Autor Wątek: Centrowanie kola  (Przeczytany 1396 razy)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Centrowanie kola
« 12 Kwi 2018, 11:20 »
Przejrzalam caly dzial, ale takiego tematu nie znalazlam.

W sumie mam dwa pytania:

1. Poszla mi szprycha w tylnym kole (mieszczuch), a ze nie moglam odkrecic kasety (klucz ktory mam nie pasuje do sruby w kole), zeby ja wymienic, oddalam kolo do serwisu, aby mi te szpryche wymienili, dalam nawet wlasna szpryche. Za te watpliwa przyjemnosc (odkresenie i przykrecenie kasety) zaplacilam £18! Ok, szprycha wymieniona, ponoc nawet dwie bo z druga tez bylo cos nie bardzo, ale .... kolo nie jest wycentrowane! Czy to normalna praktyka w serwisie, ze po wymianie szprychy nie centruja kola?

2. Jak wycentrowac kolo, da sie to zrobic samemu? Mam klucz. Napiszcie jakies rady, lub podeslijcie linki do dobrych filmikow na YT.

Dzieki!

The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Odp: Centrowanie kola
« 12 Kwi 2018, 12:00 »
Nie wiem, jak w Edi, ale mi się nigdy nie zdarzyło, żeby po wymianie szprychy nie centrowali koła. Przecież tę nową szprychę trzeba naciągnąć. Żeby to dobrze zrobić potrzebne jest centrowanie.

Marek

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 12 Kwi 2018, 12:12 »
Koło powinno zostać wycentrowane przez serwis.
Chyba, że się nie dało, bo szprycha miała nieodpowiednią długość. W takim wypadku powinni do Ciebie zadzwonić i zapytać czy mogą dać swoją szprychę.
Chyba, że nie mieli i woleli nie drążyć tematu dla świętego spokoju.
Przed własnoręcznym centrowaniem należałoby się upewnić co do tej nieszczęsnej długości, czyli zajrzeć pod opaskę.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 12 Kwi 2018, 12:53 »
No wlasnie, na chlopski rozum tez mi sie wydaje ze powinni wycentrowac kolo po wymienie w sumie dwoch szprych ;/
ale jakis koles mlody nie wiedzial chyba zbytnio co robi;/

OK, bede kombinowac :)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna xsadusx

• Miasto: Czaple
  • Na forum od: 23.12.2016
« 12 Kwi 2018, 15:41 »
Bez kombinacji oddaj raz jeszcze do serwisu by wycentrowali. Samodzielne centrowanie bez sprzętu skończy się rozcentrowaniem.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 12 Kwi 2018, 17:08 »
Tu jest wyjaśnione (rysunek) w którą stronę kręcić.
https://roweroweporady.pl/centrowanie-kola-rowerowego/

Centrowanie "bicia bocznego" jest stosunkowo łatwe, można używać klocków hamulcowych jako wskaźników.
Zacząłbym od tej zerwanej/wymienionej szprychy.
To tylko mieszczuch, możesz sie pobawić :)

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
« 12 Kwi 2018, 17:52 »
Masz narzędzia, działaj. Do mieszczucha nie musi być idealne. Na pewno się uda jak nie za pierwszym podejściem to za drugim to nic trudnego tylko troszkę cierpliwości. Kolejna wizyta w tym serwisie to pewnie koszt nowego koła :o
Kierunek kręcenia nyplem jest dla mnie trudny do złapania a pomyłki są bardzo irytujące. Niezłym pomysłem jest oznaczenie sobie strony w którą odkręcasz/ dokręcasz w jakiś sposób. Zanim zaczniesz kręcić zobacz palcami czy któreś szprychy nie są wyraźnie luźne i dociągnij jeśli takie znajdziesz. Raczej nie robi się nigdy tak żeby dokręcać szprychy tylko z jednej strony koła(kaseta / bez kasety) bo wtedy przyciągniesz obręcz bliżej w stronę piasty, jeśli po jednej stronie przykręcasz o ćwierć obrotu to po drugiej odkręcasz i obręcz powinna wędrować prawo / lewo i pozostać miej więcej na tym samym poziomie góra / dół.  Tu jest świetny poradnik, co ja będę sobie język strzępił:
http://www.sheldonbrown.com/wheelbuild.html

Trochę niżej w tekście jest pokazane jak z gumki i linijki zrobić centrownicę. Podobnie na boki można coś przyczepić na gumkach, przy centrowaniu w klockach słabo widać ile one są od obręczy (ale też się da)

Ps. Jeśli koło jest stare to niektóre/ wszystkie nyple mogą nie chcieć się kręcić, możesz wtedy spróbować dać im troszkę rzadkiego oleju na gwint i tam gdzie wchodzą w dziurkę w obręczy.
Czasami niektóre nyple stawiają duży opór pomimo że szprycha nie jest jakaś super naciągnięta.
Zawsze dokładnie wkładaj klucz na nypel łatwo jest je objechać jak się śpieszysz albo masz źle pasujący kluczyk. Jak objedziesz to trzeba go jakoś wykręcić i wymienić można liczyć obroty odkręcając i przykręcić tyle samo, wtedy jest mniej roboty.

Dasz radę
« Ostatnia zmiana: 12 Kwi 2018, 18:32 Pumpernikiel »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum