Autor Wątek: Termos  (Przeczytany 126880 razy)

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
Termos
« 22 Lut 2010, 18:02 »
Czy używa ktoś termosu dwustronnego? Sprawdzałam w internecie, ale znalazłam tylko opcję 2x600ml. Dla mnie to za dużo. A fajnie jest mieć na całodniowej wycieczce zarówno herbatkę, jak i kawę. :)

Offline zegarynka

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 14.02.2010
Termos
« 22 Lut 2010, 22:20 »
że takie cuda robią to nawet nie wiedziałam :P ale myślę że ciekawa rzecz :)

Offline Kobieta anja

• Miasto: Żory / Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2009
    • http://picasaweb.google.pl/ania.jaskulska
Termos
« 22 Lut 2010, 22:25 »
To nie lepiej może dwa mniejsze termosy?

Offline jasiomlc

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2009
Termos
« 22 Lut 2010, 22:29 »
Cytat: "anja"
To nie lepiej może dwa mniejsze termosy?

Heh, to samo chciałem napisać :)
Któregoś dnia rzucę to wszystko i pojadę rano niby po chleb

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
Termos
« 23 Lut 2010, 20:36 »
Eeeee, herbata  :shock:  Nieeee. Za to kawa to ze 2 litry. Tak że problem mi odpada.  
Pierwszy raz słyszę że takie dwustronne termosy są.
 :roll:
Ciekawe nawet to byłoby. Z jednej strony procenty a z drugiej lód co by się nie mieszało za szybko.
 :mrgreen:
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
Termos
« 23 Lut 2010, 20:45 »
Pierwsze słyszę o takich termosach więc zapytałem googla i to co się ukazało moim oczom wygląda ciekawie, ale nie wyglądaja te termosy na porządne. Wydaje mi się, że za 30-40zł to nie da się kupić dobrego termosu, a termos który nie potrafi długo utrzymać temperatury mija się z celem.

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
Termos
« 23 Lut 2010, 21:02 »
Cytat: "atlochowski"
Pierwsze słyszę o takich termosach więc zapytałem googla i to co się ukazało moim oczom wygląda ciekawie, ale nie wyglądaja te termosy na porządne. Wydaje mi się, że za 30-40zł to nie da się kupić dobrego termosu, a termos który nie potrafi długo utrzymać temperatury mija się z celem.

Dokładnie!
Mam termos FN i jestem z niego zadowolona.
Pozostaje w takim razie opcja dwóch termosów. :(

Offline Mężczyzna Kosiek

• Miasto: opolskie
  • Na forum od: 24.07.2010
Odp: Termos
« 24 Paź 2011, 23:50 »
Czy wozicie termosy w koszyku na bidon? Wiem, że choćby na Allegro można znaleźć termosy, które mogłyby pasować do koszyka, ale chciałbym poznać Waszą opinię/zdanie. Czy polecacie jakieś konkretne modele?
Idzie zima, więc czas pomyśleć o jakimś rozwiązaniu  ;)

"Odniosłem zarazem wrażenie, że gdy los złączy nas nierozerwalnie na wiele lat z rzeczą, rzecz ta przestaje być przedmiotem martwym i wydaje się nam, że żyje myśli i odczuwa."

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 24 Paź 2011, 23:54 »
Lepiej termos opatulić w sweterek i schować do małej sakwy. przy takiej jeździe w koszyku po pół godzinie będziesz miał zimna herbatkę

Offline Mężczyzna Kosiek

« 25 Paź 2011, 00:38 »
Hm... W sumie racja, ale jak to w życiu zawsze jest jakieś "ale"  ;)
W ubiegłym roku wybierałem się na zimowe wycieczki, pozbawiony jakiegokolwiek choćby bidonu i nie przeszkadzało mi to w ogóle. W tym sezonie chciałem po prostu nieco dopracować swoje zimowe wyjazdy. Mówię tutaj o krótszych 20-30 kilometrowych wyjazdach bez sakw, czy choćby nawet plecaka. Wydaje mi się, że jak dla mnie taki termos w koszyku nie stanowiłby raczej żadnego problemu (choć oczywiście żadnej pewności nie mam, bo nigdy tak nie jeździłem).

"Odniosłem zarazem wrażenie, że gdy los złączy nas nierozerwalnie na wiele lat z rzeczą, rzecz ta przestaje być przedmiotem martwym i wydaje się nam, że żyje myśli i odczuwa."

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 25 Paź 2011, 00:45 »
Duży termos do sakwy i po problemie ;) I tak musisz wziąć coś ciepłego do ubrania (nawet jeśli nie planujesz postojów, to w razie awarii MUSISZ coś  na siebie włożyć).
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 25 Paź 2011, 06:23 »
Lepiej termos opatulić w sweterek i schować do małej sakwy. przy takiej jeździe w koszyku po pół godzinie będziesz miał zimna herbatkę
Moim zdaniem przesadzasz. Jeśli termos jest termosem, to różnica między wożeniem go w koszyku, a w osłonie powinna być minimalna. Ale oczywiście każdy termos puszcza ciepło więcej lub mniej, dlatego im gorszy termos, tym różnica ta będzie większa. Ale przy wycieczkach 1-2 godzinnych i dobrym termosie powinna być niezauważalna.

Duży termos do sakwy i po problemie :wink: I tak musisz wziąć coś ciepłego do ubrania (nawet jeśli nie planujesz postojów, to w razie awarii MUSISZ coś  na siebie włożyć).

I to jest fakt. Odradzam wycieczki przy mrozach bez jakiegokolwiek bagażu. Musisz mieć co na siebie włożyć w razie złapania gumy albo odpukać jakiejś poważniejszej awarii. Inaczej ryzykujesz hipotermię i wzywanie pomocy nawet w bliskości miasta. A nie możesz tego wieźć na sobie z przyczyn oczywistych (zapocenie i tym szybsza hipotermia w razie przymusowego postoju).
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 25 Paź 2011, 08:17 »
dobry termos to podstawa, w moim przypadku sprawdził się i sprawdza się dalej salewa i fjord nansen, do tego mam koszyk na 1.5 litrowe butelki na lato a mogę też dawać  tam termos. Zabezpieczam gumą i tyle. Nawet w zimę utrzymuje długo gorącą herbatę, aż sam się dziwię. Jak mam więcej rzeczy i mam sakwę z tyłu to do sakwy wkładam. Ale gorąca herbata u mnie to podstawa przez cały rok, jestem "herbaciarz".

Offline Mężczyzna Kosiek

« 25 Paź 2011, 17:41 »
Dziękuję za odpowiedzi i sugestie  ;)
A czy moglibyście polecić jakieś konkretne modele których używacie?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 25 Paź 2011, 17:52 »
ja kupiłem bidon termiczny Zefala, i przy -5 stopniach, woda była ciepła przez godzinę, a po dwóch godzinach jeszcze nie była lodowata :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum