W relacji sms piszesz o wszystkim czym chcesz się podzielić z kibicami, a oprócz tego obowiązkowo o wszystkich dłuższych odpoczynkach, aby nikt się nie martwił, że Twoja kropka od kilku godzin się nie rusza i nie wiadomo co się z Tobą dzieje.Czyli jak stajesz na siku to robisz swoje i jedziesz dalej, jak stajesz na obiad to możesz napisać "Przerwa obiadowa" itp, ale jak już idziesz spać na kilka godzin to koniecznie musisz napisać, np. "nocleg w...."
Juz nie mogę się doczekać smsow w stylu "wciąż w toalecie... nie idzie"
No grubo może być. GFS się waha mocno w różnych wariantach, ale jeśli chodzi o poniedziałek wszystko sprowadza się do niżu nad Bałtykiem, ulewnych opadów w pasie nadmorskim i silnego wiatru zachodniego. Sytuacja jest dynamiczna, stąd zmienne prognozy. Jedna z wersji zakładała na poniedziałek porywy do 120 km/h, teraz wersja operacyjna prognozuje wiatr do 80 km/h. Co ciekawe, 25 września utrzymywałby się wiatr wiejący idealnie wzdłuż zachodniej granicy Polski od Świnoujścia do Zgorzelca. Ale to nadal odległy termin w prognozowaniu i wiele może się tutaj zmienić. Raczej na niekorzyść.Może być tak jak przy MPP w zeszłym roku, gdy na 1-2 dni przed maratonem prognozy były coraz gorsze i faktycznie były ulewne deszcze z zimnym wiatrem na długim odcinku... Pamiętajmy, że średnia temperatura z wielolecia dla daty maratonu wynosi 10-11 stopni, a w górach odpowiednio zimniej. Można więc zakładać, że po okresie anomalii dodatniej, która trwała od kwietnia, przyjdzie okres anomalii ujemnej i temperatura spadnie poniżej tych 10-11 stopni. GFS widzi przymrozki w kotlinach sudeckich od 26 września, co jest całkiem normalne o tej porze roku. Śnieg na sudeckich szosach też nie byłby niczym niezwykłym, ale na razie nie jest prognozowany.
Odcinek wzdłuż wybrzeża pod wiatr. Przy takich niżach to prognoza wiarygodna jest dopiero na 1-2 doby przed.
Bardzo trudno, na Islandii miałem i problemem były kamienie latające po interiorze. 14 km ujechałem przez kilka godzin, częściowo pieszo Największe uderzenie wiatru trzeba było przeczekać w ciepłych źródłach (kilkanaście godzin).
maraton odbędzie się bez względu na pogodę
Z regulaminu:Cytujmaraton odbędzie się bez względu na pogodębędzie co ma być, prognoza na tydzień wprzód, to wróżenie z fusów.