Autor Wątek: MRDP Zachód 2018  (Przeczytany 24470 razy)

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
Odp: MRDP Zachód 2018
« 5 Wrz 2018, 09:48 »
W relacji sms piszesz o wszystkim czym chcesz się podzielić z kibicami, a oprócz tego obowiązkowo o wszystkich dłuższych odpoczynkach, aby nikt się nie martwił, że Twoja kropka od kilku godzin się nie rusza i nie wiadomo co się z Tobą dzieje.
Czyli jak stajesz na siku to robisz swoje i jedziesz dalej, jak stajesz na obiad to możesz napisać "Przerwa obiadowa" itp, ale jak już idziesz spać na kilka godzin to koniecznie musisz napisać, np. "nocleg w...."

No i o to mi chodziło. Tak jeszcze dopytam: da się w relacji puścić zdjęcie? Tak gdybym natknął się na coś ciekawego i chciał podzielić z kibicami.  ;)

Juz nie mogę się doczekać smsow w stylu "wciąż w toalecie... nie idzie" ;)

Albo idzie i nie chce przestać...  ;D
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 5 Wrz 2018, 10:27 »
Zdjęć niestety nie można przesyłać.

« 18 Wrz 2018, 08:57 »
Wątek przygasł, a tu już tylko 6 dni do startu. Podobnie jak przed BBT, pogoda się "klaruje" w sam raz na maraton...  ;)

Planowałem zabrać jakieś tam krótkie spodenki na zawody itp., nawet kąpielówki, żeby wreszcie się potaplać w morzu przed startem, a tu masz... Trzeba przemyśleć bagaż od nowa. Będę po raz trzeci w w tym roku nad morzem (Wisła1200, BBT) i znowu się nie wykąpię.  :icon_cry:

Może chociaż wyśpię się na zapas, żeby uniknąć dziwnych sytuacji...  ;)

"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

« 18 Wrz 2018, 11:21 »
No grubo może być. GFS się waha mocno w różnych wariantach, ale jeśli chodzi o poniedziałek wszystko sprowadza się do niżu nad Bałtykiem, ulewnych opadów w pasie nadmorskim i silnego wiatru zachodniego. Sytuacja jest dynamiczna, stąd zmienne prognozy. Jedna z wersji zakładała na poniedziałek porywy do 120 km/h, teraz wersja operacyjna prognozuje wiatr do 80 km/h. Co ciekawe, 25 września utrzymywałby się wiatr wiejący idealnie wzdłuż zachodniej granicy Polski od Świnoujścia do Zgorzelca. Ale to nadal odległy termin w prognozowaniu i wiele może się tutaj zmienić. Raczej na niekorzyść.
Może być tak jak przy MPP w zeszłym roku, gdy na 1-2 dni przed maratonem prognozy były coraz gorsze i faktycznie były ulewne deszcze z zimnym wiatrem na długim odcinku... Pamiętajmy, że średnia temperatura z wielolecia dla daty maratonu wynosi 10-11 stopni, a w górach odpowiednio zimniej. Można więc zakładać, że po okresie anomalii dodatniej, która trwała od kwietnia, przyjdzie okres anomalii ujemnej i temperatura spadnie poniżej tych 10-11 stopni. GFS widzi przymrozki w kotlinach sudeckich od 26 września, co jest całkiem normalne o tej porze roku. Śnieg na sudeckich szosach też nie byłby niczym niezwykłym, ale na razie nie jest prognozowany.

Właśnie tych porywów wiatru się obawiam. Jeśli nas popcha, to pół biedy, ale jak prosto na walące się drzewo, to już nieco gorzej... ;)

Temperatury mi niestraszne, obawiam się jedynie gołoledzi, zwłaszcza na zjazdach. Nie zdziwię się, jak w Karłowie będzie w nocy na minusie, a zjazd do Kudowy Zdrój przez ten las może być zalodzony. Coś czuję, że ze względu na pogodę to będzie najtrudniejsze wyzwanie roku.  ;)

« 18 Wrz 2018, 11:39 »
Odcinek wzdłuż wybrzeża pod wiatr. Przy takich niżach to prognoza wiarygodna jest dopiero na 1-2 doby przed.

Oby się to zmieniło - jechać pod wiatr wiejący do 120 km/h?  :o Czy w ogóle da się utrzymać na rowerze podczas takiej wichury? Jeszcze nie próbowałem...

« 18 Wrz 2018, 13:07 »
Bardzo trudno, na Islandii miałem i problemem były kamienie latające po interiorze. 14 km ujechałem przez kilka godzin, częściowo pieszo :P Największe uderzenie wiatru trzeba było przeczekać w ciepłych źródłach (kilkanaście godzin).

WOW! Brzmi poważnie.  :o Ciekaw jestem co zdecyduję Wigor, jak spełnią się najczarniejsze scenariusze? Jak widać na Twoim przykładzie, daleko się tak nie ujedzie. No ale jak każe jechać, to nie będzie wyjścia... ;)

PS.Jeszcze śnieg? No to mamy komplet...  ;D

Offline Mężczyzna Wigor

« 18 Wrz 2018, 13:22 »
 Z regulaminu:

maraton odbędzie się bez względu na pogodę

będzie co ma być, prognoza na tydzień wprzód, to wróżenie z fusów.

« 18 Wrz 2018, 13:34 »
Z regulaminu:

maraton odbędzie się bez względu na pogodę

będzie co ma być, prognoza na tydzień wprzód, to wróżenie z fusów.

Tak, znam ten punkt.
Ty mówisz "jedziemy", ja mówię "jadę".  8) No chyba, że odlecę przy podmuchu...  :lol:

« 23 Wrz 2018, 14:24 »
Pozdrowienia z Rozewia i Jastrzebiej Góry.

:lol:

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 23 Wrz 2018, 14:32 »
Powodzenia  :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 23 Wrz 2018, 14:39 »
Będziemy zawodników mocno wspierać prosto z cieplutkiej kanapy, wnikliwie śledząc ile im na głowę spadnie  :P
Zapowiadają się niezłe warunki - ma padać, a i wiatr w pasie nadmorskim może dochodzić do 10m/s. A o tym w skrytości ducha marzy każdy ultramaratończyk, bo takie warunki to jak zdanie matury, więc ci którzy przedłożyli ZMRDP nad MPP z pewnością będą zachwyceni  ;D

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 23 Wrz 2018, 16:00 »
Czyli ogólnie jest wesoło  :lol:

Offline Mężczyzna sombra

• Lubię ciszę... więc kręcę głównie nocą.
  • Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 04.11.2016
    • blog
« 23 Wrz 2018, 18:21 »
O rany. Niezła prognoza pogody na ten maraton. Pozostaje wspierać ciepło uczestników.  Oby wszystko było ok.

Offline Mężczyzna Wigor

« 23 Wrz 2018, 22:44 »
Icm jest znacznie łaskawyszy niż podjazdy

Offline Mężczyzna sombra

• Lubię ciszę... więc kręcę głównie nocą.
  • Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 04.11.2016
    • blog
« 24 Wrz 2018, 08:48 »
Czy Wam też "wywala" stronę z relacją online?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum