Autor Wątek: Wiosna w Czechach  (Przeczytany 1307 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiosna w Czechach
« 23 Kwi 2018, 14:01 »
Zapraszam na fotki i krótką relację z 4-dniowej intensywnej trasy do Czech. Pogoda perfekcyjna, w takich warunkach w każdym rejonie jeździ się świetnie, a co dopiero w Czechach  :P

Krótkie relacje:
http://wilk.bikestats.pl/1665499,Czechy-1.html
http://wilk.bikestats.pl/1665502,Czechy-2.html
http://wilk.bikestats.pl/1665504,Czechy-3.html
http://wilk.bikestats.pl/1665507,Czechy-4.html

Zdjęcia z całego wyjazdu:
https://photos.app.goo.gl/3FGFRsL9sA1Kf9kl1

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Odp: Wiosna w Czechach
« 23 Kwi 2018, 17:01 »
Fajna wycieczka, też mi chodziła po głowie podobna trasa. W sumie jeździłeś po moim terenie. Trzeba było wyjechać na Kocierz, tam jest zajazd, sauny, spa takie, a nie w krzakach spać, gdzieś pod wyciągiem. :)

ps. Stary i Nowy Jićin to nie jest ten Jićin od Rumcajsa. Jest jeszcze trzeci, na zachodzie, niedaleko Hradec Kralowe. ;)

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 23 Kwi 2018, 20:08 »
Widzę po stacji że powrocik z Bystrzycy Kłodzkiej ;)
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Kwi 2018, 20:25 »
Fajna wycieczka, też mi chodziła po głowie podobna trasa. W sumie jeździłeś po moim terenie. Trzeba było wyjechać na Kocierz, tam jest zajazd, sauny, spa takie, a nie w krzakach spać, gdzieś pod wyciągiem. :)
Miejscówka była pierwsza klasa, ileś zająców widziałem (coraz rzadszych w Polsce), tak więc za spa nie tęskniłem  :P

ps. Stary i Nowy Jićin to nie jest ten Jićin od Rumcajsa. Jest jeszcze trzeci, na zachodzie, niedaleko Hradec Kralowe. ;)

Ale symbolika miła sercu  ;)
Widzę po stacji że powrocik z Bystrzycy Kłodzkiej ;)

Kapitalna ta stacyjka, tym bardziej przy odjeździe o 5 rano, gdy powoli zaczynało dnieć, takich dworców już w Polsce prawie nie ma... Ekstra położona, do tego w lesie po drugiej stronie odbywał się wielki poranny koncert ptaków, tak więc klimat niesamowity.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 23 Kwi 2018, 20:47 »
Marek kombinuje na majówkę jakąś trasę po Czechach  i może Twoja lektura Go natchnie przy planowaniu. Ładnie miałeś po drodze.

Offline średni

« 24 Kwi 2018, 01:13 »
Po drugiej stronie powyżej stacji znajduje się Park św.Floriana,w którym jest pięknie położony basen pełnowymiarowy ;) z super widokiem na miasto:

"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 24 Kwi 2018, 06:05 »
Ciekawa trasa z udaną pogodą, mam w planach w tym roku przejechać ze stolicy do Staszowa, być może będę się posiłkował trasą z dwóch pierwszych dni Twojej wycieczki, pozdrawiam.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 24 Kwi 2018, 08:25 »
Po drugiej stronie powyżej stacji znajduje się Park św.Floriana,w którym jest pięknie położony basen pełnowymiarowy ;) z super widokiem na miasto:

Lata 70-te.
Już wtedy cykałes fotki? :)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 24 Kwi 2018, 08:50 »
Komórą.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 24 Kwi 2018, 20:54 »
Fajny wypad.  :) Czechy, na rower, rzeczywiście są pierwszorzędne. Na rower szosowy też. Mają trzy niezaprzeczalne zalety -
1.mnóstwo dróg o mniejszym ruchu, z dobrymi asfaltami, do czego dochodzi sporo odcinków cyklostezek, z nowym asfaltem i zamkniętych dla ruchu
2. Kultura jazdy jest w Czechach, taka jak na zachodzie, czyli bardzo wysoka. Z Polską nie ma co porównywać.
3. Bardzo łatwo o miejsce na nocleg pod namiotem. Nigdy nie miałem z tym problemu w Czechach. Wystarczy zjechać w jakąś polną drogę, czy wjechać do lasu i już. Szczególnie na niekończących się pagórkach, obok pastwisk bywa fajnie. Często znajdują się miejsca w piękną panoramą okolicy.

No a sam kraj bardzo urokliwy, z taką przyjemną, sielankową atmosferą.  :)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 24 Kwi 2018, 22:01 »
Po drugiej stronie powyżej stacji znajduje się Park św.Floriana,w którym jest pięknie położony basen pełnowymiarowy ;) z super widokiem na miasto

Co tam dokładnie jest po drugiej stronie nie widziałem - bo było ciemno ;). Ale na pewno był pas drzew w których o świcie odbywał się prawdziwy ptasi koncert, miało to mnóstwo klimatu  :)

Fajny wypad.  :) Czechy, na rower, rzeczywiście są pierwszorzędne. Na rower szosowy też. Mają trzy niezaprzeczalne zalety -
1.mnóstwo dróg o mniejszym ruchu, z dobrymi asfaltami, do czego dochodzi sporo odcinków cyklostezek, z nowym asfaltem i zamkniętych dla ruchu
2. Kultura jazdy jest w Czechach, taka jak na zachodzie, czyli bardzo wysoka. Z Polską nie ma co porównywać.
3. Bardzo łatwo o miejsce na nocleg pod namiotem. Nigdy nie miałem z tym problemu w Czechach. Wystarczy zjechać w jakąś polną drogę, czy wjechać do lasu i już. Szczególnie na niekończących się pagórkach, obok pastwisk bywa fajnie. Często znajdują się miejsca w piękną panoramą okolicy.

No a sam kraj bardzo urokliwy, z taką przyjemną, sielankową atmosferą.  :)

Nie inaczej, na rower to ekstra kraj, z sąsiadów Polski myślę, że najciekawszy, tak jak napisałem w relacji dla mnie to takie Włochy lub Francja Europy Wschodniej. Tyle, że trzeba pamiętać, że na rower to kraj bardzo wymagający, podjazdów całe masy, w sporej części kraju właściwie nie ma odcinków płaskich, dla mnie i dla paru znajomych nawet określenie "czechy" stało się synonimem takiego terenu w innych częściach świata, potrafi to dać w kość mocno, trzeba się solidnie napracować by tego kraju posmakować  :P

Offline średni

« 24 Kwi 2018, 22:36 »
Lata 70-te.
Już wtedy cykałes fotki? :)
No ba,nawet już w tych latach dupę tam moczyłem :P

Tak Michał wypad pierwszorzędny i tak jak pisze Żubr to trzeba Czechom przyznać że nawet w lesie mają lepsze ścieżki jak u nas na drogach ,a i zjeść po drodze można prawie w każdej wiosce,i naprawdę mają masę fajnych podjazdów.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwi 2018, 22:41 średni »
"Góry Uczą Pokory"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 24 Kwi 2018, 22:47 »
Tak Michał wypad pierwszorzędny i tak jak pisze Żubr to trzeba Czechom przyznać że nawet w lesie mają lepsze ścieżki jak u nas na drogach ,a i zjeść po drodze można prawie w każdej wiosce,i naprawdę mają masę fajnych podjazdów.

W Polsce też już są dużo lepsze drogi, w części województw nie ustępujące czeskim, to zależy od rejonu kraju, mazowieckie drogi są porównywalne z czeskimi, choć dolnośląskie już na pewno nie  ;). Pod Pradziadem tak się załatwiłem, jechałem drogą o dobrej nawierzchni, zamyśliłem się nie patrząc na drogę - i nagle łup oraz oczywiście snejk  ;). Ni z tego ni z owego na środku dobrej drogi pojawił się duży krater, tak więc i u nich różnie bywa

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 24 Kwi 2018, 23:53 »
Miejscówka była pierwsza klasa, ileś zająców widziałem (coraz rzadszych w Polsce), tak więc za spa nie tęskniłem

Nie wiem jak to generalnie w Polsce wygląda, ale na Dolnym Śląsku zajęcy jest coraz więcej. Więcej, bo na parę lat zniknęły w zasadzie całkowicie, a teraz kilka sztuk każdego roku widuję.

Po drugiej stronie powyżej stacji znajduje się Park św.Floriana,w którym jest pięknie położony basen pełnowymiarowy  z super widokiem na miasto:

Ten basen działa? Nie spodziewałem się.

Z tym bym polemizował. Na bocznych drogach jest świetnie, bez porównania lepiej niż u nas, ale na krajówkach jakby inny duch w Czechów wstępuje. Niejednokrotnie byłem obtrąbiony, wyprzedzony na gazetę, a w ostatnią sobotę w akompaniamencie klaksonu ujrzałem międzynarodowy gest pokoju ze strony pasażera wyprzedzającego mnie BMW ;)

PS: Polecam też stację Długopole Zdrój na tej samej linii, nieopodal. Sama miejscowość też piękna. Jedyna wada, że nie prowadzi tam ani jedna droga akceptowalnej jakości ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 25 Kwi 2018, 11:32 »
Nie wiem jak to generalnie w Polsce wygląda, ale na Dolnym Śląsku zajęcy jest coraz więcej. Więcej, bo na parę lat zniknęły w zasadzie całkowicie, a teraz kilka sztuk każdego roku widuję.

Teraz powoli ich zaczyna przybywać na szczęście, bo był już okres w którym było już z nimi słabo i spotkanie było rzadkością.
Z tym bym polemizował. Na bocznych drogach jest świetnie, bez porównania lepiej niż u nas, ale na krajówkach jakby inny duch w Czechów wstępuje. Niejednokrotnie byłem obtrąbiony, wyprzedzony na gazetę, a w ostatnią sobotę w akompaniamencie klaksonu ujrzałem międzynarodowy gest pokoju ze strony pasażera wyprzedzającego mnie BMW ;)

Podobne mam obserwacje, na bardziej ruchliwych drogach kultura jazdy zbliżona do polskiej. Jechałem na tym wyjeździe z 50km odpowiednikiem naszej krajówki i podobnie się jedzie jak w Polsce, a pobocza na drogach w Czechach są dużą rzadkością.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum