Autor Wątek: Szersza opona do Tribana 540, żeby można było pojechać po szutrze  (Przeczytany 2980 razy)

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
Cześć,

szukam jakiejś opony co by mi pozwoliła pojechać kawałek po szutrze. Do Tribana 540 podobno zmieszczą się 32mm opony (https://roweroweporady.pl/btwin-triban-540-test-roweru-szosowego/ http://community.decathlon.co.uk/t5/Cycling/Max-tyre-size-for-Triban-540-flat-bar/td-p/1495)

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Ja do Tribana 520 na zimę wkładałem Kenda Small Block Eight 28.

Offline PiKa

• Miasto:
Ona jest bardzo klockowa, jednak głównie będę jeździł po asfalcie, czy coś gładszego nie będzie lepsze?

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
A na czym jeździsz teraz?

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Takich opon to jest na rynku sporo tylko przykłady:
Schwalbe G-One Speed 700x30
Conti 4 Season 700x28/32
Conti Gatorskin ----II-----
Challenge Strade Biance 700x30
Bontrager R3 Hard-Case Lite 700x32
itd itd.wszystko zależy od zasobności portfela i wymagań.Ja posiadam Gatorskin 25x700 i jak trzeba to jadę po szutrach też.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline PiKa

• Miasto:

A na czym jeździsz teraz?

Oryginalne tribanowe: Hutchinson Equinox 700x25c

Ja posiadam Gatorskin 25x700 i jak trzeba to jadę po szutrach też.

Jedziesz np kilometr? To strasznie nieprzyjemne :(

Cały czas się zastanawiam, czy warto. W 99% przypadków jeżdżę po akceptowalnym asfalcie. Czy warto dla tego 1% dawać szerszą oponę? :/ Wątpię, żeby nawet 32 mm opona sprawiła, żeby jazda po szutrze była przyjemna. No może jakby ciśnienie było bardzo niskie, ale wtedy po asfalcie będzie źle :(

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Jest to opcja gdy czasami trzeba zjechać gdzieś w bok,ale nie koniecznie.Może lepszym rozwiązaniem byłoby przy następnej wymianie spróbować dać np.Conti Grand Prix II 700x28,a ponoć balon mają około 31mm na pewno trochę lepiej by było.Poszperaj na forum bo gdzieś były na ten temat opinie i wzmianki.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Conti GP4000II 28mm maja 31mm, napompowane na 4 bary niosa mnie (84kg) mnie pieknie gdzie oczy poniosa. Niestety scianki maja slabe i udalo mi sie raz rozciac na jakims krzemieniu - ale                                                           to byl juz praktycznie tluczen a nie szuter :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Cały czas się zastanawiam, czy warto. W 99% przypadków jeżdżę po akceptowalnym asfalcie. Czy warto dla tego 1% dawać szerszą oponę? :/ Wątpię, żeby nawet 32 mm opona sprawiła, żeby jazda po szutrze była przyjemna. No może jakby ciśnienie było bardzo niskie, ale wtedy po asfalcie będzie źle :(

IMO przy takim procencie zupełnie nie warto. Ten 1% można się przemęczyć na węższych oponach, a na normalnym asfalcie korzystać z tego co dają typowo szosowe opony. To są inne typy jazdy i nigdy z szosówki się dobrego roweru do jazdy po terenie nie zrobi.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum