Autor Wątek: Podróż rowerowa znad Bałtyku do Szanghaju: jak najlepiej śledzić trasę  (Przeczytany 1159 razy)

Offline Mężczyzna phonical

• Miasto: Świecie
  • Na forum od: 21.04.2018
Witajcie !

Niemal dokładnie za miesiąc wyruszam w podróż znad polskiego Bałtyku do Szanghaju w Chinach. Zawsze w swoich wyprawach wykorzystywałem wyłącznie mapy papierowe i tak będzie i tym razem, ale oprócz tego chciałbym mieć ze sobą urządzenie, które mogłoby śledzić moją trasę, tak aby na koniec otrzymać czytelny ślad przejechanego odcinka.

W tym celu zrobiłem spore rozeznanie, ale już widzę, że można się zagubić w mnogości wszelkich opcji, tym bardziej, że nigdy nie korzystałem z gps-u nawet na małych trasach krajowych.

Generalnie nie będę miał zbyt wielu okazji na ładowanie sprzętu, więc bateria jest tu istotną sprawą.

Póki co myślałem nad lokalizatorem SPOT2 lub nawigacją Garmin eTrax20, ale są tu z pewnością bardziej doświadczone osoby, więc proszę o pomoc.

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
Polecam ten logger. Ma bardzo długi czas pracy na baterii i dobrze zapisuje ślad.
Ps. Szerokości na trasie życzę  :icon_smile:

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Póki co myślałem nad lokalizatorem SPOT2 lub nawigacją Garmin eTrax20, ale są tu z pewnością bardziej doświadczone osoby, więc proszę o pomoc.
To są urządzenia do czego innego. Pierwsze to abonament, który pozwala na bieżącą publikację swojej pozycji. Drugie umożliwi zebranie bardzo precyzyjnego śladu, który musisz już sam wysłać do internetu. Poza tym, to całkiem przyzwoita nawigacja.

Mapy papierowe Azji, które można dostać w Europie, mają raczej mizerną jakość (nieistniejące miejscowości i drogi). Każda mapa oparta na OSM przebija ich aktualność. Wiem coś o tym :)

My home is where my bike is.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Polecam ten logger. Ma bardzo długi czas pracy na baterii i dobrze zapisuje ślad.

20 godzin szału nie robi, chyba że można tanio dokupić do niego wtorek baterii  :)

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
Są specjalne urządzenia, które jedyne co robią to nagrywają ślad. Nie mają ekranu, długo działają.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Gdzieś czytałem, że SPOT wyciąga miesiąc pracy na bateriach przy standardowym raportowaniu pozycji (co 10 minut). Jak wyciągnąć tą informację potem do celów dziennika to niestety nie wiem. Serwis wysyła maila z pozycją, ale chyba tylko po naciśnięciu przez nas guzika OK.

Tak jak pisze globalbus, eTrex to fajna nawigacja. Jeśli nie zależy Ci na raportowaniu Twojej pozycji na bieżąco i chcesz skorzystać z wgranych map to dodatkowo zyskasz naprawdę szczegółowy ślad. Potem tylko sam będziesz musiał zdecydować co zrobić z tymi setkami plików (backapuj je co jakiś czas:).

eTrex20 na zwykłych bateriach (2 sztuki) z biedronki wyciągał mi lekko 4 dni jazdy (wyłączałem na postojach). W Twoim wypadku chyba zdecydowałbym się na jakieś akumulatorki. Choć ładowarka do tego też waży swoje ...

Offline Mężczyzna phonical

• Miasto: Świecie
  • Na forum od: 21.04.2018
Dziękuję Wam za wszystkie podpowiedzi. Chyba jednak SPOT wygrywa tutaj, przede wszystkim pod względem żywotności baterii.

Pozdrawiam !

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum