Autor Wątek: Termos  (Przeczytany 119223 razy)

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
Odp: Termos
« 25 Paź 2011, 19:13 »
Wax, ten Zefal to jakiś z metalu czy plastik co  ma wkładkę z pianki?

Mój działa na zbliżonej zasadzie: wlewam gorące,żeby później lodowatego nie pić,ale temperaturę to traci bardzo szybko

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 25 Paź 2011, 23:58 »
ja kupiłem bidon termiczny Zefala, i przy -5 stopniach, woda była ciepła przez godzinę, a po dwóch godzinach jeszcze nie była lodowata :P
A ten, który kupiłeś mi... cieknie spod zakrętki :(
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 26 Paź 2011, 12:24 »
Hose, plastik.
http://ultrabike-sklep.pl/p/10/112/bidon-termiczny-zefal-arctica-zolty-bidony-akcesoria.html

Aard, co poradzę... może przy niższych temperaturach się uszczelni jakoś :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna salek

• Miasto: Górki
  • Na forum od: 29.08.2011
« 26 Paź 2011, 12:31 »
Aard, co poradzę...

silikon podobno uszczelnia ;)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 3 Lis 2011, 20:44 »
ja osobiście kupiłem 1 litrowy termos Primusa, i szczerze mówiąc,  yoshko , przesadziłeś z tym chłodzeniem :P generalnie nieosłonionego używam przy wędrówkach w górach, powiem tak, przykładowo w kwietniu w karkonoszach, gdzie leżało w wyższych partiach gór na tyle śniegu, że nie widać było szlaku, i były takie zawieje, że nie widać było niczego (na dowód mam zdjęcia), Primus zalany w ok. 5 rano zanim wsiadłem w PKS do bodajże Karpacza, nie schłodził się znacząco do jego opróżnienia, tzn. woda była na tyle gorąca, że trzeba było "chuchać" przed wypiciem :)
Generalnie 12 godzin bez problemu z utrzymaniem wrzątku, wg producenta "temperatura wlanego wrzątku (95°C) po 24 godzinach obniża się zaledwie do 52°C!", ale to proszę traktować z przymrużeniem oka, chociaż! myślę, że z 40*C ma, ponieważ woda była cieplejsza niż temp. ciała :) Ale wydatek już niemały.
Poza tym, nie wiem jak reszta, ale ja nie jestem entuzjastą robienia kawy czy to herbaty bezpośrednio w termosie. Śmierdzi. albo, pachnie inaczej, niż trzeba :D Poza tym koronną kwestią jest zalanie termosu ciepłą(gorącą) wodą przed samym "rzeczywistym" zalaniem go, tak, aby ogrzać ścianki (lub schłodzić przed wlaniem zimnego napoju).
pozdrawiam :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 3 Lis 2011, 20:47 »
Trzymałeś termos w koszyku na bidon podczas jazdy rowerem, bo o takie warunki chłodzenia mi chodziło?! :)

Niedawno brałem herbatkę w termosie i w (temp. 7 stopni) sakwie utrzymał ciepłotę do samego końca czyli od zalania o 5ej (2 godziny w pociągu) i jazda do 15ej
« Ostatnia zmiana: 3 Lis 2011, 20:49 yoshko »

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 3 Lis 2011, 20:48 »
Generalnie 12 godzin bez problemu z utrzymaniem wrzątku, wg producenta "temperatura wlanego wrzątku (95°C) po 24 godzinach obniża się zaledwie do 52°C!", ale to proszę traktować z przymrużeniem oka, chociaż! myślę, że z 40*C ma, ponieważ woda była cieplejsza niż temp. ciała

A ja myślę, że te dane mogą być prawdziwe pod warunkiem, że przez ten czas nie otworzysz termosu, nie mówiąc o częściowym opróżnieniu. Bo jeśli to zrobisz, to będzie oczywiście stygło szybciej. Pozostaje kwestia, po co Ci wówczas termos? :lol:
I tu jest właśnie pies pogrzebany. Tego typu dane, nawet jeśli prawdziwe, są kompletnie bezużyteczne przy praktycznym użytkowaniu.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 3 Lis 2011, 21:07 »
nie jeździłem z termosem w koszyku przy temperaturach ~0*C, a przy ok 25*C, generalnie jestem pasjonatem ciepłego na ciepłe dni :) dlatego słuszniejszym wydało mi się porównanie wyników przy niższej temperaturze, bo wątpię, żeby odczuwalna temp. dla termosu przy temp. otoczenia 25*C podczas jazdy była niższa niż 0*C :) Użyłem większej skrajności do opisu...

Offline Mężczyzna roweras

• Nabijacz kilometrów :)
  • Miasto: Szczekociny
  • Na forum od: 01.09.2011
« 4 Lis 2011, 20:26 »
Pierwsze słyszę, że takie termosy w ogóle są :) Dlaczego herbata niedobra?My ją zabieramy :) Ale w butelkach :) 3 po 330 ml. 2 gorące, a 1 zimna do mieszania. I kubki :D

No bo z gwinta się nie pije :P

A w ustach herbaty nie pomieszam :D Nie wleję sobie najpierw gorącej, potem zimnej :D

oszej, też jestem tego pasjonatem :)

Czy ten post został napisany zrozumiale i poprawnie? :D
« Ostatnia zmiana: 4 Lis 2011, 20:32 roweras »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 4 Lis 2011, 20:37 »
wątpię, żeby odczuwalna temp. dla termosu przy temp. otoczenia 25*C podczas jazdy była niższa niż 0*C :)
Aż tak się zaprzyjaźniłeś z termosem, że się martwisz jak on odczuwa temperaturę otoczenia?  :o

A na poważnie to ni cholery nie rozumiem, o co chodzi w tym kawałku.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 4 Lis 2011, 20:43 »
Czy ten post został napisany zrozumiale i poprawnie? :D
Lepiej, ale tylko trochę. A konkretnie:
Pierwsze słyszę, że takie termosy w ogóle są :)
"Takie" to znaczy jakie? Nie wiadomo do czego się odnosisz.

Ale czego jesteś pasjonatem? Bo oszej się nie zdradził z pasją, a Ty masz taką samą  ;)

Tak mi się rzuciło w oczy.

Offline Mężczyzna Kikuchiyo

• Miasto: wlkp
  • Na forum od: 16.03.2011
« 4 Lis 2011, 22:32 »
roweras - trochę pobędziesz na tym forum, dzięki ludziom stąd nauczysz się poprawnie pisać, a za jakiś czas jeszcze sam będziesz innych poprawiał :)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 5 Lis 2011, 09:32 »
Cytat: roweras w Wczoraj o 20:26

Ale czego jesteś pasjonatem? Bo oszej się nie zdradził z pasją, a Ty masz taką samą  :wink:

Zdradził się przecież:
jestem pasjonatem ciepłego na ciepłe dni

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 5 Lis 2011, 09:42 »
Samo pojęcie temperatury odczuwalnej denerwuje mnie mocno. Ale nawet jeżeli już się z tym jakoś pogodzimy, to dotyczy ono organizmów żywych, czujących, posiadających układ nerwowy, wytwarzających i oddających ciepło, zdolnych czasem do wytwarzania potu na skórze...itd,itp.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 5 Lis 2011, 10:21 »
Ale czego jesteś pasjonatem? Bo oszej się nie zdradził z pasją, a Ty masz taką samą  :wink:

Zdradził się przecież:
jestem pasjonatem ciepłego na ciepłe dni
No tak... Czas się walnąć w piersi (buch!).
Poległem na czytaniu ze zrozumieniem.  :(

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum