Autor Wątek: SPD - jak się zabrać do tego zwierza?  (Przeczytany 19523 razy)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
SPD - jak się zabrać do tego zwierza?
« 9 Maj 2018, 18:01 »
Hej,

Pora w końcu przełamać się i spróbować jazdy w SPD :)

Chciałbym coś uniwersalnego, w czym zarówno przejadę 500+ na szosie, popcham gravela w piachu, jak i nie wywinę piruetu w markecie robiąc zakupy podczas wycieczki. Zatem w grę wchodzi tylko wariant MTB.

Fajnie jakby obuwie było miękie i wygodne do chodzenia. Zdaję sobie jednak sprawę, że miękka podeszwa z blokami to proszenie się o odciski na dłuższych dystansach. Gdzie szukać kompromisu?

Butów szukam maksymalnie przewiewnych. Poza ścisłą zimą chodzę i jeżdżę w super przewiewnych butach do biegania i jest mi dobrze. Sandałów jednak nie chcę, bo nie lubię jak wpadają kamyki i inne śmieci.

Ktoś poleci jakieś modele? Raczej tańsze, bo nie chcę wtopić za dużo, jeśli mi się nie spodoba.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
SPD by Ci się spodobało  :-[    toż bez tego nie da się jedzić.
Buty weź co najmniej na rzepy. Bo sznurówki potrafią do szewskiej pasji doprowadzić.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna mimi

• Miasto: HAJNÓWKA
  • Na forum od: 08.09.2013
Northwave Touring. Tylko nie wiem czy są gdzieś jeszcze do dostania.

Online Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Będzie Pan zadowolony - nie znam osoby która wróciła z systemu SPD na platformy.

Ja jeżdżę od zawsze na blokach MTB. Szosowych nigdy nie próbowałem więc ciężko mi porównywać, ale w nich noga jest z pewnością bardziej sztywno połączona z pedałem, co dla mnie potencjalnie mogłoby zwiększać ryzyko kontuzji. W tych co mam, mogę dość swobodnie skręcać stopę na boki i ustawiać jak mi wygodnie. Sprężyny mam ustawione luźno, mimo to nigdy nie zdarzyło mi się nieplanowane wypięcie w trakcie jazdy.

Przez kilka lat jeździłem butach bardziej turystycznych Buty SPD SHMT34 SHIMANO. Nie miałem problemów z odparzeniami itp. Krzysiek S jeździ chyba dotąd w takich samych. Były bardzo wygodne, ale oczywiście sztywności brak. Rok temu kupiłem SH M089. Początkowo miałem trochę problemów z achillesem, bo słabo go trzymały w porównaniu do poprzednich. Ściąłem część wkładki na pięcie, bo noga wchodziła głębiej i jest lepiej. Mają siatki z przodu, więc są dość przewiewne. Jeden z butów przy klamrze zaczął się jednak pruć. Musiałbym zrobić zdjęcie, bo ciężko to opisać. Nie przeszkadza to w niczym i raczej dalej nie pójdzie, ale niesmak pozostał.

Ogólnie w obu parach chodzi się całkiem wygodnie i nie zwracałem kompletnie uwagi na to czy się zetrą itp. A pieszo kilometrów zrobiły sporo w różnym terenie.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
 Kupiłem SPD Shimano za 250 zł. To było cztery lata temu, nie pamiętam jaki to model butów. Tak, sznurówki mają wady:
1. Potrafią ubrudzić się od łańcucha i potem wiążąc je masz czarne palce. Jest na to sposób :)
2. Dziurki sznurówkowe w butach są nietrwałe, powiększają się z latami.
Nie wiem jak się ma sprawa z rzepami, nie stosowałem
Używane przeze mnie buty nadają się do chodzenia. Pewnie, ze nie na dalekie wycieczki, ale do sklepu, knajpy, wchodzisz normalnie, tyle że zelówa sztywna.
Moim zdaniem w jeździe po szosie zdecydowanie warto używać butów zatrzaskowych. Zyskujesz na równomierności pedałowania, nie grozi Ci też zsunięcie nogi z platformy pedału (np. po deszczu). Frycowe zapłacisz, cudów nie ma, zapomnisz się kiedyś wypiąć z pedałów na światłach ulicznych, czy coś w tym stylu.
Ja kupiłem pierwsze SPD w wieku 55 lat, miałem mocno utrwalone nawyki samego tylko deptania. Kilka lat trwało, zanim nauczyłem się używać dwóch nóg do pedałowania. Nie to, żeby było trudno - po prostu zapominasz o tym i depczesz w pedały po staremu.
Myślę, że do dzisiaj mi się to zdarza, ale tylko zdarza. :)

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Jeżdżę w butach Shimano M088 i siedzę w nich w pracy 8 godzin. Są spoko, nie długo będą miały dwa lata i jeszcze są w jednym kawałku. A pedały najtańsze M520.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Dwa dni temu mierzyłem Specialized Sport MTB, na trzy rzepy. Kilka osób z forum jeździ w tych butach (Mijah, Wilk) więc podpytaj o wrażenia. Moje są takie, że buty świetnie leżą na stopie, zwłaszcza gdy wstawiłem w nie niebieską wkładkę Speca. Niestety nie ma połówkowych rozmiarów tego modelu, więc nie zaryzykowałem zakupu 43-ki (normalnie noszę 42-43, w zależności od buta). Mam specyficzny układ palców u stopy, z wysuniętym i odstawionym nieco na bok paluchem, przy skośnym układzie pozostałych palców. 44-ka była już zbyt luźna. Zmierzyłem wyższy model (2 rzepy + pokrętło) i 43ki leżą idealnie, no ale cena już jest słuszna (w sklepie >600 zł). Na razie daję sobie na wstrzymanie ... ;-)

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
A czemu nie crank brothers? Przez parę lat nigdy nie udało mi się ich zapchać błotem.

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
A czemu nie crank brothers? Przez parę lat nigdy nie udało mi się ich zapchać błotem.
Może dlatego że w tańszych modelach nagminnie pękają sprężyny

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
M520 też jeszcze nie udalo mi sie zapchac blotem, tak zeby nie dalo sie wpiac, a troche sie staralem... Ale na jednym wyscigu skutecznie zapchalem go żelką

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Tanie Cranki są do du....y.

FLR są w miarę tanie i całkiem przyzwoite jakościowo.

Np takie idzie wyrwać za 280 zł.

Podeszwa na wibramie.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
zdaję sobie jednak sprawę, że miękka podeszwa z blokami to proszenie się o odciski na dłuższych dystansach. Gdzie szukać kompromisu?

Powiedziałbym, że jaka by ta podeszwa w SPDach nie była to i tak będzie sztywniejsza niż w butach do biegania. Także tym się najmniej przejmuj.

Zatem w grę wchodzi tylko wariant MTB.
Tu także masz możliwość wyboru. But może być bardziej sportowy lub bardziej turystyczny. Te sportowe wersje to zazwyczaj plastikowa twarda podeszwa, czasem nawet zupełnie gładka, na której także za wygodnie się nie chodzi, choć lepiej niż na szosowych blokach. Turystyczne to przeważnie podeszwa pokryta gumą, na której poruszasz się niemal jak w zwykłych trekingowych butach.  W turystycznych butach całkiem wygodnie wnosi się rowery szosowe na przełęcze i przechodzi na druga stronę w poszukiwaniu asfaltu...  W sportowych nie jest to zbyt bezpieczne (twarde tworzywo podeszw ma słabą przyczepność do skały, czy kamienia).

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
Tak jak Ci mówiłem, SPD MTB.
Shimano lub Northwave.
Przynajmniej rzepy. Klamry czy boa może być ale nie musi. Sznurówek raczej unikaj. Mam, ale stosuję do typowo turystycznych wyjazdów.

Biorąc pod uwagę kolorystykę Twojego roweru, polecić można tylko jedno:
https://sportstore.pl/product-pol-7737-Buty-rowerowe-NORTHWAVE-Scorpius-3S-MTB-SPD-green-fluo.html

;)

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
Od około 7 lat jeżdżę w SPD zaczynałem od  butów MT43 model turystyczny na sznurowki + rzep. Kolejne były Speca do turystyki szosowej. Przez ponad rok korzystałem z SPD-SL w szosie, dziadostwo dobre dla napinaczy łydy sikajacych w czasie jazdy :). Każde zejście z asfaltu w krzaki konczylo się zapchaniem bloków i problemem z wpięciem.

Obecnie jeżdżę w butach XC30 oraz XC51, w porównaniu z MTB np.  M089 XC mają nieprzremakalną podeszwę, mocowanie bloku nie jest dostępne pod wkładką.
Przemakanie przez mocowanie bloku przeszkadzalo mi w Specach, chodząc czasem po mokrym lesie buty piły wodę.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Z butami i tak najlepiej się przejść i poprzymierzać. Jak przebrniesz przez to i zobaczysz, jaka marka pasuje do stopy, będzie sporo łatwiej. U speca wszystkie buty trzymają rozmiar, więc jak mam 44, to kupuję 44 i zawsze pasują.

Oprócz cranków jest jeszcze system time, całkiem przyjemny w obsłudze, stopa ma dużo luzu.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum