Autor Wątek: Polak zginal w Meksyku  (Przeczytany 13836 razy)

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
Odp: Polak zginal w Meksyku
« 10 Maj 2018, 02:47 »
jak Strzeżysz opowiada o drodze przez Sinaloę czy Guerrero, mówiąc, że "niby tak jest niebezpiecznie, ale ja nie miałem problemów", to nikomu się nie zapala czerwona lampka. Bo on miał farta i nie trafił w niewłaściwe miejsce w niewłaściwym czasie. Chmielewski i Franz farta nie mieli....

To bardzo ważne co napisałeś!

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 10 Maj 2018, 03:59 »
Cytat: Mateusz
Swoją drogą wielki Karny K***s należy się pracownikom ambasady w Meksyku.

Za co?

Offline Mateusz

« 10 Maj 2018, 07:12 »
Za to, że obywatel RP został pochowany w Meksyku bez zgody rodziny.

Online Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 10 Maj 2018, 11:35 »
Odp. wątek forum niemieckiego:

http://www.rad-forum.de/showflat/topic/91534/gonew/1#UNREAD

Postu ostatniego linka:

http://www.spiegel.de/panorama/gesellschaft/vermisster-deutscher-radfahrer-in-mexiko-bruder-bestaetigt-tod-a-1207121.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=%5Bfacebook%5D&utm_campaign=%5Bspontop%5D#ref=rss

Tu info, wg brata Holger'a Franz'a, który zwłoki zidentyfikował, ten miał zostać zastrzelony.

Ciało Polaka odnalezione miało zostać z odciętą głową, stopą.

Post str. 1:

/.../ Akurat ten odcinek (San Cristóbal-Palenque, wokół Ocosingo) już od przynajmniej 2o lat jest jednym z dwóch najbardziej znanych miejsc napadów/ści w Am. Łacińskiej (drugi jest pomiędzy granicą Ekwadoru i Sullana/Peru). Były lata, kiedy policja rowerzystów zupełnie nie puszczała, przy zastosowaniu środków przymusu pakowała ich do autobusów - sądziłem, nadal tak właśnie jest. /.../

Gerade dieser Streckenabschnitt (San Cristóbal-Palenque, um Ocosingo herum) ist schon seit mindestens 20 Jahren einer der beiden bekanntesten Überfall-Schwerpunkte in Lateinamerika (der andere ist zwischen der ecuadorianischen Grenze und Sullana/Perú). Es gab Jahre, da ließ die Polizei Radler hier garnicht mehr passieren und setzte sie zwangsweise in den Bus - dachte eigentlich, das ist immer noch so.

By uzyskać więcej info, plikaj linki wpisów w jęz. am., hiszp.

ed. -> literówki (2)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mateusz

« 10 Maj 2018, 11:39 »
Ja peruwiański przejechałem w autobusie.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 10 Maj 2018, 11:46 »
Wydaje mi się, że wczoraj w Hydeparku widziałem wątek, w którym był link do tego artykułu:
https://szczecin.onet.pl/podroznik-z-gryfina-zostal-zamordowany-lokalny-prawnik-cialo-bylo-pozbawione-glowy/740bevm
Wątku nie ma, a artykuł jest coraz niżej na stronie Onetu i pewnie za chwilę zniknie z pierwszej, więc  wklejam, bo w pewien sposób uzupełnia dyskusję.

Offline Mężczyzna krajewski

• Na forum od: 21.04.2011
« 10 Maj 2018, 12:23 »
Cytat z onetu:
Prokurator w rozmowie z adwokatem miał przekonywać, że być może doszło do wymiany jednośladami między podróżnikami jeszcze przed wypadkiem.

Co za marna argumentacja!

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 10 Maj 2018, 12:40 »
Szczęście w nieszczęściu, że na miejscu znalazł się ten prawnik, dzięki temu sprawa nie została zupełnie zamieciona pod dywan.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 10 Maj 2018, 13:16 »
ja wrzucałem do HP ten temat, ale potem zauważyłem, że już na forum o tym dyskutujecie, więc poprosiłem adminów o usunięcie. Miałem wrzucić link tutaj, ale uciekło mi to w ferworze walki...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 10 Maj 2018, 13:21 »
Szczęście w nieszczęściu, że na miejscu znalazł się ten prawnik, dzięki temu sprawa nie została zupełnie zamieciona pod dywan.

Faktycznie została zamieciona, skoro ichnia prokuratura uznaje, że to był wypadek (pomimo, że są ewidentne ślady, że to było morderstwo). Co z tego, że w Europie to nagłośnią, jak na miejscu palcem nie kiwną by sprawców znaleźć? Niestety Meksyk to coraz większe państwo bezprawia, są rejony, gdzie rozmaite gangi rządzą, a władze są na ich usługach.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
« 10 Maj 2018, 13:57 »
Na miejscu też zrobiło się głośno. Kolega z czasów szkolnych jest na miejscu w centrum tego wszystkiego. Mieli się panowie spotkać, nie zdążyli niestety...

Offline Mężczyzna krajewski

• Na forum od: 21.04.2011
« 10 Maj 2018, 22:09 »

Faktycznie została zamieciona, skoro ichnia prokuratura uznaje, że to był wypadek (pomimo, że są ewidentne ślady, że to było morderstwo). Co z tego, że w Europie to nagłośnią, jak na miejscu palcem nie kiwną by sprawców znaleźć? Niestety Meksyk to coraz większe państwo bezprawia, są rejony, gdzie rozmaite gangi rządzą, a władze są na ich usługach.
Nie kiwną bo kasa dalej będzie się zgadzać z turystów (nie wspominam o narkotykach). Turyści powiedzą; trzeba było nie jechać skoro jest niebezpiecznie, a podróżować będą autokarami i siedzieć w strzeżonych hotelach. Co poniektórym się uda i ich będą cytować, a ktoś po raz kolejny dostanie kulkę w łeb, ktoś jeszcze inny popłaczę,  dziennikarze napiszą w gazetach, a po paru tygodniach wszystko wróci na stare tory, a białych rowerów co jakiś czas będzie przybywać.
Może czas aby turyści zbojkotowali niebezpieczne kraje? chociaż, sam jeździłem po Brazylii słysząc później historię o dziesięciu obrabowanych rowerzystach. Pewnie miałem farta, inni mniejszego, ale przynajmniej nikt nie został zamordowany.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 10 Maj 2018, 23:23 »
Nic tu się nie zmieni, ponieważ rowerzyści są ułamkiem turystycznego rynku, więc nie opłaca się nimi przejmować. Tak jak już było napisane, będzie nadal powielany obraz z ciepłych kurortów i bezpiecznych obejść miast z wycieczkami.

Niedawno w Meksyku (na wakacjach w hotelu przy plaży), była bliska rodzina. Piękna okolica, turkusowa woda, mili ludzie, drinki z palemką. Nawet nie zająknęli się, że mamy do Meksyku nie jechać. Oni byli zachwyceni.

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
« 11 Maj 2018, 11:03 »
Prokuratura w Meksyku potwierdza, że polski podróżnik został zamordowany

http://tnij.at/269699

Online Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 27 Cze 2018, 08:47 »
/.../

"Die Leiche des toten polnischen Radlers war bereits zuvor gefunden worden, die Täter hatten ihm mit einer Machete den Kopf abgetrennt. Außerdem fehlten ein Fuß und das Herz."

/.../

"Zwłoki polskiego rowerzysty odnalezione zostały już wcześniej*, sprawcy maczetą odcięli mu głowę. Brakło też stopy i serca."

*najpierw polskiego, następnie niemieckiego

źródło:
https://www.fuldaerzeitung.de/regional/kinzigtal/nach-mord-an-freigerichter-in-mexiko-leiche-wird-nach-zwei-monaten-uberfuhrt-CD7948242
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum