Autor Wątek: Telefon / smartfon na wyprawy rowerowe 2018  (Przeczytany 10727 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Tak. Moja córka też używa Xiaomi 4. Nie wiedziałem, że jest to tak popularny telefon. Do zastosowań turystycznych ciekawe są nasze MyPhone z serii Hammer. Starsza córka wykończyła dziwnymi zbiegami okoliczności dwa telefony a tego typu MyPhone broni się dzielnie już drugi rok. Przetrwał dwa obozy wędrowne w tym roku zatem coś w tym musi jednak być. Niestety aparaty słabiutkie mają.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Kobieta tereska

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.01.2014
Dzięki wszystkim za rady! Koledzy programiści na Androida też jednogłośnie polecili Xiaomi :) Chyba wygrał w plebiscycie - chociaż o pozostałych propozycjach poczytam jeszcze :)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Skoro zależy Wam na dobrej baterii polecam Ulefone Power 5 - bodajże 13000MAh  ;)
Na całą dobę nawigowania styknie, jeśli wierzyć testom OST.

Swoją drogą aż dziw, że nie wypuszczają dziś telefonów ze złączami ładowania w starym stylu, gdzie zatrzask trzymał solidnie kabel, by ten nie wypadł przypadkiem - ja mam odwiecznie problem z ładowaniem przez powerbank, gdy koncówka micro-USB wychodzi na spacer zamaist siedzieć w telefonie...

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
Polecasz bo używasz, czy polecasz bo poczytałeś ?

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Polecasz bo używasz, czy polecasz bo poczytałeś ?

Polecam, bo niedawno miałem toto w łapach parę godzin - poczułem się jak posiadacz Ericcson'a w latach 90" ;P

Zabawa i grzebanie w sieci przez LTE zeżarło koło 11% baterii przez ~3 godziny, więc moim zdaniem całkiem niezły wynik. Nie wiem jak z wydajnością takiego ogniwa w dłuższej eksploatacji - część moich chinofonów z początku całkiem przyzwoicie gospodarujących energią po pół roku zaczynała niespodziewanie połykać baterię w najmniej spodziewanych momentach... Tu odnoszę się do Homtom'ów akurat.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Stare telefonu z demontowalną klapką mają możliwość założenia większej baterii,np. NOTE4 10000mAh Zerolemon. Można też po prostu kupić zapasową baterię zamiast kilkunastokrotnie większego i cięższego powerbanka. Oryginalne baterie mają rewelacyjne plastikowe etui do bezpiecznego przechowywania. Ja mam 3 baterie, co pozwala na 3 dni pracy wliczając 2 doładowania Garmina przez OTG z telefonu z szybkością ładowarki sieciowej.
Telefon ma ANT'+,barometr, pulsometr,czujnik nasłonecznienia, krokomierz itd. Największą zaletą jest jednak rysik,dzięki któremu rysowanie śladów w Locusie jest szybkie i przyjemne. Oczywiście jest NFC do Google Pay.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Dzięki wszystkim za rady! Koledzy programiści na Androida też jednogłośnie polecili Xiaomi :) Chyba wygrał w plebiscycie - chociaż o pozostałych propozycjach poczytam jeszcze :)

Niestety odradzam telefon Xiaomi Redmi 4x. Kupiłem go z uwagi na pojemną baterię (4000 mAh) oraz również doradzało mi go kolega z IT w mojej pracy, cena 699 zł. Telefon otrzymałem na początku sierpnia 2018, przy pierwszych testach okazało się, że bardzo wolno łapie GPS ale z tym da się przeżyć. Gorzej było po zapisaniu trasy, ślad jest na tyle niedokładny, że prowadzi po budynkach, przecina kilka razy ulice w tą i z powrotem. Poniżej przedstawiam mój testowy ślad z Xiaomi Redmi 4x:

oraz z innego telefonu:

Jak widać ślad z pierwszego zdjęcia wygląda jakby nim jechał ktoś po paru głębszych, mało tego droga jest o 10% dłuższa co automatycznie skreśla to urządzenie z listy przydatnych do zapisu statystyk z tras.

Poszedłem z tym telefonem do salonu Xiaomi, na dzień dobry otrzymałem pytanie czy jest z polskiej dystrybucji, potwierdziłem. Jednak sprzedawca sprawdził IMEI w bazie i okazało się, że telefon jest z dystrybucji z Bangladeszu pomimo, że sprzedawca na stronie pisał POLSKA DYSTRYBUCJA - sklep PROLINE: https://proline.pl/smartfon-xiaomi-redmi-4x-32gb-gw-24-pl-fv23-lte-black-dual-sim-polska-dystrybucja-p951230. Zgłosiłem reklamację i odpisali mi że telefon oczywiście jest z polskiej dystrybucji gdyż ma odpowiednie gniazdko w ładowarce, polską instrukcję (której nie było), i polskie menu:) Wczoraj wysłałem telefon do reklamacji, zobaczymy czy uda się coś pomóc chociaż szczerze wątpię. Telefon kupiłem wyłącznie do dzwonienia, smsowania i stravy więc ostatecznie jestem bardzo rozczarowany.

Dodam, że o ile bateria 4000 mAh na początku długo trzymała, teraz po 3 tygodniach jest już znacznie gorzej i pomimo włączenia trybu sieci 2G, wyłączonego netu i gps, włączonego trybu oszczędzania baterii, braku korzystania z internetu, kilku rozmów i wysyłki paru smsów telefon wytrzymał około 3 dni. W tym samym czasie testowałem iPhone SE z baterią 1670 mAh, który pomimo codziennego użytku stravy na dojazd i powrót z pracy oraz non stop odpalonego połączenia danych, kilku rozmów i smsów wytrzymał tyle samo (bateria ładuje się tu w chwilę a nie jak w Xiaomi parę godzin). Iphone działa płynnie, już wiem dlaczego za tę marę płaci się więcej.

Pamiętajcie, sprawdźcie czy telefon jest z polskie dystrybucji przed zakupem czegokolwiek a po zakupie sprawdźcie IMEI i w razie czego odeślijcie telefon. Dodatkowo odradzam zakupy w sklepie PROLINE. Jak otrzymam odpowiedź z reklamacji dam znać.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
A nie miałeś telefonu w jakimś pokrowcu?
Kiedyś kupiłem takie "gumoleum" z czarną ramką w kolorze fortepianowej czerni.
Z początku nawet nie zauważyłem, że telefon ma bardzo słaby sygnał i wifi, gps oraz gsm.
Co mnie zaintrygowało, smartfon pożerał baterię.
Co się okazało, ramka ta była od wewnątrz metalizowana,co dosyć mocno tłumiło sygnał.
Xiaomi ma anteny właśnie przy górnej ramce. Dlatego ta część obudowy jest plastikowa, a reszta aluminiowa.
Od jakiegoś czasu, dla całej rodziny kupuję smartfony tej firmy. Jestem zadowolony, cena czyni cuda. Wydajność, bateria, wykonanie i cena są na bardzo dobrym poziomie. Będzie jeszcze lepiej, Xiaomi stworzyło markę POCO, flagowe podzespoły w cenie średniaka.
 Producent nie zapomina szybko o starszych modelach, są długie aktualizacje.
Żona ma Note 5, ja Note 4, a syn ma MI 8. Co ciekawe, wszystkie kupione w Proline. :)  Przewinęło się jeszcze kilka starszych, prostszych modeli. Z żadnym nie  miałem problemów.
Mają zawsze taniej niż w innych sklepach,  niewiele drożej niż import z Chin, a dostępne od ręki i z pełną polską gwarancją.
Z tą dystrybucją jest tak, że jest polska dystrybucja i polska dystrybucja. Jest dwóch dużych dystrybutorów w Polsce.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
A korzystałes z tego telefonu na endomondo lub stravie? Niestety wpisałem w necie Xiaomi Redmi 4x problem gps i wyskoczyly wpisy podobne jak mój:/
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Ja używam Redmi5A. Przede wszystkim cena świetna, bo poniżej 400 zł w polskim sklepie. Zdjęcia są bez rewelacji, ale przyzwoite (wrzuciłem ostatnio kilka tutaj: https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=20969.msg410766#msg410766

Nie używam Stravy, endomondo etc. ani niczego do nawigowania. Na wyjeździe miałem wyłączone dane mobilne, robiłem średnio 100 zdjęć dziennie, pojedyncze smsy i tylko kilka razy się łączyłem z siecią by coś sprawdzić (pogodę, wiadomość od rodziny, wysłać im kilka zdjęć), wówczas dziennie schodziło ok 25-30% baterii.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
Można szukać telefonów z wyjmowalna baterią i kupić kilka na zapas

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
a są jeszcze takie?

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
a są jeszcze takie?

Z nowych i sensownych modeli to już ciężko znaleźć. Samosungi S4/S5 miały wymienną baterię, a że wydajność standardowe ogniwo miało taką se, to można było sobie odbić dokupieniem "zapasu".

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Samsungi J5 i J7 (tegoroczne) mają wymienne baterie. Ze starszych sprzętów dostępnych na rynku pierwotnym - moto g5 i lg g5.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Lenovo K5 ma wymienną baterię. Ciągle dostępny w sklepach. Ale to staruszek. Android 5.1. No i wulkanem wydajności to on nie jest. Żona moja go używa i nie narzeka.

Ja jakoś zimą kupiłem Leneovo K6 Note przez wzgląd na pojemną (4000 mAh) choć niewymienną baterię i duży wyświetlacz. No i szybko się ładuje.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum