Sznurowane buty też mogą być OK (sztywność, trzymanie stopy, wygoda jazdy, minimum wygody przy krótkich podejściach/zejściach na piechotę), a i o sznurówki można być spokojnym ;-)
Swoją drogą, całkiem zgrabne te buciki
Cytat: Hipek w 10 Maj 2018, 08:21Sztywność zależy od bloku, ale nie ma aż tak ogromnej różnicy. Szosowe pedały dają większą wygodę przy jeździe, MTB-owe buty dają więcej wygody przy chodzeniu. Z czego wynika ta wygoda podczas jazdy? Pewnie masz rację. Ja sobie tylko teoretyzuję i wydaje mi się, że jak jestem bardziej uwiązany, to jest mniej wygodnie.
Sztywność zależy od bloku, ale nie ma aż tak ogromnej różnicy. Szosowe pedały dają większą wygodę przy jeździe, MTB-owe buty dają więcej wygody przy chodzeniu.
Tak wyglądały moje buty Shimano po dwóch wycieczkach: Islandii i Nowej Zelandii. W podeszwach dziury na wylot, mocowania klamry urwane, a materiał na wysokości palców rozerwany do tego stopnia, że bytu zaczynały przypominać sandały
Większa sztywność=większa wygoda i efektywność.
Za to poczułem ból portfela jak karbonowa podeszwa wzięła i pękła przy kucaniu, a ponad 900zł uleciało z wiatrem
Aż strach pójść w takich butach do lasu za potrzebą
Jeszcze inna użyteczność SPD-ów to pewność, że na nierównych szybkich zjazdach noga nie spadnie z pedału.
Kolejna kwestia - buty Shimano mają zaniżoną rozmiarówkę. Na dzień dobry trzeba brać przynajmniej o numer większe.
Cytat: wiki w 10 Maj 2018, 12:40Jeszcze inna użyteczność SPD-ów to pewność, że na nierównych szybkich zjazdach noga nie spadnie z pedału.zdaje się, że chyba łatwiej się skacze niż w tradycyjnych platformach...a wracając do wątku, używam platform answera i chyba już niewiele dzieli mnie od przesiadki na spd'y...
Cytat: starszapani w 10 Maj 2018, 11:12Kolejna kwestia - buty Shimano mają zaniżoną rozmiarówkę. Na dzień dobry trzeba brać przynajmniej o numer większe.Ależ nie prawda. :-)
Cytat: kolega_na_fullu_;-) w 10 Maj 2018, 18:44Cytat: starszapani w 10 Maj 2018, 11:12Kolejna kwestia - buty Shimano mają zaniżoną rozmiarówkę. Na dzień dobry trzeba brać przynajmniej o numer większe.Ależ nie prawda. :-)Ależ prawda. Normalnie noszę 44-45, a buty Shimano musiałem zanabyć 46