Mam już wszystkie i jestem po przymiarkach. Najważniejsze, że mam pomysł i udało mi się to dopasować

Jedyny koszyk, który mieści bez problemu butelkę NALGENE to jest BBB BBC-15. Wchodzi i powinno trzymać, Ewentualnie w przyszłości może być potrzebna jakaś gumka. To metalowe ustrojstwo trzeba zdemontować. Zresztą jest nieprzydatne, bo koszyk jest za krótki by dać tam butelkę PET i zatrzasnąć. Można doszyć gumkę. U mnie nie mieści się na pionowej rurze... Za nisko mam otwory.
Topeak (wiadomo który XL) Nadaje się do butelek PET. U mnie również nie mieści się na pionowej rurze.
XLC german king - mieści się na pionowej rurze. Mieści butelki PET (ale gumka na pewno będzie do wymiany, bo trzeba ją bardzo mocno naciągnąć). NALGEN wchodzi to połowy więc nie jest to pewne rozwiązanie. Raczej od biedy.
Ka zrobiłem custom pod Nalgene. Zapytaj tutaj: http://www.simpla.pl/index.php/pl/produkty
Koszyki na wymiar, o których wspominał Mateusz. Świetne i jedne na NALGENE zabieram, dzięki jego uprzejmości

Ja wprawdzie nie używałem w boju, ale jakby ktoś chciał to wygląda dobrze.
Butelki na paliwo.. Ja jeszcze będę kupował 1L, bo mała 0,6 pasuje świednie do Topeak Modula Cage