcinek - to nie bedzie. Podjazdy kilkunastokilometrowe tez sa, ale pozniej sa i zjazdy  ;D - najwieksze wyzwanie to bedzie pewnie podjazd pod Strbskie Pleso, gdzie roznica wysokosci to ok. 700 metrow. No ale ... jak jest plasko, to jest nudno  ;)

« 12 Kwi 2018, 14:16 »
To na razie wstępny plan, ale faktycznie wycieczka z założenia jest rekreacyjna.
Trasa może skrócić się do 4 dni. Pierwszy dzień, to przyjazd + dzień meczowy, więc tego raczej nie modyfikuję :D Pozostałe są do zmiany.
60 km dziennie, to faktycznie niedużo, bo powiedzmy po  „równych” drogach mój spokojny dystans dzienny, to około 100 km. Góry, to nie Mazury, dlatego mam taką rozminę. Nie wiem jeszcze z kim będę jechał i to też będzie miało znaczenie.
Pytanie, jak  będzie z infrastrukturą noclegową w okresie przedwakacyjnym na Słowacji, bo planuję spać pod dachem z mile widzianym dostępem do TV z wiadomych względów :D
 Jeżeli nocleg można zaleźć od tzw. „ręki” bez większego problemu, to jadę tyle na ile mam ochotę danego dnia.

Offline Mężczyzna marshalo

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 11.01.2018
    • Dookoła Podkarpacia
« 13 Kwi 2018, 10:38 »
Jesli jechalbys sam, to mysle, ze nie bedziesz mial problemu ze znalezieniem kwatery w ciemno.
W przypadku dwoch osob podobnie. Problem ze spaniem pod dachem to pojawia sie, jak jest grupka 3+, wtedy lepiej cos wczesniej porezerwowac. Dzis tv to standard, ale jak to bedzie z meczami naszych na Slowacji, tego nie wiem (dlatego ja jade po fazie grupowej  ;D) My jedziemy namiotowo, planujemy noclegi na kempingach.

edit: a spoko, tak to wymierzyłeś sprytnie, że drugi mecz będziesz juz oglądal w PL  ;)

« 13 Kwi 2018, 12:47 »
Tak, drugi już w Polsce  ;D

Offline Mężczyzna Jacek Woźny

• Miasto: Legnica
  • Na forum od: 10.05.2018
« 10 Maj 2018, 23:09 »
Ja jechałem w 2016 roku mniej więcej taką trasą.
https://ridewithgps.com/routes/16356303
Ruszaliśmy w piątek z Nowego Targu. Pierwszy nocleg był po około 90km w Liptowski Mikulosz w Tartralandia. O godz. 17 relaksowaliśmy się w basenach. Drugi dzień był trochę dla części uczestników ciężki, bo wyszło około 120km, a górek było trochę do pokonania. Nocleg w Stara Wieś Spiska. W Niedzielę już zostało tylko około 40km przez zamek w Niedzicy. O 14 ruszyliśmy w drogę powrotną autem. Pogoda jak na koniec września wyjątkowo dopisała. Polecam trasę jako wyjazd typowo treckingowy. Mieliśmy noclegi zarezerwowane, więc jechałem na lekko bez sakw (duża torba podsiodłowa+torba na kierownicę) .Reszta ekipy treckingami z sakwami.

Offline Mężczyzna dzesio

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.02.2014
« 21 Maj 2018, 14:58 »
witam,
Jak jest nastawienie na fajne widoki to polecam przejechać się dolinami po słowackiej stronie, do wielu z nich można wjechać rowerem ja np byłem w koprowej, cichej, obowiązkowo kvacianska dolina która jest przelotowa, wjazd pod sląski dom w dolinie wielckiej. Trochę się człowiek umęczy ale naprawdę warto.
Co do kilometrów, ja z dość dużym bagażem około stu dziennie byłem w stanie zrobić.

Taka uwaga dla odważnych, jak wjeżdżałem do dolinki większość gratów zostawiałem gdzieś w krzakach co by nie tarabanić się z ciężarem, a wracając zabierałem.

zapraszam do obejrzenia mojej wycieczki
 https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=19507.0

Offline Mężczyzna D_DIESEL

• Miasto: Wrocław/Rybnik
  • Na forum od: 17.03.2013
« 22 Maj 2018, 00:09 »
W 2015 zrobiliśmy objazd Tatr w jeden dzień. Poniżej krótka statystyka, którą pisałem na gorąco po zrobieniu tematu, a jeszcze niżej relacja mojej towarzyszki. Może Ci się przydać :)

STATYSTYKI:
221,5 km - przejechane
15,5 h - całkowity czas
11:12 h - czas jazdy
2715 m - przewyższenia
72km/h - maksymalna prędkość
2wie - bolące dupy :P

http://maratonka.bikestats.pl/1341074,wKOLO-Tatr.html

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat