Autor Wątek: Błędy OSM  (Przeczytany 679 razy)

RDK

• Gość
Błędy OSM
« 16 Kwi 2018, 21:58 »
Zdarzyło mi się dostrzec drobną niezgodność mapy z rzeczywistością. Gdyby ktoś jechał w tamte strony i nie chciał się zdziwić, albo miał czas, chęci, i umiał poprawiać te mapy, albo w ostateczności dopisać sobie punkty za poprawioną treść (jeśli w ogóle coś takiego ma miejsce :) ), to tu wrzucam zaobserwowaną nieścisłość.

Czerwone - obszar zabudowany/ogrodzony oznaczony jako przejezdny
Niebieski - grunty, szuter, którego na mapie brak
Jasnoniebieski - wydeptana ścieżka

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Odp: Błędy OSM
« 16 Kwi 2018, 22:08 »
Poprawione.

Ale wiesz, że gdybyś zainstalował JOSM, to po chwili treningu narysowałbyś to szybciej niż na powyższym obrazku? ;)

RDK

• Gość
« 16 Kwi 2018, 22:37 »
Nie wiem (jeszcze?) :D Trening z chęcią, ale póki co to jednostkowy przypadek, a póki co sama rzeźba opisów zżera mi większość wolnego czasu.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 17 Kwi 2018, 00:42 »
Czy usuwanie takich błędów wymaga czyjejś tam akceptacji? Jak sobie radzą z wandalizmem?

Sam bym parę nieistniejących szlaków usunął, ale wiem że ktoś je tam celowo wrzucił, bo uważa że one istnieją.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 17 Kwi 2018, 01:21 »
Akceptacji nie wymaga, edytujesz jak w Wikipedii. Podobnie działa walka z wandalizmem — sporo aktywnych autorów patroluje "swoje" okolice. Rodzi to podobne problemy, gdy jakiś bezrobotny maniak, który 24h siedzi online, narzuca swoją wersję na dzielni. Ale generalny bilans jest na plus.

W każdym commicie powinieneś podawać źródło. Nazwę serwisu, jeśli skopiowałeś z innej mapy, lub "survey" jeśli wiedza pochodzi z wizyty w terenie. W tym ostatnim przypadku raczej przyjmuje się że jest to lepsze odzwierciedlenie stanu faktycznego niż np. na podstawie zdjęć satelitarnych.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum