Autor Wątek: Rower - porady  (Przeczytany 874 razy)

Offline Mężczyzna Vilgefortz

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 07.05.2018
Rower - porady
« 7 Maj 2018, 20:47 »
Cześć,
Znalazłem link do tego forum na jakimś blogu podróżniczym i postanowiłem założyć konto, dlatego z góry przepraszam za wszelkie błędy - jestem nowy :)
Zakładam ten temat z nadzieją, że uzyskam jakieś porady co do kupna roweru.
Nie jeździłem rowerem od kilkunastu lat - ostatni jaki miałem to ten z komunii. Ale od dłuższego czasu chodzi mi po głowie, że zamiast motocyklem fajnie byłoby podróżować rowerem.
Dlatego szukam czegoś tak do 1500zł, max 2000.
Na początku do zwykłej jazdy, wiadomo brak formy, ale celem jest zwiedzanie na nim Polski.
Czytałem, że najlepszy do tego będzie "trekkingowy".
Chciałbym znaleźć coś w miarę ładnego z wyglądu, z aluminium, żeby nie był za ciężki, żeby było gdzie powiesić jakieś sakwy... Dodam, że jestem wysoki - 185 cm wzrostu, pewnie to ma znaczenie.
Jeśli ktoś mógłby coś polecić to byłbym BARDZO wdzięczny. Kompletnie się na tym nie znam, a również nikt ze znajomych/rodziny nie jeździ..
Pozdrawiam :)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Odp: Rower - porady
« 8 Maj 2018, 03:50 »
Czytałem, że najlepszy do tego będzie "trekkingowy"

Przemyśl sprawę raz jeszcze - moim skromnym zdaniem trekking to taki dziwny wynalazek predestynowany niemieckim emerytom ;P
Chyba najcięższe pośród popularnie sprzedawanych rowerów, z podokręcaną masą zbędnych 'śmieci' i niezbyt urokliwe.

Jeśli zamierzasz pokonywać rowerem te same trasy, które robiłeś na motórze, to może powinieneś rozważyć coś pokroju rowerów fitness'owych albo touring'owych? Na początek w podanej cenie używka powinna dać Ci w miarę pogląd jak się tym jeździ ;)

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
« 8 Maj 2018, 06:26 »
Cześć

popatrz na Gianta z serii ARX:

https://www.giant-bicycles.com/pl/bikes-arx

L.

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014
« 8 Maj 2018, 06:27 »
Po prostu rower "trekkingowy" to najbardziej niezdefiniowany typ roweru jeśli chodzi o propozycje producentów jak taki rower miałby wyglądać. Generalnie wszystko co ma fabrycznie bagażnik prawodobnie zostanie wrzucone w zakładkę "rowery trekkingowe". Choć oczywiście najpopularniejszym typem rowerów (szczególnie w niższej półce cenowej) opisywanych jako trekkingowe jest taki usportowiony rower miejski.
A więc samo stwierdzenie "trekking" wiele nie mówi, sprecyzuj jakie ma być przeznaczonie (teren/asfalt), typ kierownicy (prosta, baranek, jaskółka, motylek) itd.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 8 Maj 2018, 06:33 »
trekkingowy
fitness'owych
touring'owych

Uff, jak dobrze, że istnije kolejna dziedzina na której nie muszę się znać.

"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum