Autor Wątek: RuBuTu...Tu 2009  (Przeczytany 4315 razy)

Offline Kobieta Natalia

• Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 27.01.2008
    • http://www.na-azymut.pl
RuBuTu...Tu 2009
« 4 Mar 2010, 20:12 »
Aja Sofia dla muzułmanów była świątynią, tak samo jak dla chrześcijan. Kiedy przejęli Konstantynopol, bazylikę zamienili na meczet, dobudowali minarety, mihrab, minbar,  dodali nowe elementy wewnątrz (jak np. wielkie, drewniane medaliony z arabskimi napisami) i nie zniszczyli mozaik chrześcijańskich, ale je zatynkowali... O ile dobrze pamiętam, to Ataturk, w czasie reform przeprowadzanych w państwie w 20 wieku, zamienił świątynie w muzeum. Może i dobrze, bo w ten sposób rozwiązał po części problem sporu, czyja to jest świątynia - chrześcijan czy muzułmanów... Tak jest niczyja - jest muzeum.
Owszem, jest "etykieta" dotycząca kobiet w meczecie. Nie mogą np wchodzić do części wydzielonej na modlitwę i muszą być zakryte (tj. zasłonięte włosy, ramiona, kolana). Aczkolwiek nie odbierałam tego nigdy jako nakaz/zakaz. Taki jest rytuał i mnie osobiście się nawet on podobał i chętnie się podporządkowywałam:) Bo sprawiał, że wizyta w świątyni nabierała innego wymiaru, nie była tylko wejściem z rozpędu, z ulicy :) Np obowiązek ściągania butów w świątyni sprawiał, że człowiek czuł się bardziej jak w domu :) To jednak coś zupełnie innego niż nasze gotyckie, olbrzymie, zimne, mroczne gotyckie katedry... No i też myślę, że trzeba docenić jednak podejście muzułmanów, którzy w każdym meczecie mają przygotowane specjalne chusty i ubrania dla turystów, dzięki czemu też możemy podziwiać te świątynie...
Jeśli chodzi o islam w Turcji to wydaje mi się on dość liberalny, na pewno nie tak konserwatywny jak w innych krajach :)
mula53 czytałeś może książkę Rolanda Barthesa "Światło obrazu"? :)
<<Fais de ta vie un rêve et de ce rêve une réalité>> Antoine de Saint-Exupéry

Offline Mężczyzna mula53

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 29.01.2009
RuBuTu...Tu 2009
« 5 Mar 2010, 11:28 »
Ach Natalio;
czasem wchodzisz na tematy bliskie memu sercu... pewnie, że czytałem Rolanda Barthesa i Siegfrieda Kracauera i Susan Sontag i Waltera Benjamina. Jednakowoż człowiek wypadł z obiegu artystycznego ...heh,  ze dwadzieścia lat temu? Eh ci teoretycy.W Twoim Poznaniu pracował ongi niejaki Sławomir Magala, do społu z Jerzym Buszą chciał mnie rozszarpać intelektualnie za określenie "estetyka lampy błyskowej". Teoretycy. A wyobraź sobie taką fotkę: dziewczyna w połyskującej sukni z rozmachem wylewa z kieliszka szampana. Trunek perli się bąbelkami wokół jej głowy tworząc jakby aureolę "zamrożoną" przez 2 milisekundy błysku flesza. Siedzi mi to pod oczami i już na zawsze tam będzie - tak jak jeden Twój obraz. Tylko, że taką fotę może wymyślić tylko fotograf a nie jakiś folozof. Czy oni w ogóle maja oczy czy tylko mózgi. Dla nich estetyka to przecież nauka, dział filozofii.
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
RuBuTu...Tu 2009
« 15 Mar 2010, 22:43 »
Cytat: "kokop"
A jaką zdolność zjednywania sobie ludzi mają  :D  Żeby chate całą dostać na noc to jeszcze nie słyszałem.

mnie też się przydarzyła taka przygoda.... jak chciałem dziewczynie zdjęcie zrobić (granada - Hiszpania), to podszedł do mnie jakiś gość i zaprosił do siebie :D z rana razem z żoną i dziećmi poszedł sobie gdzieś, zostawiając nam klucze do domu....  :P

ehh, zdjęcia oczywiście super  :wink:  szczególnie biorąc pod uwagę fakt że za oknem znowu mi śnieg pada.... dynamiczne, radosne, pozytywnie nakręcające  :roll:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna KRos

• Miasto: Sulejówek
  • Na forum od: 18.07.2008
RuBuTu...Tu 2009
« 19 Mar 2010, 21:04 »
Nam w węgierskiej Banreve, przy granicy ze Słowacją, kościelny dał klucze do starej plebanii i mieliśmy luksusowy i oryginalny nocleg pośród trydenckich ksiąg kościelnych :)
Także jak widać takich ludzie też się od czasu do czasu spotyka... całe szczęście ;]

Offline Mężczyzna Szeli

• Miasto: miasto Świętej Wieży
  • Na forum od: 18.03.2010
    • http://www.szeli.ayz.pl
RuBuTu...Tu 2009
« 20 Mar 2010, 00:04 »
Kapitalny klimat, moje ulubione połączenie - Turcja i rower, aż się ciepło robi gdy to wspominam.
Btw. ile kosztował Was prom? Z tego co widziałem na mapie to chyba wracaliście w ten sposób.

Słodko - gorzki smak każdej chwili poznać.

Życie to podróż, nie dom.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
… why so serious ?

Tagi: turcja 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: