Autor Wątek: MRDP Zachód 2018  (Przeczytany 24461 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: MRDP Zachód 2018
« 22 Sie 2018, 11:41 »
Wszystkie wymienione odcinki od punktu 6 do 10 są właśnie na DW350. Stąd wrażenie, że tego bruku jest tam nie wiadomo ile, jednak matematyka nie kłamie i sumarycznie jest to ok 5km.

Te trasy jechałem jedynie na MRDP, gdzie odbiór rzeczywistości jest już spaczony i z tymi 20km mogłem przesadzić, ale 5km to jak dla mnie zdecydowanie zaniżona liczba, ciężko mi uwierzyć bym aż tak się z tym szacowaniem pomylił. A nie ma tego fragmentu na SV, więc nie sposób sprawdzić jak jest w rzeczywistości. Same bruki nie są tam głównym problemem, taki urok lubuskiego. Problemem jest to, że cały odcinek od promu na Odrze do Świeradowa jest w 80-90% bardzo słaby asfaltowo - a to jest aż 200km. A i spora część sudeckiego odcinka to też daleka jest od ideału, jadąc w tę stronę uczestników czekają takie atrakcje jak zjazd przez Krajanów ;).

Poza tym, ja dużo gorzej wspominam część wschodnią i wydawało mi się, że zachodnia miała dużo lepsze asfalty. A na wschodniej, fragment od Włodawy prawie do Hrubieszowa - czy to nie był sektor asfaltowy przygotowany pod MTB? Zapamiętałem dobre 60-80 km prawie nieprzerwanego świństwa.

Może miałeś po prostu zły dzień. Na tym odcinku Włodawa - Zosin jest taka przeplatanka, trochę normalnego asfaltu, większość dziur, z czego z 15km ostrych dziur przed samym Zosinem, mnie to w zeszłym roku jakoś w ogóle nie ruszyło. To jest jednak ilościowo nieporównywalna liczba z tym co jest na zachodzie. A poza tym odcinkiem na wschodzie są naprawdę dobre drogi, do tego w większości bardzo puste. A na zachodzie mamy wiele ruchliwych dróg na wybrzeżu, mamy aglomerację Szczecina, mamy pod Koszalinem fatalną DK 11 bez  pobocza itd. Wschód pod tym względem jednak wyraźnie wygrywa

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 22 Sie 2018, 12:54 »
Jedyną opcją gdzie dałbym się "namówić" na przejazd trasą na zachodzie jest przejazd pełnej pętli MRDP w 2021.

Offline Mężczyzna bikeandfire

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 28.10.2014
    • bike and fire
« 22 Sie 2018, 13:12 »
Jedyną opcją gdzie dałbym się "namówić" na przejazd trasą na zachodzie jest przejazd pełnej pętli MRDP w 2021.

Nie ma wyjścia, trzeba to przejechać w limicie ;)

Offline Mężczyzna szafar

• Miasto: Dobrodzień
  • Na forum od: 22.06.2015
« 22 Sie 2018, 13:24 »
Weź przykład np. z Emesa. (...) w 2017 ukończył MRDP po ledwie 2 latach doświadczeń w ultra.

Albo z Kosmy, który po 2 latach doświadczeń ultra... MRDP wygrał, bijąc rekord trasy o ponad dobę :)
Kosma wygrał bo spał w nocy.
Emes ty jak pojedziesz jego droga to bedziesz nieżle wymiatał w niedalekiej przyszłości...... ;D
;

Offline Mężczyzna szafar

« 22 Sie 2018, 13:31 »
może na zachodzie powinniście jechać wałami wzdłuż Odry? Równe, asfaltowe, szybkie DDRy. Jedyny mankament - po niemieckiej stronie ;D
bardzo dobra propozycja
;

Offline Mężczyzna szafar

« 22 Sie 2018, 13:32 »
może na zachodzie powinniście jechać wałami wzdłuż Odry? Równe, asfaltowe, szybkie DDRy. Jedyny mankament - po niemieckiej stronie ;D
Ale będzie dookoła Polski ;D
Czesi też maja rewelacyjne drogi. I problem dróg dolnośląskich/lubuskich rozwiazany
;

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 22 Sie 2018, 13:33 »
Kosma wygrał bo spał w nocy.
Emes ty jak pojedziesz jego droga to bedziesz nieżle wymiatał w niedalekiej przyszłości...... ;D

Kosma wygrał bo był najmocniejszy ze wszystkich, jakiej by nie miał strategii noclegowej i tak by to wygrał. I wcale nie spał w nocy, właśnie wręcz przeciwnie, chyba najwięcej ze wszystkich zawodników jechał nocami - z tego co pamiętam aż 3 pełne noce zrobił na rowerze, jak na trochę ponad 7 dni jazdy - to bardzo dużo.

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 22 Sie 2018, 20:29 »
O niektórych rejonach można wręcz powiedzieć, że to wynik porządnej niemieckiej roboty, bo Polak do tego ręki nie przyłożył ;)

Myślę, że wbrew powyższej opinii Polacy budowali te drogi... tyle, że na robotach przymusowych....

Online Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 23 Sie 2018, 00:07 »

Te trasy jechałem jedynie na MRDP, gdzie odbiór rzeczywistości jest już spaczony i z tymi 20km mogłem przesadzić, ale 5km to jak dla mnie zdecydowanie zaniżona liczba, ciężko mi uwierzyć bym aż tak się z tym szacowaniem pomylił. A nie ma tego fragmentu na SV, więc nie sposób sprawdzić jak jest w rzeczywistości.

Doskonale to widać na geoportalu w podkładzie orto, jest znacznie lepszy niż zdjęcia sat googla.
np przejście asfaltu w bruk za Przewoźnikami:
http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/?locale=pl&gui=new&sessionID=4083012

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 23 Sie 2018, 01:49 »
Kosma wygrał bo był najmocniejszy ze wszystkich, jakiej by nie miał strategii noclegowej i tak by to wygrał.

No właśnie, najpierw trzeba popracować nad nogą. Bo przy mojej prędkości jazdy strategia noclegowa była tylko jedna: nie nocować, o ile jestem w stanie jechać ;)

Emes ty jak pojedziesz jego droga to bedziesz nieżle wymiatał w niedalekiej przyszłości......

Do 2021 trochę czasu zostało, postaram się go nie zmarnować.

W zeszłym roku mógłbym coś więcej ugrać jadąc tak jak Ty z Waldkiem. W kat. Extreme i z zarezerwowanymi noclegami lub zadaniem rezerwacji oddelegowanym do "bazy". W Total zrobiłem tyle co mogłem.

Myślę, że wbrew powyższej opinii Polacy budowali te drogi... tyle, że na robotach przymusowych....

Ciekaw w sumie jestem jak to było. Ta podpisana rocznikiem 1937 raczej nie była układana przymuszoną polską ręką, ale pozostałe?

Offline Mężczyzna Kosiek

• Miasto: opolskie
  • Na forum od: 24.07.2010
« 30 Sie 2018, 10:13 »
Cześć,

Jak to faktycznie wygląda na tym zachodnim odcinku z tymi asfaltami? (nie pytam tylko o bruki).
Proszę o wypowiedź kogoś z "trzeźwym okiem" ;-)
Przyznam, że w tym roku kilka razy wybrałem się w dolnośląskie na szosie i moim zdaniem tam jest dramat... To katowanie roweru.
Jak to wygląda na trasie przejazdu? Czy odpowiednio wcześniej przed startem będzie udostępniony jakiś szerszy opis?

Pozdrawiam :-)

"Odniosłem zarazem wrażenie, że gdy los złączy nas nierozerwalnie na wiele lat z rzeczą, rzecz ta przestaje być przedmiotem martwym i wydaje się nam, że żyje myśli i odczuwa."

Online Mężczyzna Wigor

« 30 Sie 2018, 10:40 »
projekt trasy masz tutaj:

https://ridewithgps.com/routes/28328573?beta=false

Najgorszy jest odcinek od Świerków (960km) do Włodowic (970km), poza tym z roku na rok jakość dróg się poprawia

Polecam żółtego ludka nad przyciskami plus, minus w prawym dolnym rogu mapy. Przechodzimy nim do widoku Street View

tak wygląda ok 70% dróg którymi prowadzi trasa MRDP od Sulikowa aż do Mety

https://goo.gl/maps/gw9VNcmWnWM2

Offline Mężczyzna szafar

« 30 Sie 2018, 15:40 »
Czy ja dobrze widzę? Na liscie startowej jest zaledwie 11 osób !!!, z których  ( jak pokazują statystyki) ok 20-30% nie wystartuje Jest jakis sens w organizacji tak małego maratonu ?
;

Online Mężczyzna Wigor

« 30 Sie 2018, 15:46 »
Maraton może być i nawet dla dwóch chętnych.

Offline Mężczyzna szafar

« 30 Sie 2018, 18:15 »
Maraton może być i nawet dla dwóch chętnych.
Czemu ma służyć taki maraton dla 2-10 osób ?
;

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum