Autor Wątek: SPD - jak się zabrać do tego zwierza?  (Przeczytany 19525 razy)

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
Sznurowane buty też mogą być OK (sztywność, trzymanie stopy, wygoda jazdy, minimum wygody przy krótkich podejściach/zejściach na piechotę), a i o sznurówki można być spokojnym ;-)

Ech...na stare lata zrobiłam się wygodnicka i tak jak kiedyś glany kupowałam tylko sznurowane (nawet te do kolan) to kilka lat temu przeszłam na modele z zamkiem bo ile można czasu marnować na wieczne sznurowanie i rozsznurowywanie ;) A już najbardziej cenię sobie klapki/sandałki/baleriny a nawet szpilki. Sznurowania mam serdecznie dość ;)

Swoją drogą, całkiem zgrabne te buciki :)

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Tak wyglądały moje buty Shimano po dwóch wycieczkach: Islandii i Nowej Zelandii. W podeszwach dziury na wylot, mocowania klamry urwane, a materiał na wysokości palców rozerwany do tego stopnia, że bytu zaczynały przypominać sandały :)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Swoją drogą, całkiem zgrabne te buciki :)

Ano, urody im nie brak - Specialized Recon Mixed Terrain :-)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Sztywność zależy od bloku, ale nie ma aż tak ogromnej różnicy. Szosowe pedały dają większą wygodę przy jeździe, MTB-owe buty dają więcej wygody przy chodzeniu.

Z czego wynika ta wygoda podczas jazdy? Pewnie masz rację. Ja sobie tylko teoretyzuję i wydaje mi się, że jak jestem bardziej uwiązany, to jest mniej wygodnie.
Używam równolegle dwóch systemów: na dojazdy do pracy MTB, na szosę szosowe (a gdy było chłodniej, to i tam MTB, ze względu na to, że buty MTB są nieco wygodniejsze, gdy zakłada się doń ciepłą skarpetkę, w porównaniu z szosowymi).

Samą wygodę ciężko opisać. Największym plusem jest fakt, że pedał szosowy jest większy, więc powierzchnia, na którą nacieramy stopą, jest większa niż, praktycznie punktowy, mały pedał MTB (buty, których używam, zawsze lekko się uginają). To wpływa na komfort jazdy w przypadku dłuższych tras. No i - to znowu tylko moje odczucie - wygodniej jeździ się na stojąco, but lepiej się trzyma.

Oba systemy porównywałem na długich trasach (pierwsze ultra jeździłem w butach MTB) i jak dla mnie, na ultra, zdecydowanie wygrywa opcja szosowa.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Większa sztywność=większa wygoda i efektywność.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Tak wyglądały moje buty Shimano po dwóch wycieczkach: Islandii i Nowej Zelandii. W podeszwach dziury na wylot, mocowania klamry urwane, a materiał na wysokości palców rozerwany do tego stopnia, że bytu zaczynały przypominać sandały :)

Mnie buty Shimano z reguły wystarczają na jeden sezon. Tylko, że startując w imprezach na orientację kilometry pokonuję pieszo po nierównym często podmokłym terenie. Ostatnio jest "moda" na rajdach rowerowych na punkty coraz bardziej odlege od dających się pokonać rowerem dróg.  Jeszcze inna użyteczność SPD-ów to pewność, że na nierównych szybkich zjazdach noga nie spadnie z pedału.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 48%]

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Używam z powodzeniem od 9 lat ciągle ten sam model Shimano MT41 (już nie produkują) przez ten okres zjechałem dwie pary. Polecam coś w tym stylu dla tych co lubią chodzć i bez kłopotu przebiec się z rowerem po schodach i peronach.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Większa sztywność=większa wygoda i efektywność.

Takie tam gadanie, może dla profesjonalistów się sprawdza. Ja miałem kiedyś buty karbonowe z najwyższej półki Speca, jakieś super sztywne, bo też się naczytałem, ze takie wygodne i jakoś tej większej wygody i efektywności wcale nie poczułem. Za to poczułem ból portfela jak karbonowa podeszwa wzięła i pękła przy kucaniu, a ponad 900zł uleciało z wiatrem  :lol:

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
Za to poczułem ból portfela jak karbonowa podeszwa wzięła i pękła przy kucaniu, a ponad 900zł uleciało z wiatrem  :lol:

Aż strach pójść w takich butach do lasu za potrzebą ;)

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Aż strach pójść w takich butach do lasu za potrzebą ;)

Karbonowe buty to się tylko do jazdy nadają. A jednak często się wygina stopę, np. regulując coś w rowerze w kucki. I wtedy wyginając podeszwę już ryzyko uszkodzenia spore. To sprzęt dla zawodowców co tylko jadą na rowerze, a całą otoczkę obsługową robią im inni.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Jeszcze inna użyteczność SPD-ów to pewność, że na nierównych szybkich zjazdach noga nie spadnie z pedału.

zdaje się, że chyba łatwiej się skacze niż w tradycyjnych platformach...
a wracając do wątku, używam platform answera i chyba już niewiele dzieli mnie od przesiadki na spd'y...

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Kolejna kwestia - buty Shimano mają zaniżoną rozmiarówkę. Na dzień dobry trzeba brać przynajmniej o numer większe.

Ależ nie prawda. :-)

Jeszcze inna użyteczność SPD-ów to pewność, że na nierównych szybkich zjazdach noga nie spadnie z pedału.

zdaje się, że chyba łatwiej się skacze niż w tradycyjnych platformach...
a wracając do wątku, używam platform answera i chyba już niewiele dzieli mnie od przesiadki na spd'y...

W środowisku mówią, że lepiej nauczyć się na platformach a potem jeździć z SPD.
« Ostatnia zmiana: 10 Maj 2018, 18:59 kolega_na_fullu_;-) »

piechucki

• Gość
Kolejna kwestia - buty Shimano mają zaniżoną rozmiarówkę. Na dzień dobry trzeba brać przynajmniej o numer większe.

Ależ prawda. Normalnie noszę 44-45, a buty Shimano musiałem zanabyć 46

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
Od roku używam Shimano SH-MT3. Całkiem wygodne, choć sznurowane. Sznurowadła wsuwam w but od zewnątrz - nic nie uciska. Trochę ciężkie, trochę mało wentylowane ale były tanie - moje pierwsze SPD. Na zimę założyłem platformy i buty trekkingowe i ... długo nie mogłem się przestawić. Noga sama uciekała w górę, spadała z pedału.
Kiedyś miałem platformy, potem noski i bardzo je chwaliłem. Ba, byłem przeciwnikiem SPD, aż w końcu spróbowałem i w sezonie letnim nie chcę innych.
Na początku leżałem - chyba ze trzy razy.
Pedały M520 - kilku miesiącach bez śladów zużycia.
Następne buty będą bardziej przewiewne i "miękciejsze".
Paweł.

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016

Ależ prawda. Normalnie noszę 44-45, a buty Shimano musiałem zanabyć 46

Shimano trzyma rozmiarówkę (z małym zastrzeżeniem) - swoją/własną - ja kupuję buty po długości wkładki wewnętrznej (tym samym buty shimano kupuję o 2 rozmiary większe niż, np Ecco).

W SPD jeżdzę od 15 lat i nie wyobrażam sobie abym mógł zrezygnować z możliwości wpinania się. Przetestowałem kilka modeli butów od Shimano, NW i Adidasa.
Z dotychczasowego doświadczenia (do użytku "ogólnego" - turystyka, codzienne poruszanie się po mieście, terenowe wycieczki) tym niedoścignionym i wymarzonym św. Gralem są Shimano XM7 (jak w linku http://bikepacker.com/shimano-xm7-long-term-review/) mam je 3 sezon i używałem ich zarówno w upale powyżej 30 stopni jak i zimą przy -15 (w zimowych warunkach sprawdzają się lepiej niż  Northwave Extreme GTX ) i co ważne chodzi się w nich jak w normalnych butach. W połączeniu z pedałami shimano xt trekking (obecny model to TX-8000 - ja używam w 2 rowerach poprzedników nie pamiętam typu - różnią się tym, że nie mają tych wystających łebków na platformie) są zestawem (dla mnie) idealnym.
W rowerze szosowym od zeszłego sezonu (czyli jakieś niecałe 5tys. km) używam butów Shimano RT5 http://www.chainreactioncycles.com/pl/en/shimano-rt5-road-touring-spd-shoes-2018/rp-prod155248) - miały być lżejsze niż XM7 (i de facto tylko dla tego się nimi zainteresowałem) - po wcześniejszych doświadczeniach z butami typowo szosowymi (nigdy więcej tego błędu nie popełnię  ;)) buty musiały dawać możliwość normalnego poruszania się po zejściu z roweru (te świetnie się do tego nadają) trzymają nieźle stopę, są wygodne w dłuższych trasach (testowane do 300km) i w połączeniu z pedałami Shimano PDA600 są dla mnie świetną alternatywą dla systemów typowo szosowych (zaznaczę, że ww. pedały - empirycznie stwierdzone - słabo nadają się do zastosowań poza szosowych - brud, pył czy piach powodują utrudnione wypinanie się z nich, co kończy się oczywiście w jedyny możliwy sposób - klasyczną glebą).
Można również rozważyć "trekingowe" modele Specialized - znam 2 osoby, które jeżdżą od kilku sezonów w butach - modelu nie jestem pewien - podobne do tych https://www.bike24.com/1.php?content=8;product=98080;menu=1000,18,58;page=87- wizualnie lżejsze niż XM7 ale też mają podeszwy Vibram i bardzo je sobie chwalą.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum