Autor Wątek: Termos  (Przeczytany 119224 razy)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Odp: Termos
« 7 Lis 2011, 20:02 »
ok, powiedzmy, że temperatura odczuwalna to niezbyt dobre określenie.
Chodziło mi tylko o to, że chodząc w górach przy temp. otoczenia około 0*C ZEWNĘTRZNA ścianka termosu będzie miała niższą temperaturę, anizeli w przypadku jazdy rowerem - termos w koszyku przy temperaturze otoczenia ok. 20-25*C.
Myślę, że to czepianie się to chyba sztuka dla sztuki...

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 7 Lis 2011, 20:05 »
Czemu miałoby służyć to porównanie? :)
Skoro w pierwszym przypadku temperatura otoczenia miałaby wynosić 0 stopni to i na rowerze by tez tak musiało być i wtedy można by porównać jak szybko w porównaniu z wędrówką pieszą stygnie herbata w koszyku. :)

Offline Mężczyzna oszej

« 7 Lis 2011, 20:07 »
Trzymałeś termos w koszyku na bidon podczas jazdy rowerem, bo o takie warunki chłodzenia mi chodziło?! :)

jeśli termos utrzymał w/w parametry w gorszych warunkach, utrzyma je i w wyższych, temu właśnie miało to służyć...

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 7 Lis 2011, 20:08 »
Chodzi mi o jeszcze gorsze warunki czyli termos na zewnątrz roweru w koszyku. :)

Offline Mężczyzna oszej

« 7 Lis 2011, 20:10 »
ale jaka temperatura otoczenia dla w/w warunków? 0*C? czy 20*C...?

bo jeśli 0*C i koszyk, to przepraszam i zwracam wszystkim honor - upierałem się przy swoim dla warunków:  20*C + koszyk + rower > 0*C + plecak + piechur
« Ostatnia zmiana: 7 Lis 2011, 20:12 oszej »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 7 Lis 2011, 20:14 »
Stałe warunki 0 stopni :)

Offline Mężczyzna oszej

« 7 Lis 2011, 20:14 »
no to w takich warunkach nie jeździłem z termosem w koszyku, przepraszam :(

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 22 Mar 2012, 19:35 »
Czy moglibyście wpisać jakich termosów używacie i kilka słów jak się sprawuje, ile trzyma, czy wozicie wrzątek, kawę, herbatę itp. Właśnie kupuję termos i nie wiem czy warto wydać 100zł na Primusa, czy zadowolić się czymś za 40-50 zł np. Tatonka. Czy istnieje jakaś realna różnica pomiędzy tymi termosami?

Edit: I jaki korek lepszy, zwykły zakręcany, czy jakieś patenty typu One Touch, Quick Stopper
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna oszej

« 22 Mar 2012, 19:39 »
Ja mam Primusa, wcześniej o tym pisałem, 1 litr, trzyma powiedzmy od niecałych 100*C (wrzątek) - po 24h ok 40-50*C, trzymany w plecaku na zewnątrz w górach przy temp 0-12(15) *C,
jeśli chodzi o szybsze konsumowaine - po 6h ok 80*C - nie mogę tego dokładnei zmierzyć, bo nie mam takiej termopary, ale muszę sporo się nadmuchać, żeby wypić choć troszeńkę. Zalewam tylko i wyłącznie wodą, żadnych herbat, kaw, to robię na bieżąco. I tylko korek wkręcany, nie żadne typu "push", choć ten w Primusie nie przecieka :)
Jest wykres na stronie Primusa, i o dziwo trzyma się tej krzywej producenta.
Wcześneij różne termosy, w cenach do 40zł (max 12E) - beznadzieja, nazywaliśmy to "chińskie g...o", bo tyle było warte :)
Zaraz podeślę charakterystykę.

edit:
http://8a.pl/katalog/PRIMUSFamilyOutdoor2012.pdf
strona 43

Ja ostatnio kupowałem we Wrocławiu dla znajomej (a Ona dla swojego chłopaka) - zapłaciłem 92 zł chyba, za litrówkę, jak coś, bywam w Poznaniu - mogę kupić i przywieźć :)
e2: No, niestety, w tym momencie wychodzi 104 zł z groszem :(

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 22 Mar 2012, 19:54 »
Tatonka z tego co mi wiadomo jest bardzo ceniona, ja sam chciałem mieć, ale trafiłem na termos firmy Rockland w promocji i sprawuje się bardzo dobrze, są tanio na allegro.

Gdy brałem go do sakwy zimą przy niewielkich mrozach, to jak kończyłem herbatę, była jeszcze gorąca na tyle, że chłodziłem śniegiem, mam litrowy.

Jak kupowałem trzy miesiące temu, to przebrnąłem przez forum NGT, jak masz wątpliwości, to możesz poszukać.

I tylko korek wkręcany, nie żadne typu "push"

Nie przesadzajmy, takie korki też się sprawdzają, np. w moim mam właśnie "push".

Offline Mężczyzna oszej

« 22 Mar 2012, 19:56 »
Nie przesadzam, mówię o tym, co korzystałem. Z ilu termosów korzystałeś? Bo ja z 6-7 tanich, i z 1 dobrego, i tanie wyobraź sobie, że w większości przeciekały, i musiałem zadbać o to, żeby nie wrzucić ich do "góry nogami".. To są fakty.

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
« 22 Mar 2012, 19:57 »
test termosów: http://tubylismy.pl/magazyn/artykuly/22-bylo-sobie-8-najlepszych-termosow

ja mam zamiar sobie kupić termite warhead
« Ostatnia zmiana: 22 Mar 2012, 22:30 maciekkk »

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
« 22 Mar 2012, 20:08 »
Ja również do Primusa nie mogę mieć żadnych zarzutów. Dodam jedynie, że mój jest bardziej eksploatowany niż Oszeja, i ma trochę zadrapań na zewnętrznej ściance, ale w ogóle nie wpłynęło to na jakość trzymania temperatury, a mi się nawet podoba, że widać po nim, że nie leży tylko w szafie. Często zalewamy wrzątkiem termos rano, a wieczorem robimy z tego chińszczyznę. Za to nasz kolega Primusa "nie lubi". Dostał go w prezencie od dziewczyny, i kiedy otworzył po nastu godzinach....niestety się oparzył :D
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 22 Mar 2012, 20:46 »
Oszej, może przeciekały bo były tanie? Korki wciskane robią też renomowane firmy i ich termosy, zgodnie z opiniami użytkowników wspomnianego przeze mnie NGT, działają dobrze. Np. Salewa, Fjord Nansen i wspomniany Warhead mają wciskane, a Esbit i Primus do niektórych termosów dają dwa korki - zwykły i naciskany.

Tak jeszcze odnośnie renomy firmy: testy robione na NGT pokazywały, że "średnia półka" miewa takie same parametry, jak najwyższa, oczywiście poza parametrami cenowymi. Niestety, tamtejsze wątki termosowe są tak nieuporządkowane, że dotarcie w nich do konkretnych informacji wymaga sporego zaparcia ;)

Offline Mężczyzna oszej

« 22 Mar 2012, 21:48 »
No okej, ale ja napisałem, że używam wkręcanego korka, bo po prostu przestałem ufać wciskanym. Używałem, testowałem Primusowski "push" i było okej, był dobrze wykonany, nic nie przeciekło. Za to powiedzmy zdecydowana większość wkręcanych nie przecieknie, a jeśli porównać wszystkie termosy świata, to zdecydowana większość pushów przecieknie. Poza tym nie przesadzajmy, esbit, czy nawet salewa nie kosztuje 40 zł :) A na tym opierałem swoje argumenty, wyraźnie pisząc, jaki był koszt zakupu tych tańszych..
Poza tym im mniejszy termos, tym gorzej trzyma..

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum